Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Το... ακροδεξιό παρασκήνιο πίσω από το «λουκέτο» στο Indymedia της Γερμανίας

Μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο του Linksunten, της μιας από τις δύο γερμανικές πλατφόρμες του Indymedia, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν η απόφαση διακοπής της λειτουργίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και η παραπομπή των διαχειριστών στη Δικαιοσύνη σχετίζονται με τα επεισόδια στη Σύνοδο του G20 ή με αναρτήσεις και σχόλια που αφορούν άλλες υποθέσεις.

Η ιστοσελίδα είναι εκτός λειτουργίας, αν και έγιναν προσπάθειες να ανασυσταθεί και, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης Βάδης-Βυτεμβέργης, Τόμας Στρομπλ, έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικά αρχεία και άλλα στοιχεία, ενώ οι έρευνες για τις δραστηριότητες της πλατφόρμας και των διαχειριστών συνεχίζονται.


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η πλατφόρμα παραβίασε το ποινικό δίκαιο και τον νόμο περί λειτουργίας των ενώσεων προσώπων, καθώς επέτρεπε την ανάρτηση στοιχείων που αντίκεινται στη συνταγματική τάξη.

Η πλατφόρμα είχε δημιουργηθεί το 2009 μετά τη διάσπαση της ιδρυτικής ομάδας του γερμανικού Indymedia και πήρε την ονομασία Linksunten, που παραπέμπει γεωγραφικά στη νοτιοδυτική Γερμανία, στο Φράιμπουργκ, όπου βρισκόταν η ομάδα διαχείρισης, αλλά και σε πιο ριζοσπαστική και επιθετική γραμμή από την πρώτη, ενιαία πλατφόρμα του γερμανικού Indymedia.

H πολιτική δημοσίευσης κειμένων και σχολίων που ακολούθησε το Linksunten βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου δημοσίευσε λίστα ονομάτων 2.000 προσώπων που συμμετείχαν στο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος AfD, που έχει επενδύσει στην αντιμεταναστευτική ρητορική.

Η λίστα των συνέδρων δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το κόμμα και η δημοσίευση όλων των ονομάτων, με τις ιδιότητες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της κεντρικής ηγεσίας, αλλά και των τοπικών παραρτημάτων του AfD.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βάδης-Βυτεμβέργης, Τ. Στρομπλ, που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες, έκανε λόγο για διερεύνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων αριστερών εξτρεμιστών.

Αν και αρχικά έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν όπλα στους χώρους του Linksunten που ερευνήθηκαν και στο Αυτόνομο Πολιτιστικό Κέντρο του Φράιμπουργκ (KTS), στη συνέχεια αυτό δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Από την πλευρά τους οι αυτόνομες ομάδες αντέδρασαν με καταγγελίες στα μέσα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Για τις 9 Σεπτεμβρίου προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στο Φράιμπουργκ στη νότια Γερμανία και διαμαρτυρία μέσω της διεθνούς πλατφόρμας του Indymedia κατά της απόφασης διακοπής της λειτουργίας του Linksunten.

Την περίοδο της συνόδου του G20, το Linksunten είχε συνεχή ενημέρωση με αναρτήσεις και προσωπικά σχόλια για τις συγκεντρώσεις και τις ταραχές, όπως είχαν όμως και δεκάδες άλλες ιστοσελίδες και δεκάδες χιλιάδες προσωπικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την κυβέρνηση, είχε ανοίξει θέμα αριστερού εξτρεμισμού, θέμα που βρίσκεται και στην προεκλογική ατζέντα του CDU, παράλληλα με το θέμα του δεξιού εξτρεμισμού, των επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και των απειλών κατά πολιτικών προσώπων.

Δύο ημέρες μετά την επιχείρηση για το Linksunten, η Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο προσώπων ύποπτων για δραστηριότητα σε ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση, εκ των οποίων ο ένας είναι αστυνομικός, και έρευνες για δίκτυο υποστηρικτών. 

Μπάμπης Αγρολάμπος 
http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: