Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2020

Αναδρομικά: Τι έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι βάσει ΣτΕ και τι τελικά παίρνουν με απόφαση Μητσοτάκη

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος στη Βουλή, ανακοίνωσε αρχικά την πληρωμή όλων των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους που παρανόμως -βάσει της απόφασης του ΣτΕ- είχαν παρακρατηθεί με νόμο του κ. Βρούτση το 2012. Ωστόσο, στη συνέχεια, με περισσή δόση αλαζονείας και ψευδόμενος ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις προχώρησε ουσιαστικά σε 60% κούρεμα των αναδρομικών, περιορίζοντας την δαπάνη από τα 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. ευρώ. Λίγο μετά ο υπουργός του, ο κ. Βρούτσης, κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής και χωρίς το πολιτικό θάρρος να την υπερασπιστεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην οποία το ακριβές ποσό των αναδρομικών ανέρχεται μόλις σε 900 εκ. ευρώ! 

Η χθεσινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη για κούρεμα των αναδρομικών εμπαίζει ωμά τους συνταξιούχους. Η απόφαση αυτή πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν τίποτα. Από το σύνολο των 2,5 εκ συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης θα τα δώσει μόνο στο 1/3 αυτών. Για τους λίγους που τελικά θα τα λάβουν, θα είναι αγρίως κουρεμένα, ενώ για τα υπόλοιπα οφειλόμενα η κυβέρνηση τους λέει να τα ξεχάσουν.
Πέραν αυτού, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε τα αναδρομικά που θα λάβουν ακόμα και όσοι συνταξιούχοι τα λάβουν, να είναι ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού.
Συνταξιούχος τ. ΟΓΑ με σύνταξη 330€
Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€
Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 605€ λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900€
Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€
Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 733 € λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800€ και επικουρική σύνταξη 200€
Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€
Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 1.319 € λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012
Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500€ και επικουρική σύνταξη 350€
Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 2.299€
Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 4.443€ λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012


LEFT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: