Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΟΜΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσε η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει πως «οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο» και πως «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

«Και όλοι οι δικαστές να το ζητούσαν, δεν επιτρέπεται τέτοια κατάλυση του Συντάγματος», είπε στον ΒΗΜΑ 99,5 FM ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης. 



«Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, παρά μόνο στα πλαίσια Συνταγματικής Αναθεώρησης, αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση, με απλό νόμο, να τροποποιηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, είναι ανεπίτρεπτη. Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κράτος δικαίου και σεβόμαστε το Σύνταγμα και όλοι οι Δικαστές να το απαιτούν γιατί θεωρούν ότι είναι υπέρ τους, ότι είναι κάποιο προνόμιο να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, δεν επιτρέπεται. Δεν μπορούμε ανάλογα με τις συγκυρίες, σήμερα να θεωρούμε ότι μπορούμε να καταπατήσουμε κάποιες διατάξεις του Συντάγματος, δεν γίνεται αυτό. Είναι απαγορευτικό. Και η διάταξη και η οποιαδήποτε συζητηση» ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης.

Στην ανακοίνωσή της εξάλλου η Ένωση σημειώνει ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, αναφέρει τα εξής: 

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει:

«Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.

» Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

»Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις».

Η Ένωση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό «να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».

Σε αντίθετη περίπτωση, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Με δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας «συνεχείς ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» που υπονομεύουν τους θεσμούς και καταλύουν το υπόβαθρο του Κράτους Δικαίου. καθώς και «αίσθηση συναλλαγής της κυβέρνησης με συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς».

Το θέμεα έθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς ετέθη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων την περασμένη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία δήλωσε «πολύ θετική» έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. 

Συγκεκριμένα, η κ. Θάνου ανέφερε σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών ότι ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών». Επίσης είπε ότι εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενημέρωσε ότι ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά ωστόσο, μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση - να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Το θέμα αφορά άμεσα την κ. Θάνου προσωπικά, αφού η θητεία της λήγει λόγω ορίου ηλικίας τον Ιούνιο του 2017. Ο στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή στην ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων στελεχών των οποίων η θητεία λήγει λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικά προβλεπόμενου ορίου των 67 ετών.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του Εφέτη και του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του 65ού έτους της ηλικίας τους, ενώ από τους βαθμούς αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ού έτους της ηλικίας τους.
Στο άρθρο 90 του Συντάγματος προβλέπεται ότι η θητεία των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ" ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ.
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ" ΑΦΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΦΑΡΑ ΣΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΣΑΤΑΝΗ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ).