Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Κυβέρνηση ΝΔ: «Στραγγίζει» τα νοσοκομεία για να στελεχώσει ιδιωτικές κλινικές!


 Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η επιλογή της κυβέρνησης να πάρει προσωπικό από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία για να στελεχώσει την ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος Γ. Σαραφιανός ΑΕ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ενοικιάστηκε από το κράτος για να περιθάλψει ήπια περιστατικά με κορονοϊό, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Τελικά, η κυβέρνηση και χρυσοπληρώνει τους ιδιώτες της Υγείας, με την δήθεν «επίταξη», και τους στέλνει προσωπικό, ενώ φροντίζει να καλύψει μέχρι και τις δαπάνες φύλαξης!


Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ στις 20/11 αποφάσισε τη «μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας» για τη λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής.


Συνολικά μετακινούνται 11 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους ένας γιατρός, 8 νοσηλευτές, ένας τραυματιοφορέας και ένας διοικητικός υπάλληλος, προκειμένου να στελεχώσουν την κλινική «για κάλυψη έκτακτων αναγκών από τις 21/11 και για όσο διάστημα θα διαρκέσει η επίταξη της εν λόγω κλινικής».


Μετακινείται προσωπικό από τις αποψιλωμένες έτσι κι αλλιώς δημόσιες δομές Υγείας, όπως το ΚΥ Διαβατών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», για να στελεχώσουν το μαγαζί του ιδιώτη επιχειρηματία, που έμεινε χωρίς προσωπικό επειδή είχε κάνει σύστημα την απληρωσιά.


Το έγγραφο με το οποίο κοινοποιείται η μετακίνηση προσωπικού στην ιδιωτική κλινική

Το έγγραφο με το οποίο κοινοποιείται η μετακίνηση προσωπικού στην ιδιωτική κλινική

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η 3η ΥΠΕ, χτες 23/11, ενέκρινε και πίστωση ύψους 3.716 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης της ιδιωτικής κλινικής!

Η απόφαση μετακίνησης προσωπικού για τη στελέχωση ιδιωτικών κλινικών έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με εγκληματική υποχρηματοδότηση και με αποδεκατισμένους τους υγειονομικούς από την ίδια τη νόσο.


Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οπως τονίζει, δεν θα επιτρέψει καμία μετακίνηση προσωπικού, ούτε σε ιδιωτική κλινική ούτε οπουδήποτε αλλού, αφού κανείς δεν περισσεύει.


Στο μεταξύ, το παζάρι με τους επιχειρηματίες της Υγείας συνεχίζεται, καθώς χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», της οποίας η «επίταξη» ανακοινώθηκε την Πέμπτη για περιστατικά με κορονοϊό, τώρα πλέον θα δέχεται ασθενείς non-Covid σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ. Τους ασθενείς με κορονοϊό θα παραλαμβάνει η άλλη επιχείρηση του ομίλου, το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή».


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί

Σε σχόλιό της η Τομεακή Οργάνωση Υγείας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει από το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των νοσοκομείων και να το στείλει στην ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός», αντί να προσλάβει νέο, «αποτελεί την επόμενη πράξη του ίδιου εγκληματικού της έργου».


Τονίζει ότι «με την απόφαση της αυτή η κυβέρνηση προκαλεί ακόμα περισσότερη πίεση στο ΕΣΥ. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί που περιμένουν να δουλέψουν. Γιατί, αντί να τους προσλάβουν, ανακυκλώνουν το ελάχιστο προσωπικό που είναι χτυπημένο από την εντατικοποίηση αλλά και από την ίδια την πανδημία;


Υπάρχουν επίσης δεκάδες δομές ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη που και το προσωπικό έχουν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές πληρούν για να νοσηλεύσουν ασθενείς. Τις ξέρουν ποιες είναι, γιατί δεν τις επιτάσσουν;


Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πρέπει να μπλοκάρουν την πολιτική που κοστολογεί ακριβά την ίδια τους τη ζωή. Με την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη 26/11 να στείλουν μαζικό μήνυμα αντίστασης και να απαιτήσουν εδώ και τώρα άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμων».


    


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές, με τη στήριξη και τις ευλογίες της κυβέρνησης και τη μετατροπή της πανδημίας σε «ευκαιρία» για την κερδοφορία των επιχειρηματιών, αναδεικνύει και καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας, με αφορμή τη δέσμευση κλινικών στη Θεσσαλονίκη για την περίθαλψη περιαστικών Covid.


Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση παζαρεύει με τους κλινικάρχες, αλλά δεν όρισε καμία προϋπόθεση για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που συμπράττουν με το Δημόσιο, ούτε στη σύνθεση προσωπικού, ούτε στην τήρηση μέτρων προστασίας των εργασιακών χώρων».


Βασικά στοιχεία των συνθηκών είναι η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί. Γίνονται προσλήψεις χωρίς κλαδικές συμβάσεις, με 660 ευρώ μεικτά, η τελευταία μισθολογική αύξηση έγινε το 2009, η μείωση του μισθολογικού κόστους από το 2011 έως σήμερα «προσεγγίζει το 40%, ενώ η αυθαιρεσία αποτελεί καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς».


Η έλλειψη προσωπικού «στις περισσότερες κλινικές παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό, που η σύνθεση του προσωπικού να βρίσκεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας». Το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοσία «οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες εργαζόμενους σε καθημερινή βάση».


Παράλληλα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. «Την κατάσταση αυτή στηρίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων της Ιδιωτικής Υγείας και από τους ανταγωνισμούς των κλινικαρχών», σημειώνει το Σωματείο και καταγγέλλει ότι «σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συνεχίζεται το παζάρι για το ποιες κλινικές θα "επιταχτούν", ποιοι κλινικάρχες και κατά πόσο θα επωφεληθούν. Ακόμα και σε περιοχές που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, όπως σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι κλινικές μεγάλων ομίλων μένουν εκτός επίταξης».


Το κλαδικό Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές: «Προσλήψεις - Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πλήρης κάλυψη με μέτρα προστασίας. Υποχρεωτικός τακτικός και δωρεάν έλεγχος των εργαζομένων με το τεστ Covid». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.


    


295 νεκροί σε τρεις μέρες, 549 οι διασωληνωμένοι

295 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες τρεις μέρες, εκτοξεύοντας το σύνολο των θανόντων στους 1.714. Το 20% των συνολικών θανάτων προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο τον Νοέμβρη έχουν πεθάνει πάνω από 1.000 άνθρωποι.


Μόνο το τελευταίο τριήμερο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.197. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006.


Παράλληλα, 549 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Συγκεκριμένα, 15 διασωληνωμένοι (2,7%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, 236 (43,1%) είναι μεταξύ 40 - 64 ετών και 297 διασωληνωμένοι είναι άνω των 65 ετών.


Χτες Δευτέρα, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα νέα κρούσματα ήταν 1.388, εκ των οποίων 300 στη Θεσσαλονίκη, 252 στην Αττική, 124 στη Μαγνησία, 88 στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία, 61 στη Λάρισα κ.α.


Την Κυριακή πέθαναν 103 άνθρωποι. Εντοπίστηκαν 1.498 νέα κρούσματα (305 στη Θεσσαλονίκη, 218 στην Αττική, 84 στη Λάρισα, 80 στα Τρίκαλα, 79 στη Μαγνησία, 61 στην Ξάνθη κ.α.).


Το Σάββατο άλλοι 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εντοπίστηκαν 2.311 νέα κρούσματα (606 στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αττική, 140 στην Πέλλα, 117 στη Λάρισα, 93 στην Ξάνθη, 70 στη Λέσβο κ.α.).


Εμφανής η επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη 23η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 που καταγράφει την επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας, αντίστοιχη εικόνα δείχνουν και τα ανεπίσημα συγκριτικά στοιχεία που καταγράφει το «Worldometers». Σύμφωνα με την κωδικοποίησή τους από εγχώρια ΜΜΕ, από 1 έως 20 Νοέμβρη καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση των διασωληνωμένων κατά 273% σε σχέση με τον Οκτώβρη, η 2η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ και η 5η σε όλη την Ευρώπη.


Αντίστοιχα, στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια, στο 99% στη Βόρεια Ελλάδα και στο 81% στην Αττική. Επισημάνθηκε ότι έχει μειωθεί κατά 50% η θετικότητα των τεστ, ότι φαίνεται σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα στη Β. Ελλάδα, ωστόσο ο ρυθμός μείωσής τους δεν κρίνεται ο αναμενόμενος. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας.


Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία διαδέχτηκε η ομολογία των τεράστιων ελλείψεων και αναγκών, που πλέον είναι επιτακτικές και δεν μπορούν να καμουφλαριστούν.


«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρές ηλικίες εξαρτάται από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να προσφέρει φροντίδα με την επιμέλεια που απαιτείται», ήταν μια από τις παραδοχές στη χτεσινή ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό συναρτάται άμεσα από την ετοιμότητα και την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την άμεση αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, όπως θα ήταν η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στην οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση, παρότι και χτες επισημάνθηκε ότι «ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί».


Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από το γνωστό «άλλοθι» των «άλλων χωρών που ενώ διαθέτουν πιο ισχυρά συστήματα Υγείας, κατέρρευσαν από το πρώτο κύμα. Κανένα σύστημα Υγείας δεν είναι ανεξάντλητο». Αποκρύπτεται δηλαδή ότι ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αιτία κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας είναι ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.


Κι ενώ η Βόρεια Ελλάδα φλέγεται, επιβεβαιώθηκε ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στα παρακάλια της κυβέρνησης, η οποία ακόμη και τώρα αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όλου του διαθέσιμου υγειονομικού προσωπικού και στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.


Επιπλέον, η κυβερνητική προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, επεκτάθηκε χτες και στους τομείς των τεστ και της ιχνηλάτησης. Χαρακτηριστικά, ενώ μόλις στο «και δέκα» της πανδημίας προχωράνε προσλήψεις ιχνηλατών για να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη υπηρεσία, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ουσιαστικά ανύπαρκτη ιχνηλάτηση μετά από κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε σχολεία, κλειστές δομές κ.α., ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε μια εικόνα... «όλα καλά», αναφέροντας μάλιστα ότι τα όσα γίνονται «αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα πρακτικής σε όλη την Ευρώπη»...


https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.