Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2017

#GDtrial: «Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το κόμμα ως κάλυμμα» κατέθεσε ο Δ. Ψαρράς

Ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη η πολυαναμενόμενη κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Τον μάρτυρα εξέτασε η έδρα του και η πολιτική αγωγή, ενώ σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού τον δημοσιογράφο-συγγραφέα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναμένεται να εξετάσει η υπεράσπιση.
Το κουβάρι που ξεκινά από τη δημιουργία της ναζιστικής οργάνωσης αρχές του 1980 και φτάνει έως τις μέρες μας ξετύλιξε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς κατά την 185η δικάσιμο της δίκης.



Στην αίθουσα του Εφετείου ο βραζιλιάνος σκιτσογράφος Carlos Latuff σχεδίαζε πλάνα από την δίκη. Επιθυμία του ήταν να γνωρίσει την Μάγδα Φύσσα από κοντά, ενώ της χάρισε το σκίτσο που της αφιέρωσε. Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν ήταν παρών στην διαδικασία, στο ακροατήριο παρευρεθήκαν πολλοί δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ δεν έλειψαν και οι τηλεοπτικές κάμερες εκτός αιθούσης.
Το κουβάρι που ξεκινά από τη δημιουργία της ναζιστικής οργάνωσης αρχές του 1980 και φτάνει έως τις μέρες μας ξετύλιξε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς κατά την 185η δικάσιμο της δίκης.


Στην αίθουσα του Εφετείου ο βραζιλιάνος σκιτσογράφος Carlos Latuff σχεδίαζε πλάνα από την δίκη. Επιθυμία του ήταν να γνωρίσει την Μάγδα Φύσσα από κοντά, ενώ της χάρισε το σκίτσο που της αφιέρωσε. Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν ήταν παρών στην διαδικασία, στο ακροατήριο παρευρεθήκαν πολλοί δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ δεν έλειψαν και οι τηλεοπτικές κάμερες εκτός αιθούσης.

Κατάθεση Δημήτρη Ψαρρά

Η κατάθεση του Δημήτρη Ψαρρά που ασχολείται με την έρευνα και το ρεπορτάζ που αφορά την ναζιστική οργάνωση εντατικά από το 1990 ήταν υποδειγματική, ενώ εισέφερε πλήθος στοιχείων στο δικαστήριο για την ηγεσία την δομή και την συγκρότηση της οργάνωσης, βάσει του πραγματικού καταστατικού της και του εσωτερικού κανονισμού της λειτουργίας της.

«Η ΧΑ είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1980» είπε στο δικαστήριο ο Δ. Ψαρράς. «Ξεκίνησε την αρχή ως ένας κλειστός πυρήνας πιστών του εθνικοσοσιαλισμού. Αρχικά δεν είχε κάποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Στο τέλος του 1980 άρχισε να εφαρμόζει αυτά που πίστευαν. Αυτά τα έλεγαν οι ίδιοι στα έντυπά τους, στη ΧΑ ξεκίνησε το 1980 το Δεκέμβριο. Διέκοψε το 1983, γιατί ο Μιχαλολιάκος αισθάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες. Γιατί ήδη είχε συλληφθεί το 1978 και δικάστηκε για επιθέσεις σε κινηματογράφους για κατοχή εκρηκτικών. Και το 1976 σε επεισόδια στην κηδεία του απόστρατου Μάλλιου, αλλά ο ίδιος δε δικάστηκε, γιατί παραγράφηκε το αδίκημα. Το 1980 ιδρύθηκε από τον ίδιο μια οργάνωση, η ‘Χρυσή Αυγή’».

Μέχρι το 1990 η ΧΑ, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, η οργάνωση δεν είχε κάποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αφού λειτουργούσε ως «μια κλειστή λέσχη επιμόρφωσης, δεν είχε δημόσια δράση, την οποία απέκτησε το 1990, όπου και ξεκίνησε η έρευνα από τον δημοσιογράφο:

«Έβγαζε το περιοδικό ‘Χρυσή Αυγή’, βγήκαν 13 φύλλα μέχρι το 1983. Αυτά ήταν όλα αυστηρά ναζιστικά, με αναφορές στο Χίτλερ, στον Γκέμπελς, τον Ες, με τα σήματα τα εθνικοσοσιαλιατικά, τη σβάστικα. Μέχρι εκείνο το σημείο, ορατή τουλάχιστον δράση δεν υπήρχε, ώστε να προκαλέσει και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον».

Μέσα από την κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά άρχισε να ξετυλίγεται ενώπιον του δικαστηρίου το κουβάρι που οδηγεί από την γέννηση της ΧΑ μέχρι την γιγάντωση της οργάνωσης με την είσοδο της στην Βουλή και τις συλλήψεις των στελεχών της μετά την δολοφονία Φύσσα.

Ένας στενός πυρήνας που αρχικά απαρτίζονταν από συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως οι Ιωαν. Γιαννόπουλος, που ήταν μαζί με τον Μιχαλολιάκο στο κόμμα της 4η Αυγούστου του Κ. Πλεύρη,  Χρ. Παππάς, Αριστοτέλης Καλέντζης, που έγραφε στο περιοδικό. Όμως η ΧΑ είχε από την αρχή της ένα κύριο χαρακτηριστικό: Δεν υπήρχε, παρά μόνο με τον Μιχαλολιάκο ως αρχηγό της.

«Μέχρι το το 1983, ο Μιχαλολιάκος αισθάνθηκε τότε ότι η κυβέρνηση τον είχε στοχοποιήσει. Και κινδύνευε το όνομά του να ταυτοποιηθεί με άλλες τρομακρατικές ομάδες. Ανέστειλε τη λειτουργία του περιοδικού και προσχώρησε και ανέλαβε ως πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ, του κόμματος του Παπαδόπουλου. Με τη συμβουλή του αδελφού του Μιχαλόλια, που ήταν κι αυτός στη νεολαία ΕΠΕΝ. Και εκείνη την περίοδο ο Μιχαλολιάκος διέφυγε στη Ν. Αφρική.

Πρόεδρος: Εκείνη την περίοδο υπήρχε η ΧΑ;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπάρχει ΧΑ χωρίς Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος είναι η ΧΑ.  Η Χρυσή Αυγή διέπεται από την αρχή του αρχηγού. Το Δεκέμβριο του 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα του πρώτου προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ. Οι ναζιστές δεν πιστεύουν στα της δικτατορίας. Δεν έμεινε πολύ καιρό, στις αρχές του 1985 έφυγε στο πλαίσιο εσωτερικών ερίδων, αλλά και επειδή όπως λέει ο ίδιος συνδέθηκε η ΕΠΕΝ με μια ομάδα της ευρωβουλής που είναι από το Ισραήλ. Και ο ίδιος είναι ακραίος αντισημίτης. Δημιουργεί και πάλι το περιοδικό, και πάει να γίνει κάτι περισσότερο από κλειστός κύκλος. Αντέγραψε πιστά, θέλησε να γίνει μια μικρογραφία, των ομάδων κρούσης, των ταγμάτων εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ, πριν τη άνοδο του στην εξουσία. Αυτό είναι το μοντέλο» εξήγησε στο δικαστήριο ο μάρτυρας.

Η ΧΑ με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον Μιχαλολιάκο θα έβγαινε απ’ τα γραφεία, μέσω της δράσης της στο προσκήνιο. Από την μελέτη του προτύπου της Χίτλερ και του “Μein Κampf” στο κυνήγι του εχθρού.

«Θα βγούμε να κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας,» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας « οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι ξένοι, οι άλλου χρώματος, όλο το πολιτικό σύστημα. Μέχρι το 1990 δεν υπήρχαν μετανάστες στην Ελλάδα, μετά ξεκίνησε από τις αρχές του 1990. Αντίθετα με άλλες οργανώσεις πολιτικής βίας, ΧΑ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στοχεύει σε ιδιότητες, πχ. ένας που μας μοιάζει αναρχικός, ένας που μας μοιάζει Πακιστανός και δεν έχει δουλειά στη πατρίδα μας. Δεν είναι οτι θα χτυπήσει κάποιον επιφανή. Το συμβολικό που θέλει να περάσει είναι οτι είναι δυνατή. Ότι «εμείς έχουμε την ισχύ».

Ο Δημήτρης Ψαρράς έχοντας στα χέρια του το πραγματικό καταστατικό της ΧΑκαι τον εσωτερικό κανονισμό της οργάνωσης απάντησε με βεβαιότητα στην ερώτηση της Προέδρου σε ότι αφορά την ιδεολογία της ΧΑ από το 1987 μέχρι σήμερα: «Τίποτα δεν αλλάξει, δεν είναι υπόθεση εργασίας. Για παράδειγμα,  όταν έγιναν οι συλλήψεις μετά τον Φύσσα, είπε ο Μιχαλολιάκος ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το εθνικοσοσιαλισμό, είμαστε Έλληνες εθνικιστές και βγαίνοντας είπε στους οπαδούς «ζήτω η νίκη». Αυτό για τους μυημένους είναι το «Sieg Heil». Υπάρχουν και άπειρες αναφορές, αφού μπήκαν στη Βουλή που υποστηρίζουν τη βία, τις δολοφονίες. Δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική χωρίς βία σε δημόσιους χώρους, ο ίδιος ο αρχηγός λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο στη Βουλή στις Θερμοπύλες, αναφέρθηκε σε τάγματα εφόδου, σε ξιφολόγχες. Φανάτισε τους οπαδούς με τις δηλώσεις αυτές.

Φτάνοντας στην απαρχή της βίαιης δράσης της ΧΑ μέσα απ’ την κατάθεση του Δημήτρη Ψαρρά μεταφερόμαστε πίσω στο κοντινό παρελθόν  τον Δεκέμβριο του 1992 την εποχή που λάμβαναν χώρα στην Αθήνα τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό ζήτημα. «Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό. Μπήκε στο συλλαλητήριο και μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο που ήταν συγκεντρωμένοι αναρχικοί και αισθάνθηκε άνετα να τους χτυπήσει». Όπως επισήμανε ο μάρτυρας στην κατάθεση του «Αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό βίας που διαπράττει η ΧΑ δημόσια και η πρώτη καταγραφή από τα ΜΜΕ».

Το πραγματικό καταστατικό της ΧΑ και η «αρχή του αρχηγού»

Ο Δημήτρης Ψαρράς έχει στα χέρια του ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 το καταστατικό της ΧΑ. Μάλιστα όπως εξήγησε στο δικαστήριο το παρέλαβε από την ίδια την οργάνωση, επισήμως, και εξήγησε ακριβώς  στο δικαστήριο πώς έφτασε στα χέρια του:

«Δεν έχει ημερομηνία αλλά είναι του 1987. Μου το έστειλε η ΧΑ επισήμως.Είναι μια από τις βασικές πήγες πληροφόρησης. Είναι πηγή βασική πηγή για μένα τα δημοσιεύματα της ΧΑ. Μου το έστειλαν το 1988 μαζί με άλλα υλικά της οργάνωσης. Υπήρχε μια αναφορά στο περιοδικό που εργαζόμουν (σ.σ «Σχολιαστής») και το έστειλαν στο περιοδικό. Και ένας άλλος συνάδελφος είχε γράψει ένα άρθρο για τα συνθήματα στους τοίχους. Και είχε στείλει η ΧΑ υλικό γιατί προσπαθούσε να βγει προς τα έξω. Ήταν πάγια αρχή και για τη διαφήμιση και κάποιος αντίπαλος να σε σχολιάζει είναι θετικό για σένα. Το συνόδευαν με μια εκτενή απάντηση. Δε το δημοσιεύσαμε, δεν κάναμε διαφήμιση. Λέγανε ότι υπάρχει ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων, να επαναφέρουμε την Ελλάδα στους Έλληνες. Εμείς δε θέλαμε να ανοίξουμε διάλογο. Να λέμε αν ήταν καλά αυτά που έκανε ο Χίτλερ».

Το καταστατικό που κατέθεσε η ΧΑ στον Άρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012, μετά τις εκλογές, είναι άλλο και δεν περιλαμβάνει την αρχή του Αρχηγού, που διέπει την ναζιστική οργάνωση-κόμμα, την δομή και την συγκρότηση της ΧΑ, ούτε φυσικά τον εσωτερικό κανονισμό. Από το καταστατικό του 1987, όπως εκτιμά ο μάρτυρας πως είναι η χρονολογία δημιουργίας του «πάρα πολλά άρθρα δημοσιεύτηκαν στη εφημερίδα ΧΑ που έχουν στοιχεία αυτούσια από το καταστατικό». Η ΧΑ κατέθεσε άλλο καταστατικό το 2012 στον Αρειο Πάγο και είπε ότι δεν υπάρχει άλλο. Πριν λειτουργούσαν με αυτό που έχω καταθέσει εγώ» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.


Σκοπός της ΧΑ με το δεύτερο καταστατικό είναι σύμφωνα με τον Δ. Ψαρρά «να καλυφθεί, γιατί αναφέρεται και στο χαρακτήρα και στη δομή της οργάνωσης και έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αρχή του αρχηγού. Και είναι ενοχοποιητικό για τον αρχηγό. Αποφασίστηκε λέει μέσα από το κεντρικό συμβούλιο στις 22-8-2012. Επομένως δεν υπήρχε καταστατικό; Μα υπάρχουν δεκάδες άρθρα που αναφέρονται στο καταστατικό. Λέει μέσα το νέο καταστατικό ότι ‘ο στόχος μας είναι ο πόλεμος κατά των μνημονίων’. Μα ποια μνημόνια; Είχαμε το 1987 μνημόνια; 22 Αυγούστου του 2012 έφτιαξαν ένα καταστατικό και το κατέθεσαν προσχηματικά, ενώ έχουν ένα και μόνο καταστατικό, αυτό που είχαν πάντα».

Μπροστά του ο μάρτυρας κρατά το πρωτότυπο καταστατικό της ΧΑ και το δείχνει στην έδρα του δικαστηρίου. « Εδώ είναι έχει και την σφραγίδα της οργάνωσης» λέει στην έδρα του δικαστηρίου. «Προκειμένου να προλάβω τους κους συνηγόρους υπεράσπισης να σας αναφέρω πως το 1990 το έχω δημοσιεύσει εγώ και η ομάδα του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας». Όχι αυτούσιο, αλλά μεγάλα κομμάτια του, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και τους φασίστες του τότε και τους απογόνους τους. Δεν το έφτιαξα εγω επομένως. Και ποτέ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ΧΑ γι αυτό. Δημοσίευσα και το 1998 με τα γεγονότα της δίκης του Περίανδρου. Το 2012 κυκλοφορεί το βιβλίο μου που έχει-όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο- θετική ανταπόκριση από την ΧΑ. Είχαν μια διαμάχη με τον Μητροπολίτη Πειραιώς που τους είχε αποκαλέσει σατανιστές και είχαν επικαλεστεί το βιβλίο μου λέγοντας πως ‘εδώ τα λέει καλά για την ΧΑ, σωστά’.  Το βιβλίο βγήκε Οκτώβριο του 2012 και αυτό πρέπει να ήταν άνοιξη του 2013».

Η «αρχή του αρχηγού» και η κάθετη δομή της ΧΑ

Το «Führerprinzip» ή όπως το γνωρίζουμε μεταφρασμένο στα ελληνικά ως  «αρχή του Αρχηγού» είναι η αρχή που διέπει το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ, το πρότυπο της ΧΑ. Το πολιτικό και επιχειρησιακό μέρος, όπως προκύπτει από το καταστατικό, «δεν είναι ξεχωριστά έχουν την ίδια ηγεσία».   «Το οργανόγραμμα αυτό έχει βρεθεί και στο σπίτι του Παππά στα Γιάννενα» είπε στην κατάθεση του ο Δ. Ψαρράς. «Το οργανόγραμμα που βρέθηκε αναφέρεται στο καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ όλα αυτά δεν υπάρχουν στο καταστατικό του 2012. Όλα αυτά δείχνουν ότι πάνω είναι ο Αρχηγός και από κάτω αυτά τα δύο.

Ο Αρχηγός δεν μετέχει στις βίαιες και νυχτερινές επιθέσεις της οργάνωσης. Πρέπει να παραμείνει αλώβητος, είναι υπεράνω των άλλων, είναι η ενσάρκωση του Λαού, δεν είναι όπως ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος. Τον έχει βάλει εκεί ο Λαός, όπως είχε βάλει τον Χίτλερ. Οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι, μόνο το πρόσωπο του αρχηγού δεν είναι αναλώσιμο. Όλοι έφυγαν κακήν κακώς, αυτή είναι η ιστορία του Περίανδρου, των Κουσουμβρήδρων, του Γιαννόπουλου, του Ζαφειρόπουλου, όταν πλησίαζαν το θώκο του αρχηγού.

Πρόεδρος: Αυτά τα λέτε από όσα είπαν οι αναλώσιμοι υπαρχηγοί και από τη δράση;

Μάρτυρας: Και οι εγκληματικές ενέργειες. Από το 1992 και τις επιθέσεις σε αντιπάλους ιδεολογικούς έως τη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση του Ζέρβα έξω από τα γραφεία, δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Σε όλες αυτές τις ενέργειες διατάσσει ο αρχηγός και μένει πίσω. Στόχος είναι να χτυπήσουν. Αυτό υπάρχει μέσα στα δημοσιευμένα άρθρα της οργάνωσης, «Να κυριαρχήσουμε στο πεζοδρόμιο.»

Τα ματωμένα βήματα της ΧΑ προς στο πολιτικό προσκήνιο

Το πρώτο βήμα για την ΧΑ ήταν να μπει στην Βουλή: «Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι “ νιώθω σιχασιά μέσα στην Βουλή, δε θέλουμε το Σύνταγμα”, “ήμουνα μουγκός όταν παλάμιζα το Eυαγγέλιο, δεν ορκίστηκα. Η είσοδος στη Βουλή είναι ένα πρώτο βήμα» κατέθεσε ο μάρτυρας ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της ΧΑ που μέχρι την δολοφονία Φύσσα το 2013 απολάμβανε  την ασυλία του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ για τις αγριότητες που είχε διαπράξει.

Το δεύτερο βήμα, είναι αυτό περιέγραψε πολύ ωραία ο Παναγιώταρος στο BBC: “Έχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, από τη μια είναι εθνικιστές και από την άλλη το πολιτικό σύστημα, οι μετανάστες, οι αριστεροί, οι διεθνιστές”. Αυτή είναι η έναρξη ενός χαμηλού επιπέδου πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια εβδομάδα έγιναν επιθέσεις όπως στο ΠΑΜΕ και η δολοφονία Φύσσα.

Όλες οι πράξεις είναι εντολές του αρχηγού, το λένε και η ίδιοι. Οι ίδιοι λένε δημόσια "είμαστε φάλαγγα, είμαστε στρατός" δεν είναι πολιτική οργάνωση. Λέει ο Πατέλης σε βίντεο «και μόλις πάρουμε την εντολή, από τους ανωτέρους». Τίποτε δεν γίνεται χωρίς εντολή, όποιος το κάνει εξαφανίζεται.

Και από το καταστατικό αυτό, που περιλαμβάνει 6 βαθμούς που είναι όλοι στρατιωτικοί, με ανώτερο το φαλαγγάρχη. Οι πυρήνες, πυρηνάρχης. Αυτά είναι στοιχεία μιας απόλυτα κάθετης στρατιωτικής δομής.

Η στρατηγική της έντασης

«Τα όπλα της ΧΑ δεν είναι τα τανκς και τα μπαζούκας. Είναι τα στιλέτα, τα μαχαίρια, τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, τα καδρόνια και τα αυτοσχέδια ρόπαλα, όπως οι ιδιοκατασκευές στο ΠΑΜΕ. Και όπλα πυροβόλα έχουν, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον αντιπάλων, τα έχουμε δει όλοι, για την επόμενη φάση» συνέχισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου. 

Πρόεδρος: Τι εννοείτε λέγοντας  «επόμενη φάση»;

Μάρτυρας: H ΧΑ αντιγράφει τις ομάδες των Ιταλών φασιστών της δεκαετίας του 70, όπως ξέρει ο Μιχαλόλιας που ήταν τότε στην Ιταλία. Η στρατηγική της έντασης που σκοπό έχει να προκληθεί ο εμφύλιος που έλεγε ο Παναγιώταρος. Να προκαλέσουμε τον εχθρό, να οργανωθούν για παράδειγμα η Αριστερά, οι μετανάστες και να γίνει το ζητούμενο. Έτσι εξηγώ την κλιμάκωση της βίας το φθινόπωρο του 2013. Η βία κατά του ΠΑΜΕ, στο Μελιγαλά κατά των δεξιών και εθνικοφρόνων. Σπάνε στο ξύλο έναν ομοϊδεάτη τους, που τους «πρόδωσε», πήγε με τον Περίανδρο. Και φυσικά, το αποκορύφωμα, η δολοφονία Φύσσα. Υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις, αντιδράσεις. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλες αντιδράσεις. Ο εμφύλιος πόλεμος δεν ξέσπασε, όπως θα ήθελε ο Παναγιώταρος. Η ένταση ανεκόπη γιατί παρενέβη η πολιτεία.

Εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»

Από την γειτονιά του μάρτυρα στον Αγ. Παντελεήμονα, μέχρι τις μοτοπορείες  στο Πέραμα και το Κερατσίνι και από την συγκρότηση των ταγμάτων εφόδου μέχρι την εμφάνιση και την δράση τους ο ζόφος του ναζισμού μέσα από την κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά ήταν πανταχού παρόν. Η υπεράσπιση ήταν σχετικά ήσυχη ως προς τις αντιδράσεις, κάτι που άλλαξε όμως μετά την εμφάνιση του Τ. Μιχαλόλια στα έδρανα. Η Χρυσή Αυγή όπως κατέθεσε ο μάρτυρας δεν είναι κλεισμένη στα σύνορα της χώρας. Εχει επαφές με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού

Πρόεδρος: Έχετε χρησιμοποιήσει μια έκφραση «λαϊκή ενότητα της φυλής».

Μάρτυρας: Είναι ναζιστική. Δεν ακολουθούν τον Μουσολίνι, αλλά τον Χίτλερ. Ο Μουσολίνι ήθελε να βασίζεται στις συντεχνίες, ενώ ο ναζισμός βασιζόταν στη φυλή, εξού και έγιναν αυτές οι εξοντώσεις στη Γερμανία και δεν έγιναν στην Ιταλία. Το Γ' Ράιχ ήταν ένα φυλετικό κράτος. Γι’ αυτό ο Μιχαλολιάκος έλεγε βασιζόμαστε στην κοινότητα της φυλής, το ελληνικό αίμα. Έτσι είπε ότι ο Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας, μολονότι ο πατέρας του είναι Έλληνας. Δεν είναι η μητέρα του. Και ο «Λαϊκός Σύνδεσμος» είναι από το γερμανικό «φολκισεμπουντ».

Πρόεδρος: Είναι εγκληματική οργάνωση;

Μάρτυρας: Ναι, ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το κόμμα ως κάλυμμα. Μισούν τη μορφή κόμμα αλλά πήραν τη μορφή κόμμα. Η ελληνική έννομη τάξη παρέχει μια προστασία στα κόμματα. Δεν έχουμε την πρόβλεψη απαγόρευσης κόμματος. Και γι’ αυτό από το 1983 έστελναν στον Αρειο Πάγο  χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις εκλογές. Από την αρχή ήταν ναζιστική και τέλη της δεκαετίας 1980 αρχές του 1990 ξεκίνησε τις εγκληματικές ενέργειες. Αλλιώς δε θα είχε νόημα. Ήταν φανατικοί Χιτλερικοί. Δεν ακολουθούν τίποτε άλλο.

Πρόεδρος: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης;

Μάρτυρας: Ο αρχηγός και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου. Και οι περιφερειάρχες. Και κάποια μέλη. Ο Ρουπακιας, ήταν στον πυρήνα της Νίκαιας. Δεν έχουν καμία σχέση οι ψηφοφόροι με αυτό το πράγμα.

Η πυκνή σε στοιχεί κατάθεση του μάρτυρα συνεχίστηκε με την εξέταση της πολιτικής αγωγής. Η διείσδυση της ΧΑ στην κοινωνία με την πολιτεία ν’ αντιδρά χλιαρά στην αντιμετώπιση του θέματος και την Αστυνομία να διατηρεί  σχέσεις με την οργάνωση τροφοδότησε την αίσθηση ασυλίας της ΧΑ με τα αιματηρά περιστατικά βίας να αυξάνονται εναντίον όσων αποτελούσαν στόχους δραματικά. Ο μάρτυρας περιέγραψε τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ με αναφορά σε βιβλιογραφία και αρθρογραφία εντύπων της οργάνωσης και παλιότερων μελών της ΧΑ, όπως και την διείσδυση της ΧΑ σε συλλόγους οπαδών για στρατολόγηση: «Είναι ένας χώρος οργανωμένων οπαδών, είχε προσπαθήσει και ο Λαγός και ο Παναγιώταρος, (για ΑΕΚ, ΠΑΟ αντίστοιχα) είχε επιχειρήσει η οργάνωση την περίοδο που ανέβαινε το ενδιαφέρον του κόσμου για την εθνική ομάδα. Έφτιαξε τη «Γαλάζια στρατιά» στο Παγκράτι είχε γραφεία. Επικεφαλής ήταν ο Παναγιώταρος. Έπαιξε ρόλο σε αντιμεταναστευτικά πογκρόμ με αφορμή ποδοσφαιρικούς αγώνες Ελλάδας-Αλβανίας» κατέθεσε σχετικά.

Κατάθεση Γ. Χριστόπουλου: «Οι αλλοδαποί μικροπωλητές δεν ήταν παράνομοι, είχαν άδεια»

Η  κατάθεση του Γιώργου Χριστόπουλου ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ραφήνας το 2012, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής -ανάμεσά τους και δύο βουλευτές- αναποδογύρισαν πάγκους αλλοδαπών κατά τη διάρκεια πανηγυριού στον Ι.Ν. Παναγίας Παντοβασίλισσας (8/09) είχε αρκετά κενά, αρκετά «δεν θυμάμαι», ενώ χρειάστηκε υπενθύμιση από την έδρα για γεγονότα και πρόσωπα, για τα οποία είχε καταθέσει σχετικά στις ανακρίτριες. Αρκετά μαζεμένος ο μάρτυρας στην κατάθεση του, εξήγησε στο δικαστήριο πως οι αλλοδαποί μικροπωλητές είχαν άδεια, δεν ήταν παράνομοι και πως αρμόδιος για τον έλεγχο ήταν μόνο ο δήμος και η Αστυνομία.

Οι 15-20 χρυσαυγίτες που ήταν «διατεταγμένοι, συγκεντρωμένοι σ’ ένα σημείο, φορούσαν χαρακτηριστικά μαύρα μπλουζάκια και είχαν ελληνικές σημαίες και κάποιες μαύρες», δεν τον ανησύχησαν, η παρουσία του βουλευτή Ηλιόπουλου, αν και δεν είχε προσκληθεί και του Γερμενή, που δεν τον γνώριζε, ο φόβος του μητροπολίτη Προύσσης για επεισόδια στην θέα των χρυσαυγιτών δεν τον προβλημάτισε, αφού οι 15-20 χρυσαυγίτες «ήταν συντεταγμένοι, χωρίς να κάνουν θόρυβο».

Για τα 2-3 κανάλια όμως που έδειξαν βίντεο με την επίθεση των χρυσαυγιτών στους πάγκους των μικροπωλητών, θεώρησε πως «δόθηκε υπερβολική διάσταση στο θέμα» χάριν της ακροαματικότητας. «Ήταν θέμα των καναλιών, για την ακροαματικότητα τους, έγινε θέμα συζήτησης για 2-3 μέρες» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης. Ο μάρτυρας δεν είχε πληροφορηθεί ανάλογο επεισόδιο στην λαϊκή του Μεσολογγίου, γιατί όπως είπε «δεν βλέπω πολύ τηλεόραση». Βέβαια διαπίστωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως πως «αναποδογυρίζοντας τους πάγκους, προκαλούνται φθορές».

Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε στην κατάθεση του πως η επίθεση έτυχε εκεί που όπου ξεκίνησε να έχει πάγκους αλλοδαπών. «Αν ήταν και Έλληνες θα έκαναν και σε Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο αν και γνώριζε τις θέσεις της ΧΑ για τους αλλοδαπούς, δεν θέλησε να τις αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου λέγοντας πως αυτό είναι «προσωπική κρίση». Η Πρόεδρος επέμεινε, αν γνωρίζει να τις πει: «Δεν μπορώ να πω ακριβώς, πολλά κόμματα έχουν προβλήματα με τους παράνομους αλλοδαπούς, όλα τα κόμματα» ήταν η απάντηση του μάρτυρα. Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής «για ποιόν λόγο αναποδογύρισαν τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών», ο πρώην δήμαρχος είπε «δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους».

Ο Γ. Χριστόπουλος δεν ανέφερε στην κατάθεση του τις απειλές που είχαν δεχτεί από την ΧΑ οι διευθύντριες των νηπιαγωγείων της περιοχής, κάτι που είχε κάνει στην πρότερη κατάθεσή του στις ανακρίτριες. Του το θύμισε η Πρόεδρος του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Επειδή σας ρώτησα και εγώ και η Εισαγγελέας θα σας διαβάσω τι έχετε πει στην κατάθεση «Εδώ ΧΑ, να διώξετε όλα τα παιδιά από το Πακιστάν, Ασία, αλλιώς θα κάνουμε ντου και έφοδο» ... συνέβη αυτό ναι ή όχι;

Μάρτυρας: Αυτά είχαν κυκλοφορήσει. Η διευθύντρια τα είπε στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και αυτός σε εμένα.

Πρόεδρος: Το μάθατε και κάνετε κάτι στη συνέχεια;

Μάρτυρας: Δεν έκανα κάτι, γιατί δεν υπήρχαν παιδιά από το Πακιστάν, την Ασία, την Ινδία. Έχουμε από την Ινδία, αλλά έχουν πάρει υπηκοότητα.  Είπα να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα, δηλαδή αν έχουν αναγνώριση κλήσης, να κρατήσουν τον αριθμό, αν υπάρχει και αν έχουμε επαναλαμβανόμενα τηλέφωνα, να ενημερώσουν. Δεν το αξιολόγησα ότι ήταν σημαντικό.

Η αστυνομία δεν έκανε προσαγωγές από την περιοχή, αν και ήταν παρούσα και όπως είπε ο μάρτυρας, εντός του ναού. «Η διοικήτρια του αστυνομικού τμήματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Και εγώ το θεωρώ άδικο. Γιατί εγώ την παρακάλεσα να είναι δίπλα μου. Επανήλθε μετά από ένα μήνα. Ο Δένδιας θεώρησε ότι έπρεπε να είναι έξω».

Την Τετάρτη  στις 10:30 π.μ. στον Κορυδαλλό ξεκινά η εξέταση του Δημήτρη Ψαρρά από την υπεράσπιση.
Ειρήνη Προμπονά - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: