Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

«Τσεκούρι» 38% στα επιδόματα ανεργίας το 2021 με την υπογραφή της ΝΔ!

 Καθώς η ανεργία μήνα με το μήνα συνεχίζει να αυξάνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων παραμένει χωρίς την παραμικρή προστασία, ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021 δείχνει μείωση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας και ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η πανδημία τραβάει σε μάκρος και νέα «λοκντάουν» είναι πιθανά.

Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα επιδόματα ανεργίας για το 2021 μειώνονται στα 1,328 δισ. ευρώ, από τα 2,148 δισ. φέτος, μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ (38%)! Αντίθετα, το μοναδικό κονδύλι του ΟΑΕΔ που αυξάνεται, είναι αυτό των προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία κατευθύνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τα 453 εκατ. φέτος στα 500 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτά όταν και με τα αυξημένα κονδύλια φέτος λόγω πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ και ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το ύψος της ανεργίας του χρόνου είναι στο 17,9% του εργατικού δυναμικού! Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έδειξαν τα στοιχεία του Σεπτέμβρη, τουλάχιστον 730.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.


Στο μεταξύ, νέα αύξηση κατέγραψαν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι και τον περασμένο Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων σημείωσε τον Οκτώβρη νέα αύξηση κατά 13.298 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (+1,29%), φτάνοντας τους 1.043.709. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περσινού έτους, οι άνεργοι είναι αυξημένοι κατά 60.509 άτομα (+6,16%). Από αυτούς συνολικό επίδομα δικαιούνται 166.035 άνεργοι, δηλαδή μόλις το 15,9%, στοιχείο που αποδεικνύει ότι το μέτρο της κυβέρνησης για δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα που λήγουν αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων χωρίς καμία στήριξη.


Μέσα σε μία τέτοια συγκυρία, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων, που αφαιρούνται κυρίως από τις εισφορές που κατευθύνονταν μέχρι τώρα στον ΟΑΕΔ, οδηγούν σε κατάρρευση το 2021 τα έσοδα του Οργανισμού και προδιαγράφουν δυσοίωνο το μέλλον των ανέργων.


Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ο ΟΑΕΔ θα έχει απώλειες το 2021 τουλάχιστον 816 εκατ. ευρώ, οι οποίες βέβαια σωρευτικά θα αυξάνονται όλα τα επόμενα χρόνια. Τα έσοδα του Οργανισμού από εισφορές μειώνονται το επόμενο έτος στα 998 εκατ. ευρώ, από 1,677 δισ. ευρώ φέτος. Η απώλεια εκτιμάται στα 679 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό στο 40,5%! Την «τρύπα» αυτή η κυβέρνηση θα την καλύψει με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 571,2 εκατ. ευρώ απευθείας στον Οργανισμό, ενώ ποσό 244,8 εκατ. θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, με βάση και τον νόμο 3863/2010, ως κοινωνικός πόρος. Αποδεικνύεται έτσι ότι τις ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι, όπως βέβαια και όλα τα πακέτα ενισχύσεων προς το κεφάλαιο. 



https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.