Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020

Έρευνα: Σε παύση η μισή οικονομική δραστηριότητα της χώρας

Η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει λόγω των συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις.

Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Ακόμη το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Εξάλλου, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.


Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο εργασίας, τη σωματική υγεία, την εκπαίδευση και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία”(63%).


1 στους 4 θα επέστρεφε σήμερα στις καθημερινές του δραστηριότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67,9% θεωρεί ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα, αλλά το 40% του συνόλου ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα «το επόμενο δίμηνο». Μάλιστα, ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Άλλα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι (19,3% στους ηλικιωμένους), ενώ το μέσο άγχος στην κλίμακα 1-10 μετρήθηκε στο 5,5.

Ποια είναι όμως τα αίτια του άγχους; Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται -πολύ ή αρκετά- ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι. Το 33% των ηλικίας άνω των 65 ανησυχούν γι’ αυτό το λόγο, αλλά μόνο το 1,6% των νέων ηλικίας 17-24 και το 11% των ηλικίας 25-39 ανησυχούν.

Αισιόδοξοι 4 στους 10 ερωτηθέντες, θυμωμένοι οι μισοί
Ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 85,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, τάση που είχε καταγραφεί μόνο δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν (τον Φεβρουάριο του 2015, το φθινόπωρο του 2019). 

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά τους, το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν την «αισιοδοξία», ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια, σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό και το ένα τρίτο απογοήτευση.

Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν. Από την άλλη πλευρά, υψηλά είναι τα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών στους «επιστήμονες/τεχνοκράτες» (85%), ενώ το 55% δηλώνει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Πρώτος θεσμός σε εμπιστοσύνη είναι η οικογένεια (97,2%) και δεύτερος οι ένοπλες δυνάμεις (87,1%).
 https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/240807_ereyna-se-paysi-i-misi-oikonomiki-drastiriotita-tis-horas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.