Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2016

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΩΣ ΦΤΗΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούρλιχ Γκρίλο, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF), για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι στο θέμα του Μεταναστευτικού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου. Από τη μια, αυτή που θέλει να αξιοποιήσει τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχει και η Γερμανία, ως φτηνό εργατικό δυναμικό για να αυγαταίνουν τα κέρδη της. Η άλλη, όπως το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), προβάλλει την ξενοφοβία και το ρατσισμό και την προτεραιότητα στην έξοδο από την κρίση με άλλης μορφής σχέση με την ΕΕ, π.χ. με εθνικό νόμισμα.

Πάντως, ο Γερμανός επικεφαλής των βιομηχάνων δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής: «Οι πρόσφυγες έμαθαν εξαρχής να αγωνίζονται. Η γερμανική οικονομία πράττει ήδη πολλά και προσφέρει θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης. Χρειάζονται όμως χρόνο για να μάθουν τη γλώσσα. Η Γερμανία πρέπει να δείξει υπομονή στο θέμα της ενσωμάτωσής τους. Εξάλλου, ποιος άλλος να τους δεχτεί παρά η Γερμανία;».
Ο Γκρίλο εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για την αύξηση της ξενοφοβίας ειδικά στην Ανατολική Γερμανία και ότι μπορεί να διώξει επενδύσεις, ισχυριζόμενος ότι η επανένωση τής έδωσε πολλά. Ταυτόχρονα, διαφώνησε με στελέχη των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών που αντιτίθενται στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ και τάχθηκε υπέρ «των ευκαιριών που δίνει το ανοιχτό διμερές εμπόριο». 
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: