Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας στο στρατόπεδο Σχιστού ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε και συζητήθηκε χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία χαρακτήρισε «υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα» τον εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων στην Ελλάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, από το βήμα της Βουλής ήταν καθαρή πρόκληση. Λίγο - πολύ προσπάθησε να πείσει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα», σύγκρινε τις συνθήκες διαμονής στην Ελλάδα με το Καλέ στη Γαλλία για να δείξει ότι υπάρχουν και χειρότερα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ είναι σχεδόν εκτός πραγματικότητας επειδή διεκδικεί την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων!    

Πιο συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι από τους 760 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 270 παιδιά, που βρίσκονται στο Σχιστό ένα μεγάλο μέρος τους ζει σε σκηνές. Μετά τα προβλήματα του καλοκαιριού (ζέστη, ερπετά, έντομα), τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το χειμώνα. Ηδη, πλημμύρισαν οι σκηνές τους από τις φθινοπωρινές βροχές και κάνουν εκκλήσεις για ζεστά ρούχα και κουβέρτες. Η ποιότητα και ποσότητα φαγητού δεν είναι οι κατάλληλες, υπάρχει μόνο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι ιατρικό, καμία μέριμνα για την εκπαίδευση των παιδιών και πάει λέγοντας. Η Δ. Μανωλάκου απαίτησε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες, να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες από χώρες που δέχονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως είναι οι Αφγανοί. Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα. Τις υπηρεσίες Υγείας και της ποιοτικής και επαρκούς σίτισης να τις αναλάβει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ.
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ήταν: «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αντικατασταθεί οι σκηνές με σπιτάκια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κανονική θέρμανση». Ωστόσο, χαρακτήρισε τις σκηνές στο Σχιστό, όπου ξεπαγιάζουν τα παιδιά πριν ακόμα έρθει ο χειμώνας, «πολικού τύπου, επομένως διασφαλίζουν από το κρύο»! Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η διανομή χειμωνιάτικων ρούχων και ότι «θα δοθεί άμεσα και ένα ποσό cash για να αγοράσουν γαλότσες». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι οι ΜΚΟ θα συνεχίζουν να αλωνίζουν, γιατί «αυτά είναι λεφτά που δόθηκαν από την Ευρώπη στις ΜΚΟ, δεν δόθηκαν σε εμάς». Οσο για τη σίτιση, είπε ότι «είναι επαρκής» και ότι οι όποιες διαμαρτυρίες, υπάρχουν γιατί σε κάποιους «δεν είναι αρεστό» το φαγητό!
Απέναντι στο αίτημα του ΚΚΕ για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων είπε: «Διαφωνούμε στην εκτίμηση της πραγματικότητας (...) Δεν κάνατε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση, για παράδειγμα, για το πώς να τους στείλουμε στην Ευρώπη (...) Χρειάζονται δύο γι' αυτό». Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «η 15 Δεκεμβρίου είναι πολύ αργά. Τα κοντέινερ έπρεπε να υπάρχουν από την αρχή. Ξέρατε ότι θα εγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν εφαρμόζει έστω αυτή τη Συνθήκη της Γενεύης και το Διεθνές Δίκαιο που αφορά και τη μεταφορά των προσφύγων, αλλά έχει κάνει σημαία την «απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών», δείχνοντας πως «ρεαλιστικό» για την κυβέρνηση είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς του οργανισμούς.
http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: