Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

26 Νοεμβρίου: Απεργούμε αύριο μαζικά ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

 Κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίνουν μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής απεργίας.  Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις και καλούν τους εργαζόμενους να «παγώσουν» αύριο τους χώρους δουλειάς, θέτοντας στο προσκήνιο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους.


Με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκονται στο «κόκκινο», με τους μεγάλους χώρους δουλειάς να μετατρέπονται μέσα στην πανδημία σε εστίες υπερμετάδοσης, με τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης να φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοίμασαν κυβέρνηση και εργοδοσία να ενισχύει την «ευελιξία» και τους περιορισμούς στη συλλογική οργάνωση και δράση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: Ο αγώνας των εργαζομένων δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η πάλη!


Το μήνυμα αυτό θα εκφραστεί αύριο πρώτα απ' όλα με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, όπως και με διάφορες συμβολικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουν τα σωματεία, προσαρμόζοντάς τες στις συνθήκες της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας, τα σωματεία προγραμματίζουν παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεντεύξεις Τύπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων κ.ά.


Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών

Απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.


Αποφάσεις έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ), Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου.


Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.


Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).


Αγωνιστικό «παρών» δίνουν αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές

Τη φωνή τους στην αυριανή μάχη ενώνουν με τα εργατικά συνδικάτα Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Παράλληλα, προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών και Σωματείων ΕΒΕ στις 9 Δεκέμβρη.


Σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας και Ηλείας.


Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι «στις 26 Νοέμβρη - μέρα απεργίας - δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τα εργατικά σωματεία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Αποφάσεις για την απεργία έχουν ληφθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΠΤ του ΠΑΔΑ, Παντείου, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και οι Σύλλογοι Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ.


Κάλεσμα στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, στις νέες μητέρες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Αντίστοιχα καλέσματα απευθύνουν η ΕΕΔΥΕ και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


Πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται καθημερινά οι δραστηριότητες συνδικάτων για την προετοιμασία της απεργίας. Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου συνεχίζει τις εξορμήσεις, περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, χτες βρέθηκε σε χώρους εργασίας στον Ασπρόπυργο, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την απεργία.


Επιπλέον, το κλαδικό Συνδικάτο ανακοινώνει ότι τη μέρα της απεργίας, στις 9 μ.μ. θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Συνδικάτου από το κανάλι του στο YouTube.


Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί εξορμήσεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ, με την ανακοίνωση για την απεργία, αναρτά αφίσες και πανό σε σημεία της πόλης.


Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζει τις εξορμήσεις και τις αναρτήσεις πανό σε εργοτάξια και γιαπιά, καλώντας τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., επίσης μέσω της πλατφόρμας zoom (τηλ. επικοινωνίας 693.71.55.705 και 694.42.24.234).


Στη Βέροια, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τοποθέτησαν πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης μπροστά στην απεργιακή μάχη.


Στη μάχη της απεργίας οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στην αυριανή 24ωρη απεργία.


Με την κυβέρνηση να προχωρά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν περιέλθει στην ειδική διαχείριση, υλοποιώντας το αντιλαϊκό σχέδιο που πετάει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και ρίχνει σε οικονομικό μαρασμό τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαιτούν την ενιαία λειτουργία της εταιρείας και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.


Στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συμμετέχουν στην απεργία, να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ αποτελεί τμήμα της συνολικότερης αντεργατικής πολιτικής. Οργανώνοντας την αυριανή απεργία, το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποιεί παράλληλα εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, καλώντας να δοθεί συνέχεια στην πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη.


    

Τα αιτήματα

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς.


Καλούν σε μαζική συμμετοχή, διεκδικώντας:


Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Αμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.

Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν ίντερνετ.

Εκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

Να δοθούν η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους.

Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.

Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

    

Η απεργία στις Μεταφορές

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν αύριο οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Επίσης οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.


Απεργία έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).


Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.


Επίσης, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ να συμμετάσχουν στην απεργία, με βάση τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων της Αττικής.


Να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερη ένταση από χτες, με αιχμή διάφορα γνωστά επιτελεία σε αστικά ΜΜΕ, επιχειρείται να συκοφαντηθεί η απεργία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες ως... «αντικοινωνική», αυτή τη φορά με επίκληση στις συνθήκες της πανδημίας.


Η αυριανή απεργία, βέβαια, τόσο στον κλάδο όσο και συνολικά, έρχεται να καταγγείλει και την τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και στις συνθήκες τις πανδημίας τις έχει μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες. Στο στόχαστρο μπαίνει η κυβερνητική πολιτική που αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων, αξιοποιεί την πανδημία και εμφανίζει ως «λύση» την αιτία των προβλημάτων, δηλαδή την παραπέρα ενίσχυση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Ακριβώς σε αυτή τη λογική έχει ήδη παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα των συγκοινωνιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (οχήματα, προσωπικό, τεχνικό έργο). Καθόλου τυχαία άλλωστε, το νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα και στις συγκοινωνίες, επιβάλλοντας οι απεργίες «σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο» να γίνονται με «προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας» τουλάχιστον 40%!



https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.