Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2016

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ...ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ

Με τη συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - και μάλιστα αναβαθμισμένη - ξεκίνησε και επισήμως αυτό το μήνα η ναυτική επιχείρηση «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο.
Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είχε από πριν τέτοια επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ACTIVE ENDEAVOUR, αλλά στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στη Βαρσοβία, και σε συνεννόηση με την ΕΕ, αποφασίστηκε η διασύνδεσή της με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο, η διασύνδεση των μέσων και μονάδων των δύο κέντρων, το «άπλωμα» του ΝΑΤΟ και στο κέντρο της Μεσογείου, χώρια τον έλεγχο που ασκεί εκεί, έτσι κι αλλιώς, ο 6ος αμερικάνικος στόλος, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, Marcom, σε πρώτη φάση αναπτύσσονται στην Κεντρική Μεσόγειο, ως μέσα του ΝΑΤΟ, τρεις φρεγάτες (μια ιταλική, μια βουλγάρικη και μια τούρκικη) συν δυο υποβρύχια, ένα ισπανικό και ένα ελληνικό, το «Παπανικολής», για να κάνουν τις πρώτες περιπολίες στην Κεντρική Μεσόγειο. Σημειωτέον, η ελληνική πλευρά συμμετείχε και στις προηγούμενες τέτοιες επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως την ACTIVE ENDEAVOUR, ενώ η ελληνική συμμετοχή αφορούσε και τότε υποβρύχια, αλλά τύπου 209, όπως το «Αμφιτρίτη».
Το γεγονός ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ρίχνει πια σ' αυτές τις επιχειρήσεις ένα υποβρύχιο τύπου 214 (το πιο εξελιγμένο υποβρύχιο συμβατικού τύπου, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, ένα «ανώτερο όπλο» όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές) συνιστά από μόνο του ως γεγονός αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Παραπέρα, από προχτές, 17 Νοέμβρη, ξεκίνησαν και εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο, από αεροσκάφη, σε πρώτη φάση, από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα, αλλά χωρίς μέχρις στιγμής να διευκρινίζεται με ακρίβεια η σύνθεση της ελληνικής συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση, τα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση, μεταδίδουν εικόνα για την κατάσταση στο «επιχειρησιακό πεδίο» της Κεντρικής Μεσογείου, απευθείας στο αρμόδιο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Νόρθγουντ της Βρετανίας, απ' όπου θα διαχέονται κατόπιν, ως γνώση, στα υπόλοιπα κέντρα της λυκοσυμμαχίας.
Σε ανάλογο καμβά εμπλοκής κινήθηκε και η συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Ramstein Guard 12-2016», που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18/11 στην Ελλάδα, με συμμετοχή μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσων της λυκοσυμμαχίας. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων διακλαδικών επιχειρήσεων σε «έντονο» περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.
rizospastis.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: