Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Οπου συμβασιούχος και η μοίρα του

Απλήρωτοι -για άλλη μια φορά- από τον Ιούλιο. Απλήρωτοι για τις μέρες της άδειάς τους που δεν την πήραν ποτέ. Απλήρωτα τα υπερωριακά τους των Σαββατοκύριακων. Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των 1.200 συμβασιούχων του νομού Θεσσαλονίκης, 777 εκ των οποίων εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της επιμονής της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βασανιστήριο στο οποίο υποβάλλονται άνθρωποι που στη συντριπτική τους πλειονότητα μαζεύουν τα σκουπίδια του πολεοδομικού συγκροτήματος και των περιφερειακών δήμων και οι οποίοι δουλεύουν για να πάνε στα σπίτια τους 500 με 600 ευρώ τον μήνα.


«Σαν να έχουμε διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα για το οποίο δικαστήκαμε και καταδικαστήκαμε ερήμην», μας λέει συμβασιούχος που διατηρεί για προφανείς λόγους την ανωνυμία του. «Ξέρετε πόσες φορές τους τελευταίους μήνες έβλεπα άδεια κουτιά γάλα και σκεφτόμουν ότι εγώ έπρεπε να δανειστώ για να πάω γάλα στα παιδιά μου; Σκεφτόμουν και παρηγοριόμουν με τη σκέψη ότι αυτός που πέταξε τις άδειες συσκευασίες τάισε τουλάχιστον τα δικά του», προσθέτει ένας άλλος.

Εκατόν ογδόντα εφτά χιλιάδες ευρώ έχουν επιπλέον να λαμβάνουν οι συμβασιούχοι για τις μέρες της άδειας που δεν πήραν αφού έληξε η σύμβασή τους. Ποιος και με ποιο επιχείρημα μπορεί να θεωρεί ότι πρόκειται για… παράνομη δαπάνη; Σε λίγο θα εγκληθούν επίτροποι που τα ενέκριναν σε άλλους δήμους; Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη δικαιοσύνη αυτού του τόπου;

Φώναζε στο δημοτικό συμβούλιο στην αρχή της εβδομάδας ο Γιώργος Αβαρλής, δημοτικός σύμβουλος από την «Ανοιχτή Πόλη», για απλήρωτα υπερωριακά του Σαββατοκύριακου -30 ευρώ ανά άτομο τον μήνα-, αλλά μοιάζει σαν να έχει τελειώσει ακόμη και η έκφραση συμπάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί για το θέμα των συμβασιούχων ότι η επίτροπος είχε ζητήσει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης βεβαίωση του ΑΣΕΠ για τη νομιμότητα των συμβάσεων· βεβαίωση την οποία το ΑΣΕΠ έστειλε και φυσικά προσκομίστηκε, ωστόσο ούτε αυτό κρίθηκε αρκετό. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, δηλώνει στην εφημερίδα μας πως «είναι λυπηρό. Υπάλληλοι των 500 ευρώ ταλαιπωρούνται με αυτό τον τρόπο για να πληρωθούν τον πενιχρό μισθό τους κι ενώ εργάζονται σε μια υπηρεσία όπως η καθαριότητα του δήμου».

Μάταιη διαμαρτυρία

Χθες φτάσανε στην πόρτα της επιτρόπου στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτυρήθηκαν, εξήγησαν, παρακάλεσαν ακόμη· κανένα αποτέλεσμα. Η καταληκτική απάντηση που λαμβάνουν συμπυκνώνεται σε μια διατύπωση που έχει να κάνει με το πώς ο κάθε επίτροπος… ερμηνεύει τον νόμο. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδου, λέει θυμωμένη στην «Εφ.Συν.» πως «ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του, δεν έχουν πια να πληρώσουν τα ναύλα τους για να κατεβούν στη δουλειά. Θα μας βρουν στους δρόμους, θα απαντήσουμε δυναμικά στο συνέδριο που έχουν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη». Απόστολος Λυκεσάς   http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: