Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2017

Πολυ κακη η ομιλια Τσιπρα και η συνεντευξη τυπου στη ΔΕΘ - #GRINVEST και αλλες παπαριες...

Κατωτερος των περιστασεων και της πραγματικοτητας ο Αλεξης Τσιπρας στη ΔΕΘ...
Μιλουσε συνεχεια για την αναπτυξη που δηθεν εχει ερθει...την ωρα που το 1/3 των πολιτων της χωρας δεν εχει να φαει, ενω οσοι εργαζονται αργουν επι μηνες να πληρωθουν και οσοι ειναι ανεργοι...ειναι με το ενα ποδι εκτος χωρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων - Γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Το σχέδιο για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων

Ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δισ. κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε.
«Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.



Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ.

«Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την τοποθέτηση Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις»: αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή. Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019»: αυτό επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε).

Έκλεισε σημειώνοντας την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε οΑλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», συνέχισε.

«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς. Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με τη Δεξιά ή με την Αριστερά.

Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόμενος το δημοψήφισμα του 2015

«Να μη φοβόμαστε τον λαό»: τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται, κατέθεσε ως «πιστεύω» του ο Αλ. Τσίπρας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2015. Εξάλλου, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».

Ερωτηθείς δε, για το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το α' εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Η συνεργασία μας με τον κ. Καμμένο είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής

Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

Διαφωνεί η κυβέρνηση με τη διακοπή των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη. Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ' επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες).

Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας 

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας -πέραν δηλαδή των ήδη ψηφισμένων μέτρων- άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.

Το ΔΝΤ να ανοίξει τα «χαρτιά» του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας το διεθνή οργανισμό να αποσαφηνίσει τη στάση του. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε διευκρινιστικά.

Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει κωλυσιεργία, εξάλλου οι εταίροι θα έχουν σήμερα πιο αποφασιστική στάση σε κωλυσιεργίες, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η Ελλάδα μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται, να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον αραβικό κόσμο

«Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα

«Η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν στρατηγική επιλογή που θα προκαλέσει άλλο τρόπο αντίληψης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε.

Η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Δικαιωμένη η κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα των ΜΜΕ

Δικαωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»

-Ο νόμος (Παππά) ισχύει.

-Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε.

-Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια.

-Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

Με τον τρόπο αυτό -συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας- δημιουργείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ. «Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε».

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το «εάν η κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο».

«Είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης. Όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης η Ευρώπη δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις αλλά να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είτε αφορά μια χώρα τόσες πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είτε μια γειτονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Πολλοί «σκελετοί» στα ντουλάπια του ΟΑΣΘ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον οΑΣΘ εισαγωγικά ως «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων».

Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση, συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί 'σκελετοί' στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα. Με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διπαλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Για την υπόθεση Γεωργίου οι εταίροι δεν ζητούν παρεμβάσεις αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε επίσης ότι οι εταίροι μας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά το αντίθετο να μην γίνονται παρεμβάσεις.

Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας - Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει

«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον ΠτΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.

«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας. 
left.gr
.................




Το μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και τώρα ήρθε η ώρα να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξαρχής ότι ήθελε να μιλήσει κυρίως για το σχέδιο του για το μέλλον, δεν παρέλειψε όμως να κάνει αναφορές στο παρελθόν, ξεκαθαρίζοντας ότι "δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε" και πως "το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη" και απαριθμώντας δράσεις της κυβέρνησης κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια, κυρίως στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, με την επωδό "ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη". 
Όρισε δε ως το μεγάλο στοίχημα στο εξής: "Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί. Να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς".
Το Νews 24/7 κάλυψε λεπτό προς λεπτό την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, μέσω της live blogging πλατφόρμας του.
Θέλησε δε να συνδυάσει ένα προφίλ φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις με το προφίλ της κοινωνικής ευαισθησίας, επιχειρώντας να απευθυνθεί και στην επιχειρηματική κοινότητα και στους οικονομικα ασθενέστερους.Δύο αποσπάσματα της ομιλίας του πάντως συζητήθηκαν περισσότερο:
Το πρώτο ήταν ο διάλογος που αποκάλυψε ότι είχε χθες με Γάλλους επιχειρηματίες, που συνόδευαν τον Εμμανουέλ Μακρόν. "Χθες το απόγευμα μετά την αποχώρηση του Γάλλου Προέδρου γυρνώντας στην αίθουσα των VIP, συνάντησα μία σειρά από Γάλλους επιχειρηματίες από την πολυπληθή αντιπροσωπεία. Ενας εξ αυτών ήρθε και μου είπε: 'Σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο επιτύχατε κάτι σημαντικό'. Λέω: Ποιο είναι αυτό; Μου απαντά: 'Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε όμως ότι η μετάβαση απο την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest, δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο, αλλα χάρη σε σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Συνέδεσε δε την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με την αντιμετώπιση της ανεργίας. "Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιοποίηση του θετικού μομεντουμ της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων για να έχουμε δουλειές", είπε χαρακτηριστικά.Το δεύτερο ήταν η... παραβολή με τους χιτώνες. "Εάν παράγουμε δέκα χιτώνες, δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια από τον δέκατο χιτώνα οι πολλοί", σημείωσε ο κ.Τσίπρας, θέλοντας να δείξει ότι στόχος του είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που θα φέρουν οι επενδύσεις να το μοιράσει στην κοινωνία. "Διότι, αν η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη των αριθμών, ή ανάπτυξη από την οποία θα επωφελούνται λίγοι και όχι ανάπτυξη για τους πολλούς, ει δυνατόν για όλους, θα σας το πω καθαρά: Αυτή, για μένα, για μας, όπως και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, μόνο ανάπτυξη δεν είναι", ξεκαθάρισε.
"Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και με ένα μεγάλο μέρος των νέων, που ασφυκτιούν στην ίδια τους τη χώρα. Ή μεταναστεύουν για να φυτέψουν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει" τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
"Μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες. Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης. Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης. Μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, επιτέλους. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος."
Ως προς τη μετατροπή του Grexit σε Grinvest, ο κ.Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
*Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δις.
*Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635εκ.
*Με σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.
*Με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς.

Ως προς τα κοινωνικά μέτρα, την υγεία, την παιδεία, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
*Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
*Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται.
*Προστατεύεται η πρώτη κατοικία με την επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
*Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ.
*Αξιοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, με το εφάπαξ επίδομα –σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους. Παρά τις αντιδράσεις...
*Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους.
*Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου
*Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας.
*Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα
*Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολέιο των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής.
*410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα.
*14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.
*Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.
Για την προστασία των εργαζόμενων ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες:
"Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Με το νόμο του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και κάθετα τα φαινόμενα αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.
Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό,  νέα πληροφορικά συστήματα, και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων  για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων:
Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή  ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι."

O πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση και το ρόλο του ΔΝΤ, καθώς εξάλλου τα μηνύματα του τα είχε στείλεί ήδη από κοινού με τον κ.Μακρόν. Σημείωσε πάντως ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια. "Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ρευστότητα είναι να ξαναπάρει μπρος το τραπεζικό σύστημα. Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την εισαγωγή ενός σύγχρονου μηχανισμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει. Με την κεφαλαιακή επάρκεια που πλέον διαθέτουν, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος", είπε ο κ.Τσίπρας.
Υπογράμμισε επίσης ότι: "Για 2 συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων" και πρόσθεσε με νόημα: "Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις, για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία."
Ο πρωθυπουργός έκλεισε μάλιστα την ομιλία του λέγοντας: "Σε ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ.Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά απο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας."

ΚΚΕ: Ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης  
«Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλαιο, διαφημίζοντας την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο "ντίλερ" των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών. Στον λαό "πούλησε" στην κυριολεξία "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη" αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ' αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια. Οι επενδύσεις, το GRINVEST, για το οποίο κομπάζει ο Αλ. Τσίπρας, απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις. Απαιτούν δηλαδή τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου» αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για το λαό είναι η διαιώνιση των αντιδραστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα για 45 χρόνια, εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και δραστική αύξηση των φόρων» προσθέτοντας ότι «είναι τα νέα μέτρα για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση, όπως η συρρίκνωση στο δικαίωμα της απεργίας και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και ότι για κάθε απόκλιση από τις προβλέψεις για την οικονομία έχει ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά η λήψη νέων επώδυνων μέτρων».
Αναφορικά με την ανεργία, το ΚΚΕ τονίζει πως «η όποια μείωση θα είναι μέσω της επέκτασης της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, της μετανάστευσης», ενώ «τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ως προγράμματα στήριξης της νεολαίας, είναι προγράμματα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με νέες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις».
«Το σίγουρο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε χωρίς περιστροφές και επιτρέπει στον κάθε έναν να δει τον πραγματικό χαρακτήρα μιας αστικής κυβέρνησης. Έβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και η ομιλία του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ομιλία μιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή κάθε άλλου κόμματος που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οδηγώντας το λαό στη χρεοκοπία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο καλεί «τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για να ανακτηθούν οι απώλειες και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, να προετοιμάσουν την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου καταργώντας το κέρδος οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο».        Βικυ Σαμαρα news247.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: