Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2017

Η δεύτερη ευκαιρία του κράτους δικαίου για την Ηριάννα - Τι κατέθεσε η 1η μάρτυρας

Κατάμεστη από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους είναι η δικαστική αίθουσα του Εφετείου, όπου λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., ενώ έξω από το δικαστήριο πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Πρώτη μάρτυρας για την Ηριάννα κλήθηκε η Σπυριδούλα Μπέλλα, καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ και μέλος τριμελούς επίβλεψης του διδακτορικού της Ηριάννας, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων:


«Διακυβεύεται η εργασία της αφού χάνει μόρια κι αυτό μεταφράζεται ότι απειλείται η εργασία και η επιβίωσή της. Είναι ένα εξαιρετικό άτομο που ανταποκρίνεται στην έννοια των ανθρωπιστικών σπουδών, με βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και πνεύμα συνεργασίας».

Η κ. Μπέλλα χαρακτήρισε την Ηριάννα εξαιρετική επιστήμονα και διδάσκουσα και τόνισε ότι «είναι αδύνατον να συνεχίσει τη δουλειά της μέσα από τη φυλακή καθώς δεν έχει πρόσβαση σε βιβλιογραφία, δεν ανατροφοδοτείται μέσω συνεδρίων, δεν κάνει επιτόπια έρευνα».

Νωρίτερα η έντονη αστυνομική παρουσία εντός της δικαστικής αίθουσας προκάλεσε τη διαμαρτυρία του συνηγόρου υπεράσπισης της Ηριάννας, Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος τόνισε: «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί. Δεν έχω καν οπτική επαφή με τους συνεργάτες μου. Κυρία πρόεδρε, να μη μας επηρεάσει το αίσθημα του φόβου».

Θυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών -τα μέλη του οποίου απεργούν σε ένδειξη πένθους για τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο- έδωσε με ομόφωνη απόφασή του άδεια στον συνήγορο της Ηριάννας προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Η πρώτη απόρριψη

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή.

Οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

«Το διακύβευμα σήμερα είναι το εάν η Ηριάννα θα συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στην ουσία της στο Εφετείο ή αν θα μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιό της και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της. Ειδικά τη στιγμή που ήδη έχει διαμορφωθεί, στην κοινωνία, πεποίθηση για αυτήν τη δικαστική αστοχία», τόνισε χθες ο Θ. Μαντάς και δήλωσε βάσιμα αισιόδοξος «ότι αυτή τη φορά η Ηριάννα θα μπορέσει να επιστρέψει στην κοινωνία και στο Πανεπιστήμιο».  Την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας ζητάει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη φυλάκισή της «με βάση μια άδικη καταδικαστική απόφαση, χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, είναι απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: