Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017

Αμφισβητείται η συμφωνία κυπριακής κυβέρνησης - ΟΠΑΠ

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο νέο νομοσχέδιο, με στόχο να απεγκλωβιστεί το κράτος από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, τόνισε σήμερα (Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης. Χθες, ο γενικός ελεγκτής παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της Βουλής, γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία το κράτος απώλεσε γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, από λανθασμένη ερμηνεία της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΟΠΑΠ.


Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι άλλο είναι αν το κράτος δεν είναι ικανοποιημένο με τα χρήματα που εισπράττει από τον ΟΠΑΠ με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και άλλο αν υπάρχει ανάγκη σύναψης νέας σύμβασης. Σημείωσε ότι η υφιστάμενη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν είναι ικανοποιητική, αλλά δεσμεύει το κράτος. Υπέδειξε πως η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει και να ψηφίσει τη νομοθεσία, αφού μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα μπορέσει το κράτος να απεγκλωβιστεί από την υφιστάμενη συμφωνία.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ζήτησε γραπτώς από τη γενική λογίστρια του κράτους να του διευκρινίσει εάν είναι ορθές οι εισπράξεις του κράτους από την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και απάντησή της πρόσθεσε,  ήταν καταφατική. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έλαβε τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι εάν έχει εντοπιστεί νομικό έρεισμα για διεκδίκηση κάποιου ποσού που απώλεσε το κράτος από την υφιστάμενη νομοθεσία, ο ίδιος δεν έχει καμία ένσταση να μελετηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν έλαβε τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, δήλωσε ότι τη σχετική γνωμάτευση παρέδωσε την περασμένη Τρίτη, σε εκείνον που τη ζήτησε και όχι σε εκείνον που δεν τη ζήτησε.  Δηλαδή την έδωσε στον γενικό ελεγκτή και όχι στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Τι λέει το κυβερνών κόμμα

Σε παρέμβαση επίσης στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που εντόπισε ότι η διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ είναι ετεροβαρής και πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο στη Βουλή, τονίζοντας ότι την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε κείμενο με τροποποιήσεις, με την σύμφωνο γνώμη του γενικού ελεγκτή, ο οποίος είχε εκφράσει ενστάσεις επί του αρχικού νομοσχεδίου.Τα κόμματα είπε, θα έχουν το χρόνο να μελετήσουν το κείμενο και στην συνέχεια θα τοποθετηθούν. Ακολούθως πρόσθεσε, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να εξεταστεί εάν συνάδει με το κεκτημένο και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι με την συμφωνία, το κράτος εισπράττει από τον ΟΠΑΠ τριπλάσια ποσά από ότι από το σύνολο των άλλων εταιρειών στοιχημάτων. Τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός προς τους ανεξάρτητους θεσμούς είναι δεδομένος, προσθέτοντας ότι η επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει την γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. Ακης Φάντης
 http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: