Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020

120.000 μισθωτοί σε αναστολή και ...σε απόγνωση

Εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, αλλά και απασχολούμενοι σπουδαστές με παράλληλη άμισθη πρακτική δύο μεγάλες ομάδες απλήρωτων ● Οκτώ κατηγορίες καταγγελιών που έφτασαν στην «Εφ.Συν.».
Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και επανόδου των εργαζομένων, μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων ακόμη κι από το πρώτο κύμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με δημόσια εντολή, αναμένουν ακόμη την καταβολή της έκτακτης ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.


Τα μηνύματα και τα ερωτήματα που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» αναδεικνύουν την απόγνωση εργαζομένων που σχεδόν εκλιπαρούν μια απάντηση από την «Εργάνη», χωρίς αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι λογιστές «σηκώνουν τα χέρια» και μόνο το υπουργείο Εργασίας μπορεί να δώσει λύση, επιλύοντας τα τεχνικά προβλήματα του συστήματος. Αρκετοί πολίτες έχουν στείλει προσωπικά μηνύματα στη διεύθυνση ergani@yeka.gr χωρίς να έχουν λάβει την παραμικρή απάντηση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο τηλέφωνο του υπουργείου που αναγράφεται στο διαδίκτυο για θέματα helpdesk. Είτε δεν απαντά είτε είναι κατειλημμένο.

Μάλιστα, όταν οι εργαζόμενοι απευθύνονται για βοήθεια στην εταιρεία που τούς απασχολεί και ζητούν την παρέμβασή της, διαπιστώνουν ότι κι εκεί υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, αφού οι εργοδότες δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας επειδή λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 6.000 άτομα που έχουν αποχωρήσει από επιχείρηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 και απασχολούνται σε νέα εμφανίζονται διπλοεγγεγραμμένοι. Το πρόβλημα φέρεται να έχει αναγνωριστεί από την «Εργάνη», αλλά δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Η «Εφ.Συν.», με τη σημερινή καταγραφή πολλών από τις περιπτώσεις που έχουν τεθεί σε γνώση της, αναζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, του Π.Σ. «Εργάνη», του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη, του ΣΕΠΕ, της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για 120.000 σε εκκρεμότητα εργαζόμενους.

Η εφημερίδα μας διαθέτει μακρύ κατάλογο περιπτώσεων με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και διεύθυνση κατοικίας. Και ένα ερώτημα: τόσα χρήματα δόθηκαν από το υπουργείο σε αναθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη βελτίωση της «Εργάνη». Γιατί δεν δημιουργήθηκε έστω ένα προσωρινό helpdesk να ενημερώνονται οι πολίτες και να καταγράφονται τα προβλήματα;

Αναλυτικά με μια πρώτη κατηγοριοποίηση εντοπίζονται προβλήματα στους εξής:

▪ Κατ’ αρχάς σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ωρομίσθιοι καθηγητές σε φροντιστήρια. Τυπικά το 45ήμερο της Ειδικής Αποζημίωσης λήγει σήμερα, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να λάβουν τα 800 ευρώ. Το πρόβλημα αφορά επίσης καθηγητές σε μελετητήρια για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μαζί με φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, ήταν οι πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν.

▪ Μια ακόμη κατηγορία αφορά εργαζόμενους που είναι παράλληλα δηλωμένοι και για άμισθη πρακτική σε δημόσιες δομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση εργαζόμενου στην εστίαση, σε αναστολή από τις 13 Μαρτίου και ταυτόχρονα δηλωμένου με άμισθη πρακτική σε δομή ψυχικής υγείας, ως απόφοιτος σχολής του ΕΚΠΑ. Από το «Εργάνη» του είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα, γιατί αναγνωρίζει την πρακτική ως απασχόληση.

▪ Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και οι εργαζόμενοι που κάνουν άμισθη πρακτική σε πανεπιστημιακές δομές. Ιδού τι μας έγραψε για τον κυκεώνα προβλημάτων η Επιτροπή των Φοιτητών Πρακτικής Ασκησης του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στη Πρώιμη Παιδική Ηλικία: «Οπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο η πρακτική άσκηση για το Τμήμα μας έχει ανασταλεί από τις 11/03/2020 Ωστόσο το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν έχει προβεί σε επίσημη αναστολή των πρακτικών ασκήσεων που είχαν ξεκινήσει πριν από την απόφαση της Δημόσιας Αρχής, με αποτέλεσμα εκείνοι οι οποίοι δικαιούμαστε το επίδομα των 800 να κινδυνεύουμε να μην το λάβουμε καθότι εμφανίζεται εργασιακή σχέση με ΜΗΔΕΝΙΚΟ εισόδημα στο “Εργάνη”.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες εργαζόμασταν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να λάβουμε το επίδομα (οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, που δεν κάνουν πρακτική το έχουν λάβει κανονικά). Στείλαμε e-mail στο “Εργάνη” στις 22/04/2020 και το μεσημέρι της ίδιας μέρας μας απάντησαν ότι λόγω της πρακτικής φαινόμαστε ενεργοί στο σύστημα και ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν πληρωνόμαστε. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει το σχετικό έγγραφο “ΕΝΤΥΠΟ 4. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ” όπου στην ενότητα “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ” στη στήλη “ΣΥΝ.ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ” αναφέρει “0,00”, δηλαδή μηδενικές αποδοχές. Στείλαμε e-mail στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μιλήσαμε τηλεφωνικώς με το ΣΕΠΕ και μας είπαν ότι οι φοιτητές της πρακτικής, δεν δικαιούνται το επίδομα, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι οι φοιτητές εργαζόμασταν παράλληλα σε επιχειρήσεις και η πρακτική είναι άμισθη.

Οι φοιτητές που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση είμαστε πολλοί και τα χρήματα μας είναι απολύτως αναγκαία, διότι οι δουλειές που εργαζόμασταν βρίσκονται σε αναστολή».

▪ Μια άλλη κατηγορία αφορά εργαζόμενους που ενώ είναι σε αναστολή η επιχείρησή τους, είτε από λάθος του λογιστή είτε από λάθος του πληροφοριακού συστήματος, κατά την υποβολή της αίτησης για το επίδομα λαμβάνουν μήνυμα «λάθους» που τους ενημερώνει ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ακόμα σε δεύτερη εταιρεία, με ΑΦΜ ο οποίος αντιστοιχεί είτε σε εταιρεία που τούς απασχολούσε πέρσι, είτε σε άλλη άγνωστη επιχείρηση (περιπτώσεις γυμναστών στην Κόρινθο).

▪ Πολλές είναι οι καταγγελίες που διατυπώνονται από σωματεία για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Σε γηροκομείο ο εργοδότης δεν πλήρωσε το Δώρο Πάσχα επικαλούμενος ότι ανήκει σε πληττόμενη επιχείρηση, ενώ προχώρησε και σε απολύσεις (στη διάθεση των Αρχών τα στοιχεία).

▪ Στον αέρα βρίσκονται εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, των οποίων το επίδομα λήγει τέλη Μαΐου και επρόκειτο στη συνέχεια να απασχοληθούν.

▪ Ερωτήματα διατυπώνουν και αυταπασχολούμενοι, όπως οι ανθοπώλες στους οποίους έχει απαγορευτεί η λειτουργία των καταστημάτων, ενώ τα γεωπονικά φυτώρια παραμένουν ανοικτά και πωλούν άνθη «Πώς ένα μικρό ανθοπωλείο μπορεί να είναι εστία μόλυνσης κι όχι ένα γεωπονικό φυτώριο όπου συγχρωτίζονται δεκάδες;» αναρωτιέται αναγνώστης της «Εφ.Συν.», ο οποίος μάλιστα απέστειλε το ίδιο mail στον υπουργό Ανάπτυξης χωρίς να λάβει απάντηση.

▪ Στον αέρα, χωρίς θεσμική πρόβλεψη, συνεχίζουν να είναι εργαζόμενοι με εργόσημο, σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας (οικιακές βοηθοί, κηπουροί, φροντιστές ηλικιωμένων) αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι σε περιοδικά ή μέσα που αποσκοπούν στη μείωση της αστεγίας. Χαρακτηριστικό πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο περιοδικό «Σχεδία» και αμείβονται με τίτλο κτήσης, μέσο πληρωμής το οποίο δεν εντάσσεται στη ρύθμιση με τους ΚΑΔ. 
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/240822_120000-misthotoi-se-anastoli-kai-se-apognosi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.