Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2017

ΜΚΟ καταγγέλλει την Αίγυπτο για συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων

Η «επιδημία» των «συστηματικών» βασανισμών πολιτικών κρατούμενων στην Αίγυπτο «πιθανόν συνιστά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε την έκθεση αυτή, κρίνοντας ότι είναι «βασισμένη σε αναπόδεικτες μαρτυρίες». Η έκθεση «αγνοεί τις προόδους που έχουν επιτευχθεί από την Αίγυπτο στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας Άχμαντ Αμπού Ζαΐντ.
Μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το 2013 από τον στρατό και κατόπιν την εκλογή του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην αρχηγού του αιγυπτιακού γενικού επιτελείου, στην προεδρία το 2014, διεθνείς και αιγυπτιακές ΜΚΟ καταγγέλλουν συχνά τη δράση των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας. Την περίοδο αυτή έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη HRW.
Στην έκθεσή της, έκτασης 63 σελίδων, η οργάνωση δημοσιεύει τις μαρτυρίες 19 ανθρώπων που βασανίστηκαν, τις οποίες συγκέντρωσε με συνεντεύξεις που έγιναν στη χώρα το 2016 και το 2017.
«Τα 19 θύματα βασανίστηκαν μέσα σε αστυνομικά τμήματα ή γραφεία της κρατικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα», διευκρινίζει η ΜΚΟ.
Οι ύποπτοι, που γενικά κατηγορούνταν ότι ανήκαν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ή ότι είχαν πάρει μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις, ή ότι είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς, εγκαταστάσεις της αστυνομίας ή κρατικά κτίρια, υποβάλλονταν σε βασανιστήρια αν αρνούνταν να ομολογήσουν ή να καταδώσουν συνεργούς ή οικείους τους.
Στην έκθεση της HRW γίνεται λόγος για χρήση μεθόδων όπως επανειλημμένα ηλεκτροσόκ, γρονθοκοπήματα, ξυλοδαρμοί με σιδηρολοστούς, εξαναγκασμός των κρατουμένων να μένουν σε οδυνηρές στάσεις, βιασμούς ή απειλές βιασμού.
Ο Καρίμ, ένας φοιτητής 18 ετών, αφηγήθηκε ότι τον κρέμασαν από τα χέρια, που ήταν δεμένα με χειροπέδες, από το ταβάνι και «ταυτόχρονα μου έκαναν ηλεκτροσόκ, αλλά δεν το ένιωθα. Το μόνο που ένιωθα ήταν ο πόνος στα χέρια μου».
Οι κρατούμενοι εμποδίζονταν «να έλθουν σε επαφή με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων ή οικείων τους», σύμφωνα με την έκθεση. Πολλά θύματα βασανιστηρίων φιγουράρουν στους καταλόγους των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με αιγυπτιακές ΜΚΟ.
Η HRW τονίζει ότι οι αρχές παραβιάζουν το αιγυπτιακό Σύνταγμα του 2014 —με βάση το οποίο τα βασανιστήρια απαγορεύονται— και το διεθνές δίκαιο.
Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Σίσι να συστήσει μια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για να διεξάγει έρευνες και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όσους διαπράττουν βασανιστήρια. Η παντελής ατιμωρησία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο τα θύματα δεν έχουν σχεδόν καμιά πιθανότητα να δουν τους βασανιστές τους να λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης, τονίζει η οργάνωση.
Μετά την ανατροπή του Μούρσι, οι αρχές κατέστειλαν βίαια την ισλαμιστική αντιπολίτευση, αλλά και τη δράση οργανώσεων της αριστεράς και φιλελεύθερων παρατάξεων που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Τον Φεβρουάριο του 2017 οι αρχές έκλεισαν τα γραφεία του Κέντρου Ναντίμ για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων, που είχε γίνει γνωστό διότι κατέγραφε τέτοιου είδους περιστατικά και φρόντιζε τα θύματα.
(Πηγή: ΑΠΕ, Φωτό: AP / Amr Nabil)
http://news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: