Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΑΚΟΜΗ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Βρίσκομαι στο πέμπτο έτος της φοίτησής μου στο τμήμα της Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα το πρωί βρέθηκα στην γραμματεία της σχολής για να κάνω τις δηλώσεις για το νέο εξάμηνο. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε στις αρχές Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις την στιγμή που σε άλλα πανεπιστήμια έχουν ήδη μπει σε ρυθμούς εξεταστικής. Τα βιβλία θα τα προμηθευτούμε μετά της 20 Γενάρη, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα πριν την εξεταστική. Αυτά όμως είναι λίγο πολύ συνηθισμένα για όσους φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικότερα στο Πάντειο. Αυτό που θα ήθελα να θίξω ειδικότερα, είναι η για πρώτη φορά εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου ο οποίος προβλέπει ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα.

Η σχολή μου απαιτεί την διδασκαλία 66 μαθημάτων για την απόκτηση του πτυχίου. Που σημαίνει σύμφωνα με το νέο νόμο πως κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να παραλάβει 66 συγγράμματα(ένα για κάθε μάθημα). Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει για τους φοιτητές που βρίσκονται επί πτυχίω και για όσους είναι από το πέμπτο και πάνω έτος της φοίτησης τους. Μιας και οι δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν με διαφορετικό τρόπο(λαμβάναμε τα βιβλία που μας υποδείκνυε ο εκάστοτε καθηγητής δίχως περιορισμό αριθμού), πολλοί φοιτητές που βρίσκονται στα 5+ έτη φοίτησης έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των συγγραμμάτων που δικαιούνται βάση του νέου νόμου. Γεγονός που σημαίνει πως για να προμηθευτούν τα συγγράμματα που επιθυμούν θα πρέπει να επισκεφτούν τα βιβλιοπωλεία και να τα αγοράσουν!!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νόμος θέτει και άλλους περιορισμούς: σε κάθε μάθημα μπορείς να πάρεις μόνο ένα σύγγραμμα, η προτεινόμενη ύλη όμως προέρχεται από δύο ή πολλές φορές και τρία συγγράμματα. Δεν έχεις το δικαίωμα να πάρεις δύο βιβλία για το ίδιο μάθημα, επομένως αν επιθυμείς να είσαι πλήρως διαβασμένος τα υπόλοιπα βιβλία στα οποία εμπεριέχεται η διδασκόμενη ύλη πρέπει να τα αγοράσεις. Τέλος, συμβαίνει ένα ακόμα παράδοξο το οποίο για να γίνει κατανοητό θα το παραθέσω με παράδειγμα: για το μάθημα επιλογής "Η επίλυση προβλημάτων", η διδακτέα ύλη προέρχεται από δύο βιβλία: το "ΑΝΤΙΛΗΨΗ,ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" και το "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ". Επειδή το πρώτο βιβλίο το έχω παραλάβει από το πρώτο έτος για μάθημα το Α΄ εξαμήνου, δεν μου δίνεται το δικαίωμα να παραλάβω το δεύτερο βιβλίο με το σκεπτικό ότι έχω παραλάβει ήδη το ένα από τα δύο βιβλία γι 'αυτό το μάθημα. Επομένως, το "Εισαγωγή στις γνωστικές λειτουργίες" είμαι υποχρεωμένος να το αγοράσω. Επίσης, στα χρωστούμενα μαθήματα δεν υπάρχει το δικαίωμα παραλαβής εκ νέου συγγράμματος. Έτσι αν έχει αλλάξει ο καθηγητής, αναγκαστικά θα έχουν αλλάξει και τα βιβλία γεγονός που μας οδηγεί και πάλι στην πόρτα του βιβλιοπωλείου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος αφού καταστρατηγείται το δικαίωμα μας στην δωρεάν παιδεία. Και για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω και τις πηγές από την επίσημη σελίδα της Παντείου για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:

Οι δηλώσεις των μαθημάτων
Ο κατάλογος των συγγραμμάτων
(δείτε πως για κάθε μάθημα αντιστοιχεί παραπάνω από ένα σύγγραμmα)
Γενικές πληροφορίες για τις δηλώσεις με βάση το νέο νόμο

Αρη Σπληλιωτοπουλε...μιας και διαβαζεις blogs...
τι γνωμη εχεις για ολα τα παραπανω;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια: