Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2009

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔH;;;ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ BADMINTON ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ...

Διαβαστε μια ιστορια που δεν εχει δει μεχρι τωρα το φως της δημοσιοτητας οπως θα επρεπε και αφορα την καταπατηση του Μητροπολιτικου Παρκου στο Γουδη,
αρχικα απο την Ολυμπιακη Επιτροπη
και επειτα απο τους ιδιοκτητες του Badminton
αλλα και την Ελληνικη Αστυνομια...


Τον Νοέµβριο του 1997 ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου τής Αθήνας (ΟΡΣΑ) ανέθεσε στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων τού ΕΜΠ την εκπόνηση ερευνητικού προγράµµατος µε στόχο «…τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των αρχών προγραµµατισµού και σχεδιασµού, για τη δηµιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου...». Πράγµατι, η έρευνα κατέληξε στην πρόταση δηµιουργίας αυτού που αποκλήθηκε «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισσός». Σύµφωνα µε την πρόταση του ΕΜΠ, η ελεύθερη και ενιαία ζώνη µε χαρακτήρα δηµόσιου πάρκου ορίζεται ως ο «Κεντρικός Πυρήνας τού Πάρκου». Στη δεύτερη ζώνη, «Ζώνη Ελέγχου τού Πάρκου», δια-τηρούνται και αναβαθµίζονται οι υφιστάµενες λειτουργίες Υγείας, Εκπαίδευσης και Έρευνας, µε περιορισµούς στις δυνατότητες επέκτασής τους και πρόβλεψη διατήρησης και διαχείρισης των υφιστάµενων εκτεταµένων διαµορφώσεων πρασίνου. Στόχος είναι η δηµιουργία ενός ενιαίου οικολογικού δικτύου 4.500 στρεµµάτων εκ των οποίων ο πυρήνας θα καταλαµβάνει µία έκταση 1.400 στρεµµάτων περίπου.
Οι βασικές αρχές τής πρότασης του ΕΜΠ ήταν:
Ο δηµόσιος χαρακτήρας τού Πάρκου.
Η επιδίωξη υψηλής οικολογικής ποιότητας µε την αποκατάσταση των οικολογικών συνδέσεων µε τον Υµηττό, την ανάδειξη της παραρεµάτιας ζώνης τού Ιλισού έως τις πηγές του και την προσαρµογή των διαµορφώσεων στη φυσιογνωµία τού Αττικού Τοπίου.
Η ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, µέσω της αποκατάστασης και επανάχρησης των αξιόλογων ιστορικών συνόλων.
Ο ήπιος σχεδιασµός, µε απαγόρευση της κατασκευής νέων κτιρίων και ελαχιστοποίηση των τεχνητών διαµορφώσεων.

Τα αποτελέσµατα της έρευνας έγιναν δεκτά µε ενθουσιασµό από την επιτροπή παραλαβής τού ΟΡΣΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, για µία ακόµη φορά τα πράγµατα δεν οδηγήθηκαν σε αίσιο τέλος.
Η επέλαση των Ολυµπιακών Αγώνων και το επείγον των εγκαταστάσεων οδήγησαν στο πάγωµα των διαδικασιών δηµιουργίας τού Μητροπολιτικού Πάρκου, µαζί µε την αδρανοποίηση του ΟΡΣΑ ως οργάνου χάραξης και εφαρµογής τής πολεοδοµικής στρατηγικής για το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Το Στρατόπεδο «Βαρύτη» χωρίστηκε σε τρία µέρη. Από αυτά µόνο το ένα µετατρέπεται σταδιακά σε άλσος. Το µεσαίο τµήµα –η καρδιά τού Μητροπολιτικού Πάρκου– παραχωρήθηκε στα Ολυµπιακά Ακίνητα για τη δηµιουργία των εγκαταστάσεων του Badminton και µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες εκχωρήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές. Για την εξυπηρέτηση των προσβάσεων και των αναγκών στάθµευσης του νέου θεάτρου δηµιουργήθηκε ένα δίκτυο δρόµων που οδήγησε σε πρωτοφανή αυθαίρετη ρυµοτόµηση (από δηµόσιους φορείς) της πάλαι ποτέ ενιαίας έκτασης. Διαµπερής κυκλοφορία και ανεξέλεγκτη στάθµευση όλες τις ώρες τής ηµέρας αλλά και κατάτµηση του χώρου µε δηµιουργία περιφραγµένων οικοπέδων συνθέτουν τη νέα εικόνα.


Τελευταία, µε το Ν. 3688/2008, ενεργοποιήθηκε η κατασκευή νέου κτιρίου 28.000µ2 στον χώρο τής πρώην σχολής χωροφυλακής. Μάλιστα, στον περιβάλλοντα χαρακτηρισµένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου προβλέπεται η δυνατότητα δηµιουργίας δρόµων και ελικοδροµίου.
H όλη διαδικασία –µε τα νέα κτιριακά έργα, την de facto δέσµευση κοινόχρηστου χώρου, τους νέους δρόµους και το ελικοδρόµιο, την εκ των πραγµάτων ενοποίηση του νέου κτιρίου µε τον υφιστάµενο χώρο τού υπουργείου Εσωτερικών (κτίριο της ΕΥΠ)– εκτιµάται ότι θα καταλήξει στη συνολική απόσπαση της έκτασης και θα δηµιουργήσει, από τη λ. Μεσογείων έως τη λ. Κατεχάκη ένα ενιαίο γιγαντιαίο συγκρότηµα της Ελληνικής Αστυνοµίας στη θέση που προβλεπόταν η κεντρική αστική είσοδος του Μητροπολιτικού Πάρκου.


Σήµερα η προοπτική δηµιουργίας τού Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισός έχει καταστεί εξαιρετικά επισφαλής. Στο θεσµικό επίπεδο τα πράγµατα –παρά τις ευγενικές προθέσεις τού ΟΡΣΑ– δεν προχωρούν, ενώ στο ιδιοκτησιακό φαίνεται να ετοιµάζεται το µεγάλο ξεπούληµα. Ο κατακερµατισµός τού χώρου παγιώνεται. Οι επιχειρηµατίες τού Badminton προγραµµατίζουν νέες εγκαταστάσεις που θα οδηγήσουν στη δηµιουργία ενός τεράστιου «πάρκου» πληρωµένης αναψυχής. Νέοι επιχειρηµατίες ή «ευεργέτες» επενδυτές φαίνεται πως έχουν πάρει θέση και διαπραγµατεύονται άλλα τµήµατα του χώρου. Ο δηµόσιος ελεύθερος χώρος στο Γουδή αντιµετωπίζεται ως οικόπεδο που «αξιο-ποιείται» κατά το δοκούν και προσφέρεται ως τρόπαιο σε φορείς συµφερόντων και δύναµης, έξω από οποιονδήποτε κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο, κατά παράβαση συντεταγµένων διαδικασιών και προγραµµατισµών.
Όλα δείχνουν ότι το αµέσως επόµενο διάστηµα θα υπάρξουν εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Σε όσους γνωρίζουν, γίνεται φανερό ότι έχει έρθει η στιγµή για την τελική µάχη. Και κανείς δεν µπορεί να περιµένει ότι οι πολίτες θα αδρανήσουν σε µία ακόµη κλοπή τής κοινής τους περιουσίας.


Τα συμπερασματα,δικα σας.

Ερευνα:Γιωργος Πατρικιος-Γαλερα.

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: