Πέμπτη, Ιουλίου 16, 2020

«Μπλόκο» του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ

Άκυρη είναι η συμφωνία που επιτρέπει στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως το Facebook, Twitter κ.λπ., να μεταφέρουν στις ΗΠΑ τα δεδομένα που συγκεντρώνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με την απόφασή του καλεί τους εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς να λάβουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των δεδομένων των πολιτών τους.


Η απόφαση δεν μπορεί να επιβάλει την άμεση απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων εκτός της Ε.Ε. καθώς οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης. Ωστόσο θα αυξηθούν οι έλεγχοι στη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να επεξεργαστούν ένα νέο σύστημα ασφαλείας ώστε τα δεδομένα των πολιτών της Ευρώπης να έχουν στις ΗΠΑ το ίδιο υψηλό επίπεδο προστασίας όπως και στην Ε.Ε.

Αφορμή να εξεταστεί αυτή η υπόθεση ήταν η αποκάλυψη το 2013 από τον πρώην εργαζόμενο στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες και τα δεδομένα όλων των πολιτών, Αμερικανών και μη. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, ο οποίος διώκεται από τις αμερικανικές αρχές και έχει πάρει άσυλο στη Ρωσία, το ίδιο το Facebook έδωσε πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


Ακολούθησε η προσφυγή κατά του Facebook από τον Αυστριακό φοιτητή νομικής και ακτιβιστή Μαξ Σρεμς, με την οποία ζητούσε να σταματήσει η αποστολή δεδομένων στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εκεί η προστασία τους δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στην Ε.Ε. https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: