Κυριακή, Ιανουαρίου 25, 2009

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ BUSINESS ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΚΑΡΟΥΝ...ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ,ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...

ΠΡΟΣΟΧΗ:οι μονές, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη δημοσιονομική κρίση, δεν πληρώνουν φόρους στο κράτος για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Το ίδιο το κράτος έχει φροντίσει με νόμους του 1995 και του 2004 να τους προσφέρει απαλλαγές από την καταβολή φόρων, ΦΠΑ, ακόμα και από την αγοροπωλησία ακινήτων.

ΤΩΡΑ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ...

Χαρακτηριστική περίπτωση το μεγαλύτερο πάρκινγκ της Θεσσαλονίκης στην οδό Β. Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο πάρκινγκ αγοράστηκε από την Αθωνική Μονή Φιλοθέου το 2005 αντί 18.500.000 ευρώ. Στη συνέχεια η μονή, που έχει συμφέροντα και σε ακίνητα στην πλατεία Συντάγματος, σύστησε μια μονοπρόσωπη εταιρία η οποία, αφού πέταξε έξω τους μισθωτές του κτιρίου με διάφορες μεθοδεύσεις, υπόθεση που εκκρεμεί στα δικαστήρια (ήδη πρωτοδίκως δικαιώθηκαν οι μισθωτές), διαχειρίζεται το πάρκινγκ για λογαριασμό της. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τη δικαστική εκπροσώπηση της μονής έχει αναλάβει το γνωστό από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου δικηγορικό γραφείο της οικογένειας Πελέκη.

Η συνολική φοροδιαφυγή είναι τεράστια αφού μόνο στην προκειμένη περίπτωση ο ΦΠΑ που δεν αποδίδεται στο κράτος είναι τουλάχιστον 468.000 ευρώ το χρόνο, βάσει του ποσού που απέδωσε στην εφορία η προηγούμενη εταιρία που διαχειριζόταν το πάρκινγκ, το 2006, και φόρο εισοδήματος από επιχειρήσεις περίπου 700.000 ευρώ ετησίως. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει βέβαια να προστεθούν και οι φόροι αγοράς του ακινήτου, ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ, τους οποίους δεν πλήρωσε το μοναστήρι, όπως έγινε και με την περίπτωση της Μονής Βατοπαιδίου, και βέβαια δεν καταβάλλεται και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η ίδια η Μονή Φιλοθέου, κατά πληροφορίες, ίδρυσε πρόσφατα στις ΗΠΑ δεκαεννέα μοναστήρια που αποφέρουν ουκ ολίγα έσοδα.

Αλλη περίπτωση Αθωνικού Μοναστηρίου είναι η Μονή Κουτλουμουσίου, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διατηρεί και αυτή μεταξύ των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πάρκινγκ στη δυτική πλευρά της συμπρωτεύουσας. Σοβαρή περίπτωση είναι και το γυναικείο Μοναστήρι της Εμμαούς, επίσης στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο εμπλέκεται σε υποθέσεις με χρηματιστηριακές εταιρίες.

Ειδικότερα, στη μονή τον περασμένο μήνα έκαναν έφοδο οι «ράμπο» της εφορίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε προ ημερών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης, έπειτα από καταγγελίες για ύποπτες αγοροπωλησίες ακινήτων στις οποίες πρωταγωνίστησε η Μονή Εμμαούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των μελών της ΥΠΕΕ μπήκαν βασικά τα περίπου 30 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων που έκανε το μοναστήρι την τελευταία δεκαετία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αυτό που παρατηρήθηκε από τον πρώτο έλεγχο ήταν ότι το μοναστήρι αγόραζε ακίνητα σε κανονικές τιμές, δηλαδή λίγο μεγαλύτερες της αντικειμενικής τους αξίας, αλλά στα συμβόλαια αγοράς αναγραφόταν πολλαπλάσια τιμή και τα ποσά αυτά εισέπρατταν με τραπεζικά δάνεια, στα οποία προσέθεταν και άλλα ποσά για επισκευές.

Από τους πρώτους υπολογισμούς των μελών της ΥΠΕΕ, η αξία των δανείων που εισπράχθηκαν από τράπεζες αυτά τα χρόνια από το μοναστήρι, όταν αγόραζε, ή από ιδιώτες, όταν πουλούσε, φτάνει τα 35.000.000 ευρώ, όταν η αξία των ακινήτων που αγοράστηκαν δεν ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Στα πέντε συμβόλαια που έγιναν το 2008 και ερευνώνται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το μοναστήρι εμφανίζεται ως πωλητής ακινήτων στα ίδια πρόσωπα με την ίδια μέθοδο. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, η Μεγίστη Λαύρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει πάρκο ανεμογεννητριών στη Σκιάθο για να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ! Μια επένδυση ύψους 350.000.000 ευρώ!

Τελος το κερασακι στην τουρτα...πιν απο λιγα χρονια σε μοναστηρι στη Λημνο,ζορκισαν καταρα...εναντι 7000euro!!!

Ιερωνυμε,αυτη ειναι η Ορθοδοξια σας τελικα;;;
Μετατρεψατε την πιστη εκατομυριων...σε Ανωνυμο Εταιρεια...με την ευγενικη χορηγια του Θεου...
Ντροπη σας τσογλαναραδες...

ερευνα:Μανουσακης Γιωργος,e-tipos

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2009

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

lipon xeris kati perno tora to velopoylo stin erotisi poy ekane xexase esena ke ton xaderfosoy to troktiko

Ανώνυμος είπε...

Kαι να φανταστείς Αυτός που τα ξεκίνησε όλα δεν είχε να φορέσει δεύτερη χλαμύδα.

Ανώνυμος είπε...

Ε οχι και το μεγαλύτερο parking.
Ας μην κρίνουμε την αξιοπιστία του ΕΤ με τις υπερβολές. Εαν όντως είναι έτσι γιατι να πληρώνω ΦΠΑ? ούτως η άλλως πιασοκολάδικο είναι και αυτό και το απέναντι. Χωρίς ΦΠΑ θα ηταν καλή έκπτωση
Εκεί στεγάζεται η Δ' εφορία Θεσ/νίκης. Ενα τζα στο Parking 6 ευρώ ένα τζα στην εφορία ... πάει και το σώβρακο. Τουλάχιστον μια έκπτωση σε κάποιο τζα. Την επόμενη φορά ενας απο τους δυο θα πάρει τα α... α μου. Δεν έμεινε άλλο σώβρακο.
Απο την άλλη τι δσουλειά έχει ο Ιερώνυμος με τα μοναστήρια του Άθω? Πότε θα το πάρεις χαμπάρι ΔΕΝ ανήκουν στην εκκλησία της Ελλάδος.
Εκτός κι αν τα λές ολα αυτά μόνο για τζέρτζελο

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε να χτυπάτε την Ορθοδοξία!...όνειδος!...Τουλάχιστον, αυτοί χτυπάνε αποδείξεις...οι τύποι με τα μαύρα...Και να σκεφτείς ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από...τριάντα αργύρια!