Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2016

Η Γερμανία επανέρχεται με πρόταση για στρατόπεδα μεταναστών στην Αφρική

Τον άμεσο διωγμό σε Αίγυπτο ή Τυνησία των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο προτείνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, γράφει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», που έχει τίτλο «Να επιστρέφουν τα πλοιάρια προσφύγων στην Αφρική».
Οπως δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ, «η απουσία προοπτικής να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, θα μπορούσε να είναι ο λόγος που θα μπορούσε να αποτρέψει τους μετανάστες να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και με υψηλό οικονομικό κόστος να αποτολμήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματήσει η δράση των διακινητών και να αποτρέψουμε τους μετανάστες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους», τόνισε... δήθεν με ανθρωπιστική ευαισθησία. Παρόμοια τακτική ακολουθεί η Αυστραλία, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί σχεδόν ο αριθμός των προσφύγων.

Πρόσφυγες ή μετανάστες που ξεκινούν από τη Λιβύη, ωστόσο, θα κατευθύνονται προς άλλες βορειοαφρικανικές χώρες όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος, όπου θα συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα και για να καταθέσουν αίτημα για άσυλο στην ΕΕ. Σε περίπτωση που εγκριθεί, θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα σχέδια ή συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία του Μάρτη για τον περιορισμό της ροής μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως οι Τούρκοι ηγέτες θα είναι οι υπαίτιοι αν η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες καταρρεύσει, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία απομακρύνεται από τη σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη.
«Εχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει, «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υπεγράφη το Μάρτη για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου, έγινε με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ απαιτεί νομοθετικές αλλαγές σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας, ενώ επίσης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος φέτος εγείρει ζητήματα δημοκρατίας, αξιοποιώντας την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Φυσικά, η ευαισθησία της ΕΕ είναι υποκριτική και ενταγμένη στο ευρύτερο παζάρι των αστικών τάξεων.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: