Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2016

MEGA: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ... ΔΑΝΕΙΑ - «ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ AMK»

Η αποχή των μετόχων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της «Τηλέτυπος» ήταν ο καθοριστικός λόγος για την σημερινή κατάσταση του MEGA, παραδέχθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλός του Ηλίας Τσίγκας στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ - Ο Γ. Στουρνάρας θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη 11/10

«Επιλογή των μετόχων να μην προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου»

Μόλις 25 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ηλ. Τσίγκας, έβαλαν από την τσέπη τους οι μέτοχοι της «Τηλέτυπος» στα χρόνια της κρίσης την ώρα που ο συνολικός δανεισμός έφτασε τα 115 εκατ. ευρώ, μέχρι να καταγγελθεί από τον Απρίλιο του 2016 από τις τράπεζες. Ο Ηλ. Τσίγκας, διευθύνων σύμβουλος μέχρι το τέλος του 2014 (λόγω συνταξιοδότησης) και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της «Τηλέτυπος» μέχρι το τέλος του 2015, κατηγόρησε τις τράπεζες που «έκλεισαν τον διακόπτη  άνευ λόγου και αιτίας» για το Mega, το οποίο πλέον, αν γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, «μπορεί κάλλιστα να πάει μέσω ίντερνετ ή συνδρομητικής τηλεόρασης».


Στο γιατί δεν έγινε αυτή η ΑΜΚ, ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ, που είχε ήδη εγκριθεί το 2015, ο Ηλ. Τσίγκας παραδέχτηκε ότι ήταν επιλογή των μετοχών (ΔΟΛ, Μπόμπολας και Βαρδινογιάννης) να μην προχωρήσουν στην ΑΜΚ και άρα να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αδειοδότησης. 



Ως, εκ τούτου, όπως σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, τα κέρδη τόσων ετών έμπαιναν στην τσέπη των μετόχων και όταν χρειάστηκε να μπουν λεφτά για τη βιωσιμότητα του καναλιού πήραν τεράστια δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν.  Υπενθυμίζεται ότι στην εξεταστική επιτροπή, και οι τρεις τους, είπαν ότι κανένας τους δεν ευθύνεται, αλλά ευθύνονται οι άλλοι δύο (!) ενώ παραμένει το ερώτημα για το πώς θα εξοφληθούν τα τεράστια αυτά ποσά δανείων και τόκων, ερώτημα που δεν απάντησε ο Ηλ. Τσίγκας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είναι ύψους 112.689.000 ευρώ.

«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» ισχυρίστηκε ο Ηλ. Τσίγκας και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της». Ο Ηλ. Τσίγκας διευκρίνισε ότι ξεκίνησε από τέλη του 1993 με αρχές του 1994 ως γενικός διευθυντής, και πρόεδρος της εταιρείας ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι τα δάνεια λαμβάνονταν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ή ο οικονομικός διευθυντής τα υπέγραφαν.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ηθική υποχρέωση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega

Αν το Mega έχει έσοδα 30 εκατ. έσοδα το χρόνο, 120 εκατ. τζίρο δηλαδή τα τελευταία χρόνια γιατί δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους, αναρωτήθηκε εύλογα ο Σπ. Λάππας σε μεταγενέστερη παρέμβασή του. Όπως τόνισε επίσης η Αν. Καββαδία, οι εργαζόμενοι του σταθμού δεν έχουν ως εργοδότες τις τράπεζες αλλά συγκεικριμένους επιχειρηματίες με οικονομική επιφάνεια. «Οι ιδιοκτήτες έχουν την ηθική υποχρέωση να πληρώσουν τους επί 6 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους (περί τα 5 εκατομμύρια συνολικά για τους σχεδίν έξι μήνες)», σχολίασε. «Άραγε οι Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης και Μπόμπολας δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», η απορία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μείωση των αποδοχών τους προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Η DIGEA, όπως υπενθύμισε η Αν. Καββαδία, πήρε με τον σκανδαλώδη διαγωνισμό το δικαίωμα εκπομπής ως μόνη συμμετέχουσα και η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου είχε ήδη βγάλει την ΕΡΤ από την εξίσωση (σ.σ.: στον διαγωνισμό-μαϊμού είχαν πάρει το ψηφιακό σήμα οι ιδιοκτήτες των καναλιών, δημιουργώντας την DIGEA, με τίμημα μόλις 18 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπάρχει άλλος ανταγωνιστής).  Εύλογη και η απορία για το γεγονός ότι η υπερχρεωμένη «Τηλέτυπος» μπήκε  εγγυήτρια στην DIGEA που, ως μοναδικός πάροχος, συμμετείχε στον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα. «Για ποιο λόγο επέλεξε μια υπερχρεωμένη εταιρεία να χρεωθεί ακόμη περισσότερο;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Σ. Φάμελλος. 

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», το σχόλιό της για την ταινιοθήκη του Mega, η αξία της οποίας εκτιμήθηκε πολύ υψηλά από την «Τηλέτυπος» ώστε να μπορεί να παίρνει δάνεια. Ο Ηλ. Τσίγκας σημείωσε ότι δεν ήταν ευθύνη των τραπεζών να λυθεί το πρόβλημα του σταθμού αλλά των μετόχων ενώ η βουλέυτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το τρέιλερ του Mega περί «μαύρου» είναι πρόκληση δεδομένου ότι, όπως και ο Ηλ. Τσίγκας παραδέχθηκε,  η άρνηση των μετόχων να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έφερε τη «ρήξη» με τις τράπεζες (βλέπε παραπάνω).



«Τερατώδης αμέλεια της Πολιτείας η μη αδειοδότηση των καναλιών»

Ο Ηλ. Τσίγκας χαρακτήρισε τερατώδη αμέλεια του κράτους και απαράδεκτο το γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν είχαν δοθεί άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι 2 φορές τους έβαλαν να ετοιμάσουν τους φακέλους για τις αδειοδοτήσεις αλλά και τις 2 φορές η πολιτική ηγεσία δεν προχώρησε τη διαδικασία αδειοδότησης. Ο. Σ. Φάμελλος, κλείνοντας τη συνεδρίαση, εξέφρασε εκ νέου το ερώτημα για το πώς δόθηκαν άνευ εξασφαλίσεων και με χρηματοοικονομικά καλύμματα που θα καθορίζονταν αργότερα τα δάνεια στην «Τηλέτυπος». «Ήταν λογικό να δίνονται χρήματα χωρίς εξασφαλίσεις σε μία κερδοφόρο επιχείρηση», η απάντηση του Ηλ. Τσίγκα. 

Ξανά χωρίς προσχήματα ο Ανδ. Λοβέρδος

Εντύπωση προκάλεσε η αγωνιώδης προσπάθεια του Ανδ. Λοβέρδου να αθωώσει τους μετόχους της «Τηλέτυπος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπέρογκο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ δόθηκε  με κύρια εγγύηση την ταινιοθήκη του Mega, η αξία της οποίας σήμερα δεν ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ ενώ είχε αποτιμηθεί σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα της αξίας της Ταινιοθήκης αποτέλεσε αντικείμενο αντιδράσεων από την πλευρά μελών της Επιτροπής, με τον Κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ να δηλώνει ότι το MEGA είχε προνομιακή αντιμετώπιση, όπως και όλα τα άλλα κανάλια, από τις τράπεζες, τον Σπ. Λάππα, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, να ρωτά γιατί με αυτό το τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχεία, οι μέτοχοι εγκατέλειψαν το κανάλι και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελλο, να αναρωτιέται γιατί δεν αξιοποιεί το κανάλι την Ταινιοθήκη του για να ξεπληρώσει τους εργαζόμενούς του.  Ο Ηλ. Τσίγκας υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του Mega, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έσοδα που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν πρώτο σε θεαματικότητα. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30 εκατ. τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.



«Αντικειμενική ενημέρωση» και Golden Boys

Ο ισχυρισμός του Ηλ. Τσίγκα ότι «υπήρχε εντολή από τη διοίκηση του σταθμού η ενημέρωση να είναι αντικειμενική» (!) εξόργισε μερικά μέλη της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, ο Κ. Τζαβάρας κατήγγειλε αποκλεισμό του από το κανάλι από το 2009 και μετά εξαιτίας δήλωσης που είχε κάνει στο Mega για κατευθυνόμενη ενημέρωση. Ο Ηλ. Τσίγκας αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προνομιακή μεταχείριση από το Mega, παρ΄ότι κορυφαία δημοσιογραφικά στελέχη του σταθμού ενεπλάκησαν πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως σχολίασε ο Δ. Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής. 

Ο Hλ. Τσίγκας διέψευσε ότι υπήρχαν τόσο μεγάλες αμοιβές στους μεγαλοδημοσιογράφους όσο αυτές που ανέφεραν δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι ένας μικρός αριθμός έπαιρνε μισθούς λίγο παραπάνω από τον δικό του, που ήταν 10.600 ευρώ τον μήνα.  Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσοστό των αμοιβών επί του τζίρου ήταν 14%. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι, τις καλές εποχές, θα μπορούσαν να υπάρχουν αμοιβές της τάξης των 40 χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρουσιαστών.

Δεν θα κληθεί εκ νέου στην Εξεταστική ο Δ. Κοντομηνάς

Δεν θα κληθεί ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς εκ νέου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, όπως αποφάσισε η Επιτροπή. Επίσης δεν θα κληθεί ο νυν διευθυντής ειδήσεων του Mega Μανώλης Καψής. Τα δύο αιτήματα υπέβαλλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των κομμάτων, καθώς εκτιμήθηκε μεταξύ άλλων ότι όσα είπε ο ιδιοκτήτης του Alpha είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Δεν θα γίνει η Επιτροπή μας πρωινάδικο. Ο Δ. Κοντομηνάς ήρθε εδώ και κατέθετε επί εννέα ώρες και αυτά που είπε δεν έχουν σχέση με την Εξεταστική», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Αυτό το πρωινάδικο βλέπει το Μαξίμου», σχολίασε ο Ανδ. Λοβέρδος με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σωκ. Φάμελλο να του επισημαίνει ότι το επίπεδο κατέβηκε χαμηλά.

Από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Νότης Μηταράκης είπε ότι μπορεί να κληθεί ο ιδιοκτήτης του Alpha, αλλά πρότεινε να γίνει συνεννόηση με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μήπως κληθεί εκεί οπότε δεν χρειάζεται εμπλοκή της Εξεταστικής.
LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: