Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΑΘΗΝΑ: ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ EWG Η ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP

Χωρίς νέα συνεδρία Euro Working Group ή έκτακτο Eurogroup περιμένουν κυβερνητικές πηγές να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων εταίρων της για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

“Με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη Eurogroup ή Euroworking Group. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δε θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” , λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οδεύουμε προς λύση και υποστήριζαν ότι έγινε από όλους αποδεκτό πως η απεμπλοκή των μέτρων για το χρέος δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, δίνοντας ένα σήμα εκτόνωσης της έντασης που υπήρξε με αφορμή το πακέτο των παροχών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωναν πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το θέμα αλλά μια προσπάθεια για σύγκλιση όλων ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι από τους εταίρους για τις προθέσεις της Ελλάδας
Στις προσπάθειες αυτές εντάσσεται και η επιστολή του κ.Τσακαλώτου προς τους εταίρους του με την οποία θα δεσμεύονταν βασικά σε δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι οι παροχές θα είναι έκτακτες. Ότι δηλαδή η οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και το 2018, καθώς επίσης ότι η αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο δηλαδή από 1/1 μέχρι και 31/12 του 2017.
Το δεύτερο θα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εαν εκ των υστέρων προκύψει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, το κενό αυτό θα συμπληρωθεί με νέα μέτρα που θα συναποφασίσει με τους θεσμούς.
Στο ίδιο κείμενο θα υπάρχει επίσης δέσμευση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιχειρήσει ξανά να πάρει μονομερώς μέτρα με δημοσιονομική επίδραση χωρίς την συμφωνία των θεσμών.
Νωρίς το πρωί κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών έχει αποσταλεί και συνεκτιμάται από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονταν μεν την σχετική υποχρέωση, αλλά τόνιζαν ότι η επιστολή δεν έχει ακόη αποσταλεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και σήμερα είναι η στάση της Γερμανίας και των χωρών που μπορεί να επηρεάσει ( Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία), οι οποίοι φαίνονταν και σήμερα να μην ικανοποιούνται από την επιστολή δέσμευση του Ευκλείδη Τσακλώτου.
Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πάντως την αισιοδοξία τους ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα θα βρεθεί λύση στο θέμα του μέτρων του χρέους μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Τάσος Δασόπουλος
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: