Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2016

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ-ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ;

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξειδικεύσουν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

«Θα πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες για την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας σε ομιλία του στην Ευρω-αραβική Σύνοδο «Εταίροι για την Ανάπτυξη».

«Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, συμβάλλοντας στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, στη μείωση της φορολογική επιβάρυνσης και θα διευκολύνει την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος» πρόσθεσε.


Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αλλά και αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες

Η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς το επιχειρείν και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικότερα για όσους θα επενδύσουν νωρίς στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο.

Όπως ανέφερε παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, η πρόοδος στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος υπήρξε εντυπωσιακή. 

Ετσι, το νέο πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 βασίζεται στα επιτεύγματα των δύο πρώτων προγραμμάτων (δηλ. τη διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας) και δίνει προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις.

Ανάπτυξη από το β' εξάμηνο

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αντανακλάται ήδη σε μια σειρά από βασικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. 

Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,3% το 2016, αλλά να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Ελλοχεύουν όμως κίνδυνοι

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι εξωτερικοί (όπως η επιλογή μίας αυστηρής εκδοχής του Brexit) αλλά και εσωτερικοί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως ανέφερε, τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, όπως επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και εξειδίκευση των μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος της χώρας.

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: