Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ στην Aegean

 Σχέδιο ενίσχυσης της Aegean, που πλήττεται όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Tο σχέδιο κρατικής ενίσχυσης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση.

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατ’ εξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. «Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα» σημείωσε.


Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.


Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία αξιοποίησε τα οριζόντια μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: