Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Με απευθείας ανάθεση στα «σαγόνια» επιχειρηματικών ομίλων παραλίες, θάλασσες, ποταμοί, λίμνες

 Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ να θυσιάζει και το περιβάλλον. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται η παραχώρηση αιγιαλών, παραλιών, ποταμών, λιμνών, πυθμένα και υπεδάφους βυθού της θάλασσας, ακόμα και με απευθείας ανάθεση, για τη διευκόλυνση των επενδυτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», στο άρθρο 14 προβλέπει την «παραχώρηση χρήσης για την εκτέλεση έργων» και ορίζει ότι «με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών είναι δυνατή (...) η χωρίς δημοπρασία απευθείας παραχώρηση σε φορείς του Δημοσίου Τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της χρήσης του αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού» - κυριολεκτικά τα πάντα δηλαδή - «για την εκτέλεση έργων» που μεταξύ των άλλων εξυπηρετούν «σκοπούς (...) βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς».


Προβλέπεται ακόμη πως η απευθείας παραχώρηση μπορεί να γίνει για «την εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, την κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων, την εγκατάσταση ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, ήτοι μεταφορικών ταινιών, γερανών, αγωγών μεταφοράς υγρών φορτίων και λοιπών συναφών συστημάτων ή άλλων έργων, τα οποία προορίζονται να εξυπηρετούν τη μεταφορά φορτίων ή εφοδίων, που παράγονται ή χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργητικές, βιομηχανικές, εξορυκτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές».


Ειδική μνεία γίνεται και για τις επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς μετά τα παραπάνω θα τους παραχωρείται και ανάλογος χώρος στη στεριά «για την εγκατάσταση του εξοπλισμού και του αναγκαίου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση του έργου». Διευκρινίζεται δε ότι «ειδικά για την εκτέλεση των έργων της παρούσας παραγράφου, η απόφαση περί παραχώρησης του υπουργού Οικονομικών μπορεί να αφορά το χερσαίο τμήμα της χώρας, νησιά ή βραχονησίδες. Είναι δυνατή η παραχώρηση και για την κατασκευή λοιπών έργων που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η παρούσα περίπτωση εφαρμόζεται και για έργα ενίσχυσης του Συστήματος Μεταφοράς ή το Δίκτυο, αλλά και για έργα Διασύνδεσης Νήσων με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς, τα οποία θα εξυπηρετούν και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ». Στις παραχωρήσεις περιλαμβάνονται και συνοδά έργα, όπως οδοποιίας κ.ο.κ. 

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.