Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2016

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Του Παναγιώτη Στάθη
Τα πρακτικά με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, προκειμένου να διερευνήσει αν, με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο και - πιθανόν - άσκησης δίωξης για τα δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό, γιατί η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2013, έγινε μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως, στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και στα δάνεια των κομμάτων. Επίσης, αυτή ήταν και η παγιωμένη αντίληψη όλα αυτά τα χρόνια, και σε στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενω η θέση του κ. Στουρνάρα, όπως διατυπώθηκε τώρα, είναι διαφορετική. Μάλιστα, θα διερευνηθεί αν υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου και νομική βάση, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ανάσυρση της υπόθεσης απο το αρχείο. 
Αλλαγή στάσης
Και αυτό, γιατί σε ερώτηση του μέλους της επιτροπής, βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας, έδειξε πως η ΤτΕ έχει αλλάξει στάση.
Συγκεκριμένα απαντά:
Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών , ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;
Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγω. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.
Σ.Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ. για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).
Η αλλαγή αυτή στάσης, όμως, αλλάζει τα δεδομένα, αφού μεν η ΤτΕ πλέον σταθμίζει διαφορετικά τη νομική ισχύ της τροπολογίας, την οποία μάλιστα είχαν καταγγείλει πολλάκις, τόσο ο πρωθυπουργός (στην ομιλία του για τη διαφθορά στο σημείο 11 των περιπτώσεων που ανέφερε πριν λίγους μήνες), όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Τι έλεγε
Τη συγκεκριμένη τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, είχε ζητήσει, σε ομιλία του στη Βουλή, από τους εισαγγελείς "να την καταργήσουν" στα δικαστήρια. Η ιστορία αυτής της τροπολογίας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου του 2013, η τροπολογία οδήγησε τις εν λόγω δανειοδοτήσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά, στο αρχείο απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα απο κάθε ευθύνη. Η "ασυλία" θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2013 με εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ,  Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης. Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά σε δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως π.χ. του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα, αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Εν ολίγοις, απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν απο την Αγροτική Τράπεζα. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. http://www.capital.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΜΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ?
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ?
ΜΠΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ (ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΠΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΑ).