Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2016

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΡ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: ΤΟ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ «ΠΙΤΑΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΟΛΙΚΟ «ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟ»

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση της διοίκησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) μεταφέρθηκε χτες η «κόντρα» και τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την αναδιανομή της πίτας του τηλεοπτικού τοπίου ανάμεσα σε νέα και παλιά επιχειρηματικά «τζάκια», όπως και ο σχετικός - βολικός για κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση - αποπροσανατολιστικός «κουρνιαχτός».
Κυριάρχησαν τα παζάρια
Η χτεσινή διάσκεψη, η 5η κατά σειρά με θέμα τη συγκρότηση ΕΣΡ, αφού παίχτηκε σε «δύο πράξεις», εντέλει, παρά τα αλισβερίσια μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέληξε «άκαρπη». Δηλαδή, η κυβερνητική πρόταση δεν υπερψηφίστηκε από τα 4/5 των μελών, όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.
Η ΝΔ εξαρχής έθεσε ως προϋπόθεση για να συζητήσει οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση την αλλαγή της τροπολογίας που κατέθεσε χτες στη Βουλή, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη, προβλέπει ότι «αναστέλλεται» η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4367/2016 (του λεγόμενου «νόμου Παππά») μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Πρόκειται για το άρθρο το οποίο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και καθορίζει σε 4 τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Η ΝΔ πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «αναστέλλεται» με τη λέξη «καταργείται», πρόταση με την οποία συμφώνησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων ζήτησε αναβολή μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Η ΝΔ διαφώνησε και με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που όριζε πρόεδρο τον Β. Πολύδωρα και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ρ. Μορώνη. Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αρχική της πρόθεση πρόεδρος του ΕΣΡ να αναλάβει ο Β. Πολύδωρας, πρόταση που σήκωσε άλλο ένα γύρο αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητικά τοποθετήθηκαν και τα άλλα κόμματα, ενώ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Χρ. Παππάς, δεν διαφώνησε με την πρόταση Πολύδωρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έμπειρο, πολυμαθέστατο και πολυγραφότατο», ο οποίος «χαίρει της εκτίμησής μας» και εκφράστηκε με το «παρών».
Μετά τη στάση της ΝΔ, ο Ν. Βούτσης έδωσε προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει διαφορά «ανάμεσα σε αναστολή και κατάργηση» και πως επιλέχθηκε ο όρος αυτός για δικονομικούς λόγους, προκειμένου να μη δοθεί αφορμή για να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω οι υπερθεματιστές. Οσον αφορά τα πρόσωπα, απέσυρε την αρχική του πρόταση και στη θέση του προέδρου πρότεινε τον Ρ. Μορώνη και του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο Β. Μουλόπουλο.
Η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια τάχθηκε κατά και στη νέα πρόταση, επαναλαμβάνοντας την αρχική της θέση όσον αφορά την τροπολογία. Επιπρόσθετα, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «διακριτική συνεννόηση» με «άλλα κόμματα». Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσαν ότι τους καλύπτουν καταρχήν οι διαβεβαιώσεις του Ν. Βούτση όσον αφορά την τροπολογία και αντιπρότειναν στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ν. Κιάο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ ψήφισε παρών, η Ενωση Κεντρώων όχι, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη διάσκεψη, επισήμανε ότι η κριτική του ΚΚΕ για το νόμο Παππά «δεν αφορούσε αν ήταν συνταγματικός ή όχι ή αν περιορίζει το ΕΣΡ ή όχι, παρότι έδινε υπερεξουσίες στον υπουργό. Βασική μας κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε στην αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια, στην προσπάθεια δημιουργίας πιο φιλικού περιβάλλοντος από την κυβέρνηση και ότι από την άλλη πλευρά η ΝΔ και άλλα κόμματα υπερασπίζονταν παλιές καταστάσεις.
Η κόντρα συνταγματικότητας ή όχι καλύπτει το βασικό πρόβλημα, που είναι σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ, ότι ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους που αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση όπως τους συμφέρει, παίζουν μεγάλα ή μικρότερα επιχειρηματικά παιχνίδια και έτσι δημιουργείται η διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε για το ΕΣΡ και όχι ανάλογα με τη συγκυρία ή τα διάφορα παζάρια και παιχνίδια που παίζονται από τα υπόλοιπα κόμματα.
Γι' αυτό ψηφίζουμε "παρών" σταθερά για τη σύνθεση και δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Οσοι υπερασπίζονται τις ονομαζόμενες ανεξάρτητες αρχές όπως το ΕΣΡ, τι έχουν να πουν; Ολα τα χρόνια που λειτουργούσε είχαμε αντικειμενική ενημέρωση; Ποιοτική τηλεόραση; Οχι, βέβαια. Κατέληγε να είναι τροχονόμος των επιχειρηματικών συμφερόντων».
Ειδικά για την επιλογή των προσώπων, σημείωσε ότι «προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα», αφού «μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται».
ΝΔ: Σε ρόλο «εγγυητή των θεσμών»
Η ΝΔ κατέθεσε χτες τη δική της πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά και την παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Με βάση την πρότασή της, το ΕΣΡ θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και θα χορηγεί τις άδειες όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με αδειοδοτική διαδικασία έναντι ενιαίου τιμήματος.
Νωρίτερα χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Κατόπιν, δίνοντας και το στίγμα της συνολικότερης αντιπαράθεσης και εμφανίζοντας το κόμμα του εγγυητή των θεσμών, σημείωσε: «Συζητήσαμε εκτενώς με τον ΠτΔ την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο τους εντονότατους προβληματισμούς μας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Εξήγησα στον κ. Πρόεδρο, γιατί - κατά την άποψη της ΝΔ - η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για πρόωρες κάλπες.   

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2016

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΙΞΑΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ?
ΟΥΤΕ ΤΗ ΒΡΙΣΑΜΕ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ (ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ) ΜΙΣΘΩΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΘΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΜΗΠΩΣ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ "ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ" ?

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΗΦΟΣ "ΠΑΡΩΝ". ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΑΡΩΝ ΡΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΙ? ΛΕΤΕ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΚΕΙ? ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ. ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΑΝΤΕ, ΑΙΩΝΙΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΓΑΜΟΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ.