Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2017

Μακρονησος: Με χρονοκαθυστερήσεις παραμένει στο έλεος των καταπατητών

Μετά την τοιχοκόλληση των εκθέσεων αυτοψίας οι ενδιαφερόμενοι σε έναν μήνα δικαιούνται να καταθέσουν ένσταση» (εφημερίδα «Η Αυγή» 27/8/2017). Με αυτήν τη φράση συνεχίζεται η χρονοκαθυστέρηση για την προστασία της Μακρονήσου ως Ιστορικού Τόπου. Από το 1989, που χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος, στο 1995, που ορίστηκαν χρήσεις γης, κι από τότε στις μέρες μας όπου διαδέχονται η μία την άλλη οι αυτοψίες των αρμόδιων κρατικών οργάνων που διαπιστώνουν ένα όργιο αυθαιρεσιών και καταστροφής στον Ιστορικό Τόπο, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μαζί και η σημερινή τηρούν με ευλάβεια το ...νόμο: Είναι ανεκτικές προς τους καταπατητές και διάφορους άλλους που δηλώνουν χρησικτησία στη Μακρόνησο! Το τελευταίο δημοσίευμα στην «Αυγή» έχει τίτλο «Να πάρουμε πίσω το μαρτυρικό νησί».
Και στην πράξη αυτό που δηλώνουν ότι θα γίνει είναι πως «μέσα στον Σεπτέμβρη θυροκολλούνται οι εκθέσεις αυτοψίας για τα αυθαίρετα στη Μακρόνησο». Ζήσε Μαύρε μου... πάει το πράγμα. Από το 2006 περιμένει κάπου στο αρχείο του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρίου η μήνυση που έχει καταθέσει η ΠΕΚΑΜ για τα αυθαίρετα και τις καταστροφές στο θανατονήσι. Δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο. Αντίθετα, από τότε έως σήμερα όχι μόνο καταστράφηκαν ακόμα περισσότερα από τα κτίσματα που έχτισαν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι, αλλά και με τα δομικά υλικά τους χτίστηκαν βιλίτσες που παρουσιάζονται σαν στάνες. Η τελευταία αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης (13 Ιούλη 2017) κατέγραψε δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και άλλα κτίσματα σε άλλα σημεία του νησιού, στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση τη μέρα της επιθεώρησης.
Σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή:
-- Στον όρμο «Φυλακή», εντοπίστηκαν δύο μαντριά μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της Μακρονήσου.
-- Εκεί που λειτουργούσε (παράνομα) το παλιό ιχθυοτροφείο παραμένουν και χρησιμοποιούνται πέντε κτίσματα, από λαμαρίνες, τσιμεντόλιθους και άλλα υλικά. Σε ένα, μάλιστα, από αυτά φωτογραφήθηκαν πέργκολα και μικρή προβλήτα για να δένουν μικρά σκάφη.
-- Στη θέση «Συκιά» υπάρχουν μια μικρή προβλήτα προσέγγισης και δίπλα ένα ισόγειο από λιθοδομή 15 τετραγωνικών. Πιο ψηλά στο δρόμο υπάρχει ένα κτίριο 20 τετραγωνικών με σιδερένια πέργκολα και καινούρια δοκό. Δίπλα του και μια κατοικία περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων, με φωτοβολταϊκό και καμινάδα από τζάκι.
-- Στον όρμο «Του κουλού» κτίσμα με φωτοβολταϊκά, ενώ σαν στάνες χρησιμοποιούνται τα ιστορικά κτίρια. Δύο επίσης κτίσματα στον ίδιο όρμο έχουν ανακαινιστεί και έχουν πόρτες με κλειδαριές.
-- Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού καταγράφηκε ένα μεγάλο ισόγειο σπίτι με πέργκολες και περιφραγμένο χώρο, σε έκταση που ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά. Εκεί φωτογραφήθηκε και μια μπετονιέρα, ενώ διαπιστώθηκε ότι χτίζεται ένας τοίχος με πέτρα που προέρχεται από τα γύρω μισογκρεμισμένα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας.
-- Ενα πέτρινο σπίτι με ολοκαίνουργια κεραμοσκεπή «φύτρωσε» δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο πέρα υπάρχει άλλο ένα σπίτι με κεραία τηλεόρασης, οι ένοικοι του οποίου κοιτούσαν τους επιθεωρητές με κιάλια.
-- Κοντά στα ερείπια του Α' Τάγματος Σκαπανέων υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο, με λευκούς τοίχους και μπλε παράθυρα και καλαμωτή πέργκολα. Στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν άλλα τρία σπίτια κι ένα αυτοκίνητο.
-- Αλλα τρία σπίτια καταγράφηκαν κοντά στους θαλάμους των κρατουμένων, με το ένα να έχει και υπόστεγο.
Πλαίσιο αιτημάτων
Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στις 6 Σεπτέμβρη 2016, στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, παρουσίασε όλο το πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν το νησί: «Να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονο λιμάνι, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το νησί αυτό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».
«Υποστηρίζουμε - τόνισε - ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ, άλλων εργατικών - λαϊκών φορέων για τη λήψη άμεσων επειγόντων μέτρων: Αμεση απομάκρυνση των καταπατητών, κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων που έχει επισκευαστεί σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων. Εγκατάσταση φυλάκων και άλλα τέτοια αιτήματα που τα διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε πιο δραστήρια αυτόν τον αγώνα».  http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: