Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2017

Συνεχής η αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Του Βασίλη Ιγνατιάδη
Ολοένα πιο πιεστική γίνεται η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται συνεχώς, τις δομές φιλοξενίας να ασφυκτιούν και τις τοπικές Αρχές να ζητούν άμεσες λύσεις, βλέποντας τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά.

Σχεδόν 2.000 νέες αφίξεις σημειώθηκαν μόνο στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον μέσο όρο στις 125 ανά ημέρα, έναντι 93 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με συνεχώς αυξητικές τάσεις, γεγονός που εντείνει την ανησυχία.

Για κατάσταση που «τείνει να αγγίξει τα εκτός ελέγχου όρια» κάνει λόγο η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά επειγόντως συνάντηση μαζί του για να τον ενημερώσει. «Τον τελευταίο καιρό, ανησυχητικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην ήδη εδώ και καιρό δύσκολη κατάσταση. Βάσιμοι είναι οι φόβοι ότι μπορεί να κυοφορείται και μια συνθήκη που ίσως αγγίζει τα εκτός ελέγχου όρια», επισημαίνει.
Την ίδια ώρα, πολυπληθής αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό και τη συμμετοχή πέντε αντιδημάρχων, βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με τους Επιτρόπους Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστο Στυλιανίδη, αλλά και με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Ο κ.Γαληνός, που δέχτηκε πρόσκληση από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, μιλά τις τελευταίες μέρες για ασφυκτική κατάσταση στη Λέσβο, που φιλοξενεί περισσότερους από 6.800 πρόσφυγες, περισσότερους από τους μισούς του συνόλου των εγκλωβισμένων στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικούτ Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν σήμερα στα τρία νησιά, περιμένοντας να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει, συνολικά 11.749 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 6.807 στη Λέσβο, 1.867 στη Χίο και 3.075 στη Σάμο.
Μόνο στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου εισήλθαν συνολικά 1.877 άτομα (1.148 στη Λέσβο, 572 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ περισσότερες από 200 επιπλέον αφίξεις έγιναν το πρωί της Δευτέρας, 16 του μηνός.
Στις 872 (σχεδόν 175 ημερησίως) ανέρχονται οι αφίξεις τις τελευταίες πέντε μέρες.
Η αύξηση των ροών του τελευταίου διαστήματος, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα hot spots των τριών νησιών, με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται και πάλι σε σκηνές, τόσο μέσα στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όσο και στους χώρους έξω απ΄ αυτά. Μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και δεκάδες ΜΚΟ με ανακοινώσεις τους τις προηγούμενες μέρες ζητούν επιτακτικά να δοθούν άμεσες λύσεις, ενόψει του χειμώνα, υπενθυμίζοντας τις δραματικές εικόνες του περασμένου Ιανουαρίου, με τις σκηνές θαμμένες στο χιόνι, αλλά και τους θανάτους ανθρώπων που εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια προκειμένου να ζεσταθούν.
Μιλώντας στο ΣΚΑΊ, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των ροών. Ο ίδιος χαρακτήρισε «fake news» το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που κατηγορούσε την Ελλάδα για πλημμελή φύλαξη των συνόρων της, αλλά και για δημοσιοποίηση «φουσκωμένων» στοιχείων αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: