Πέμπτη, Μαΐου 04, 2017

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ

Οι εισαγγελικές αρχές της Ουγγαρίας απήγγειλαν κατηγορίες που επισύρουν βαριές ποινές -έως και ισόβια- στους 11 υπόπτους που κατηγορούνται για τον θάνατο 71 προσφύγων από ασφυξία μέσα σε φορτηγό το 2015.

Οι πρόσφυγες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία μέσα σε φορτηγό–ψυγείο που εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο σε εθνική οδό της Αυστρίας στις 27 Αυγούστου 2015, κοντά στα σύνορα Αυστρίας–Ουγγαρίας.

Οι εισαγγελικές αρχές της Αυστρίας είχαν αναθέσει στην ουγγρική δικαιοσύνη την έρευνα για τον θάνατο των προσφύγων, καθώς το όχημα είχε αναχωρήσει από την Ουγγαρία και οι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι μέσα σε αυτό πέθαναν πριν περάσει στο αυστριακό έδαφος.


Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ανθρώπων σε έντεκα άτομα, σε τέσσερα εξ αυτών και για διάπραξη ανθρωποκτονίας.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Κεκσκεμέτ, της ουγγρικής επαρχίας Μπακς-Κισκούν, από όπου ξεκίνησε το φορτηγό, ανακοίνωσε πως ζήτησε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τέσσερις από τους κατηγορούμενους και κάθειρξης και απέλασης για τους υπόλοιπους.

Όπως τονίζεται, η «ομάδα των 11 αδίστακτων διακινητών» ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Λάζλο Νάνασι, γενικό εισαγγελέα του Κεκσκεμέτ, η εισαγγελική εισήγηση είναι για ποινή ισόβιας κάθειρξης σε έναν Αφγανό και τρεις Βούλγαρους, που φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι διώκονται για «ανθρωποκτονία ιδιαίτερης σκληρότητας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου».

Οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι -έξι Βούλγαροι και ένας Λιβανέζος- βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης.

Εννέα από τους 11 κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί και οι άλλοι δύο καταζητούνται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα, «οι δράστες γνώριζαν ότι οι πρόσφυγες πνίγονταν από ασφυξία μέσα στο φορτηγό και δεν έκαναν τίποτε».

Οι αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που είχε αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 -χρονική περίοδος της μαζικής ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τη βαλκανική οδό- και είχαν ζητήσει από τουλάχιστον 1.106 άτομα, 1.000 έως 5.000 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρουν στην Αυστρία, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές.

Η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.  efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: