Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2016

ΚΔΑΥ-ΝΙΚΗΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ... ΕΡΓΑΤΩΝ

Οχι μόνο δεν ήταν υπερβολικές, αλλά μάλλον «επιεικείς» αποδείχτηκαν οι καταγγελίες των εργατών που απολύθηκαν από το εργοστάσιο ανακύκλωσης του Νικήτα Οικονομάκη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν λίστα τουλάχιστον είκοσι παραβάσεων υγιεινής, ασφάλειας και εργασιακών θεμάτων.

Ολα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες της απολυμένης εργάτριας Μελίνας Τουτσογλίδου, η οποία, επειδή διεκδικούσε τα δικαιώματά της, δέχτηκε επιπλέον και την «προειδοποίηση» με μορφή υπενθύμισης για όσα συνέβησαν με την Κωνσταντίνα Κούνεβα.


Η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας ήταν άμεση στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» και οι επιθεωρητές Υγείας και Εργασίας που έλεγξαν το εργοστάσιο εντόπισαν σοβαρές παραβάσεις που αφορούσαν: ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας, καθώς στους εργάτες δεν είχαν δοθεί τα κατάλληλα γάντια, δεν υπήρχε σταθμός πρώτων βοηθειών όπως υποχρεούνται να έχουν οι επιχειρήσεις με πάνω από εκατό εργάτες, οι αναφορές του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας δεν ήταν βεβαιωμένες από τον εργοδότη, υπήρχαν κατασκευαστικά προβλήματα, καθώς διαπιστώθηκαν επικίνδυνα ανοίγματα (τριών μέτρων) στην αλυσίδα διαλογής, η μελέτη επαγγελματικών κινδύνων δεν ήταν υπογεγραμμένη και θεωρημένη, δεν υπήρχε πρωτόκολλο ελέγχου ηλεκτρολογικού έργου, το συμβάν με τρύπημα βελόνας που είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι δεν είχε γνωστοποιηθεί, ένα κλαρκ και τρία ανυψωτικά μηχανήματα δεν είχαν πιστοποιητικά ελέγχου, ενώ το αποδυτήρια ήταν κοινά (ανδρών, γυναικών).

Πέντε μέρες προθεσμία

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, υπήρχαν «κενά», καθώς στην έννοια της διαδοχής, στη μεταφορά δηλαδή εργαζομένων από μια εταιρεία σε άλλη για την εκτέλεση του ίδιου έργου, η μεταφορά πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και τα ίδια δικαιώματα που είχαν οι εργάτες στην προηγούμενη σύμβασή τους.

Σύμφωνα με τους τύπους, η εταιρεία έχει στη διάθεσή της διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις των επιθεωρητών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πρόστιμα ή μηνύσεις στις οποίες φαίνεται ότι προσανατολίζεται πλέον το υπουργείο καθώς η ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών εξασφαλίζει την περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση όσο και τους καταλογισμούς.

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη κι ενώ υπήρχε κανονισμένη τριμερής συνάντηση διακανονισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας Σίνδου για το θέμα της απόλυσης των πέντε εργατών, η ιδιοκτησία δεν προσήλθε, ζητώντας αναβολή για την ερχόμενη Τρίτη. Φυσικά, η εργοδοσία μπορεί να αρνείται για ένα διάστημα να προσέλθει στην επιτροπή, ωστόσο είναι ανοιχτό το θέμα για την απευθείας παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα στον επιθεωρητή.

Δεν υπήρχε σταθμός πρώτων βοηθειών, όπως υποχρεούνται να έχουν οι επιχειρήσεις με πάνω από εκατό εργάτες, οι αναφορές του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας δεν ήταν βεβαιωμένες από τον εργοδότη, υπήρχαν κατασκευαστικά προβλήματα, καθώς διαπιστώθηκαν επικίνδυνα ανοίγματα (τριών μέτρων) στην αλυσίδα διαλογής, η μελέτη επαγγελματικών κινδύνων δεν ήταν υπογεγραμμένη και θεωρημένη...

Η «λεπτομέρεια» που κάνει τη διαφορά είναι πως στην Επιθεώρηση οφείλει να προσέλθει η εταιρεία η οποία «νοικιάζει» τους εργαζόμενους στην εταιρεία του κ. Οικονομάκη, δηλαδή θα έπρεπε να προσέλθει η MANASIEY (η προηγούμενη) ή η ΣΑΛΗΣ (η τελευταία).

«Οι εταιρείες δεν έχουν προσέλθει ποτέ στην τριμερή», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, Νίκος Νατζμέ, τονίζοντας πως «ένα από τα όπλα των εταιρειών είναι να αλλάζουν συχνά τις συμβάσεις και να μεταφέρουν τα δικαιώματα από τη μια εταιρεία στην άλλη για να χάνουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι. Εμείς διεκδικούμε να συνεχίζονται οι συμβάσεις με τα ίδια δικαιώματα όταν συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές».

Βαθαίνει ο έλεγχος

Στο μεταξύ, τόσο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και από τους άλλους δήμους τηρείται απόλυτη σιγή για το ζήτημα, παρότι όλοι οι δήμοι παραδίδουν τα ανακυκλώσιμα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει ιστορικό προστίμων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, δήλωσε μάλιστα χθες στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4» ότι «η αυτοδιοίκηση έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να ελέγχει αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται» κι ακόμη ότι «τώρα πρέπει να ελεγχθούν οι συμβάσεις από την Οικονομική Αστυνομία, καθώς πρέπει να γίνει γνωστό πώς γίνεται να αναθέτουν κάποιοι έργο το οποίο αυτός που αναλαμβάνει αναθέτει με τη σειρά του σε υπεργολάβο», διότι «έτσι φτάνουμε σε φαινόμενα τύπου Κούνεβα».

Φαίνεται πάντως ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και χρήζει άμεσης διαλεύκανσης, καθώς ο κ. Νατζμέ επισημαίνει ότι «υπάρχει ζήτημα με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και σε άλλα τρία εργοστάσια που ασχολούνται με τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ σε ένα από αυτά ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του πέρυσι από ηλεκτροπληξία».

Ο κ. Νεφελούδης με τη σειρά του επισημαίνει ότι ανάλογη υπόθεση είχε ανοίξει πέρυσι στην Κρήτη, αλλά εκεί οι εργαζόμενοι είχαν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. 

Απόστολος Λυκεσάς
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: