Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2017

Το ΣτΕ αποφασίζει για τον περιορισμό μετακίνησης προσφύγων από τα νησιά

Τη δυνατότητα οι πρόσφυγες και μετανάστες που υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε νησιά του Αιγαίου να μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα εξεταστεί στις 5 Δεκεμβρίου. 


Όπως υποστηρίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών που υφίστανται τις επιπτώσεις από την παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτά σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η απόφαση υποχρεωτικής παραμονής προσφύγων και μεταναστών μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν νομιμοποιείται από τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, προχώρησε στην επιβολή της με διοικητική πράξη ως «απόφαση περί περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων» της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου στις 31 Μαΐου 2017. 

Όπως η απόφαση της διευθύντριας Ασύλου προβλέπει «στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα».

«Επειδή φρονούμε ότι το όργανο που εξέδωσε την απόφαση ήταν αναρμόδιο (μόνο ο υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει επ' αυτού), ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική κι άνευ αιτιολογίας, αφού περιορίζει την προσωπική ελευθερία, η δε υποχρέωση παραμονής των προσφύγων - μεταναστών αποκλειστικά στα προαναφερόμενα νησιά αποτελεί προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας, η οποία όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες - μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους», αναφέρει για την προσφυγή ο Γ. Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.
in.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γεια σας, Χρειάζεστε μετρητά για να πραγματοποιήσετε ένα έργο που σας ενδιαφέρει ή για να πληρώσετε ένα χρέος, ή να θέσετε τα οικονομικά σας σε τάξη. Είμαι χρηματοδότης που χορηγεί νόμιμα δάνεια σε όλους τους έντιμους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να επωφεληθείτε από ένα γρήγορο δάνειο χωρίς πρωτόκολλο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου: pascal.labelle1975@gmail.com