Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2016

Ρωσικός δάκτυλος στις γερμανικές εκλογές;

Σε συνέντευξη στο Reuters, ο Hans-Georg Maassen επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας (BfV) εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Κρεμλίνο μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις βουλευτικές εκλογές του 2017 «επηρεάζοντας την κοινή γνώμη και τις διαδικασίες διαμόρφωσης αποφάσεων» στη χώρα του.

Οι προειδοποιήσεις του απηχούν παρόμοιες ανησυχίες που εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για ενδείξεις επιθέσεων μέσω του διαδικτύου και εκστρατείες παραπληροφόρησης που προέρχονται από την Ρωσία και οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο «ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία».   


Τις ανησυχίες του Βερολίνου -γράφουν οι Financial Times- μοιράζονται και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία, που επίσης έχει μπροστά της προεδρική εκλογική αναμέτρηση. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, φοβούνται ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι πιο ευάλωτη σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, λόγω της ευρύτερης πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, των σημαντικών ρωσικών μειονοτήτων σε ορισμένες χώρες και κυρίως στη Γερμανία, αλλά και την υποστήριξη που δείχνει ο πρόεδρος Πούτιν σε ορισμένα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη.  

Στη συνέντευξή του ο Maassen αναφέρθηκε στη γνωστή (στη Γερμανία) υπόθεση ενός 13χρονου κοριτσιού ρωσικής καταγωγής από το Βερολίνο, που -όπως έγραψαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης- έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού από μετανάστες. Παρότι η αστυνομία δεν βρήκε καμία απόδειξη διάπραξης κάποιου εγκλήματος, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση, αναγκάζοντας τον Γερμανό ομόλογό του να αντεπιτεθεί και να κατηγορήσει με τη σειρά του τη Μόσχα ότι «πολιτικοποιεί» την υπόθεση. 

«Αυτό μπορεί να συμβεί και του χρόνου και είμαστε σε κατάσταση συναγερμού» είπε ο Maassen. «Εχουμε την εντύπωση ότι αυτή είναι μια υβριδική μέθοδος επηρεασμού της κοινής γνώμης και των διαδικασιών διαμόρφωσης αποφάσεων». 

Για τους Γερμανούς πολιτικούς υπάρχει μια ευρεία γκάμα απειλών, όπως η παραβίαση των email και ιστοσελίδων, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, η στήριξη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και η υποστήριξη προς φιλορωσικά λαϊκιστικά κόμματα. 

«Το γεγονός ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση και για τη Γερμανία», τόνισε η βουλευτής των Πρασίνων και ειδική στα θέματα της Ρωσίας, Μαρί Λουζί Μπέκ. Ο Maassen θεωρεί τους Ρώσους ως υπεύθυνους για την κυβερνοεπίθεση στο Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2015, υποστηρίζοντας ότι «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτός από την κατασκοπία είναι έτοιμοι και για σαμποτάζ». Η Μόσχα φυσικά τα διαψεύδει όλα.

Ανησυχία υπάρχει και για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού των περίπου 5 εκατομμυρίων ρωσόφωνων που ζουν στην Γερμανία, κυρίως μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Μια μεγάλη πλειοψηφία αυτής της ομάδας (τα 2,5 εκατομμύρια των λεγόμενων Ρωσο-Γερμανών των οποίων οι πρόγονοι ήταν Γερμανοί άποικοι στη Ρωσία) υποστήριξαν σε μεγάλα ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές στα γερμανικά κρατίδια, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Και σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η υποστήριξη πηγάζει κυρίως από τον φόβο της μετανάστευσης αλλά και από τις αρνητικές αναφορές για το προσφυγικό κύμα στη Γερμανία από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 
http://www.efsyn.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: