Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει και η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες

 Τη μείωση των δαπανών στην Υγεία εν μέσω πανδημίας που προβλέπει ο προϋπολογισμός σχολιάζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτει κι έναν προϋπολογισμό στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο.


Την ίδια στιγμή δίνονται αφειδώς χρήματα σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της "σωτηρίας" τους από τις συνέπειες της πανδημίας.


Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της».


Βαρύς πέλεκυς

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χτες στη Βουλή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, και ενώ η πανδημία ανέδειξε τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.


Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικές με Covid-19, το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας!


Παράλληλα η υποτιθέμενη «αύξηση» της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, κατά μόλις 74 εκατ. ευρώ, προέρχεται από το μοίρασμα των ήδη μειωμένων κονδυλίων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενιαία τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, από την οποία η κυβέρνηση αρπάζει επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ (39% μείωση σε ένα χρόνο!), κάνοντας... ανακατανομή των μειωμένων κονδυλίων αντί για πραγματική ενίσχυση του συστήματος Υγείας.


Παράλληλα η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, την ίδια ώρα που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάλουν από την τσέπη τους 219 εκατ. ευρώ παραπάνω!


Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη, κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.). 




https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.