Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΗΤΕΙ ΞΑΝΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μέρες Μαΐου του 2015, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τότε Σύνοδο Κορυφής, στη Ρίγα της Λετονίας, ζητούσε πολιτική λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θύμισε χθες η κυβέρνηση. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά όπως είπε «τέτοια βούληση απαιτείται από όλες τις πλευρές».

Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχοντας θέσει προ πολλού τις «κόκκινες γραμμές» της κυρίως στα εργασιακά, διαπίστωσε από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Χίλτον ότι αυτές παραβιάζονται από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου αναζητεί και πάλι πολιτική λύση στο αδιέξοδο και αναμένονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, το Μαξίμου διατηρεί πάνω στο τραπέζι τον χρονικό στόχο για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αφήνοντας όμως ένα ανοιχτό «παράθυρο» τα μέτρα και συνεπώς η συζήτηση για χρέος και πλεονάσματα να φτάσουν στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Επί του παρόντος το βλέμμα είναι στραμμένο στο Βερολίνο και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Εκεί θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αν παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ένα προσχέδιο μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους, αλλά και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.
Σε αυτήν την περίπτωση το Μαξίμου θα έχει έναν έξτρα λόγο να επιδείξει ευελιξία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Αν στο τραπέζι παραμείνουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ουδείς στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένος να παραβιάσει για μία ακόμη φορά «κόκκινες γραμμές».
Για όλα τα παραπάνω αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στις 13:30 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είναι φυσικό ιδιαίτερες εντάσεις δεν αναμένονται σήμερα, καθώς τα πάντα είναι ανοιχτά και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. http://www.naftemporiki.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: