Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2016

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΣΥΡΙΩΝ

Σε πλήρη επιβεβαίωση των καταγγελιών της Υπατης Αρμοστείας και των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» σχετικά με την επιχείρηση παράνομης απέλασης Σύρων από τη Λέρο στην Τουρκία με πτήση από την Κω στις 20 Οκτωβρίου προέβη η Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας μάλιστα τη FRONTEX για συνέργεια, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαχωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του από τους ισχυρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι δεν είχαν εκδηλώσει επιθυμία για άσυλο οι πρόσφυγες.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Οι δέκα απελάσεις εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.», 24/10), τα πρωτοκολλημένα έγγραφα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής δείχνουν ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άσυλο ήδη από τις 14 Οκτωβρίου οι 8 από τους 10 Σύρους που απελάθηκαν στην Τουρκία, όπως και μια τριμελής οικογένεια που επιστράφηκε τελικά στη Λέρο λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για την Τουρκία.

Η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει μηνύματα προσφύγων προς αλληλέγγυους κατά τη διάρκεια της απέλασης, που έδειχναν ότι είχαν παραπλανηθεί σχετικά με τον προορισμό τους.

«Μας είπαν ψέματα»


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας το Σάββατο, η οργάνωση έχει μιλήσει με δύο από τους απελαθέντες Σύρους, έχει δει τα επίσημα έγγραφα στα οποία καταγράφεται στις 14 και 15 Οκτωβρίου η πρόθεση των οκτώ Σύρων να ζητήσουν άσυλο και διερευνά την κατάσταση των άλλων δύο που απελάθηκαν.

«Οταν είδα την τουρκική σημαία στο αεροδρόμιο τα όνειρά μου θρυμματίστηκαν», είπε ο ένας Σύρος στην οργάνωση. «Μας είπαν ψέματα», είπε ο άλλος. Και οι δύο δήλωσαν πως δεν απέσυραν τις αιτήσεις τους και δεν ζήτησαν οι ίδιοι να σταλούν στην Τουρκία, όπως και ότι δεν τους επιτράπηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στο Α.Τ. της Λέρου να μιλήσουν με κανέναν, συμπεριλαμβανομένου δικηγόρου ή της Υπατης Αρμοστείας, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

«Τους πρόδωσε ένα σύστημα το οποίο έχει αποτύχει όχι μόνο να τους προσφέρει την προστασία που δικαιούνται, αλλά ακόμη και να εξετάσει εάν χρειάζονται προστασία», αναφέρει ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη, Τζον Νταλουίσεν, κάνοντας λόγο για επιχείρηση των ελληνικών αρχών που έγινε με την υποστήριξη της FRONTEX.

«Στην καλύτερη πρόκειται για ανεπάρκεια και στη χειρότερη για κυνική προσπάθεια των αρχών, υπό τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση της Ε.Ε., να απελάσουν Σύρους πρόσφυγες με κάθε κόστος. Απαιτείται επείγουσα διερεύνηση, να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασής τους», επισήμανε.

Οι παλινωδίες

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επιχειρούσε να διαψεύσει την Υπατη Αρμοστεία, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι «εξετάζονται ενδελεχώς» οι καταγγελίες του διεθνούς οργανισμού και ότι θα κάνει προσεχώς ανακοινώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι τα έγγραφα εκδήλωσης επιθυμίας για άσυλο της τριμελούς οικογένειας που είχε οδηγηθεί στην Κω δεν είχαν εμφανιστεί εγκαίρως στο ηλεκτρονικό σύστημα της αστυνομίας, παρά μόνο την επομένη της επιχείρησης απέλασης.

Δεν διευκρίνισαν όμως γιατί την επομένη της επιχείρησης απέλασης έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο ότι δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άσυλο νωρίτερα οι τρεις Σύροι, ούτε γιατί δεν ανασκεύασε την ανακοίνωσή του το υπουργείο όταν αντιλήφθηκε την πραγματικότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
EFSYN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: