Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ...ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΦΘΑΙΡΕΣΙΩΝ...

Στη «DLK ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΒΑΛΚΑΝ» - από το καλοκαίρι - η εργοδοσία πετά στο δρόμο κάθε μήνα τέσσερα άτομα. «Λένε "τι να κάνουμε υπάρχει κρίση, δεν πουλάμε". Ολοι έχουν βάλει αυτήν την κασέτα κι απολύουν κόσμο», επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.
Στον «Ομιλο Στασινόπουλου», δεκάδες εργάτες έχουν μείνει στο δρόμο, μετά την αλλαγή εργολάβων που έχουν εισβάλει στα εργοστάσια.
Στη «Watercraft Hellas» από τον Αύγουστο έχουν γίνει 18 απολύσεις, οι τελευταίες ανακοινώθηκαν πριν από δέκα μέρες.
Στην επιχείρηση «ΜΑΪΛΗΣ» (μηχανές, αναλώσιμα συσκευασίας κτλ.), η εργοδοσία προστατεύει σήμερα τα κέρδη της με τις διαθεσιμότητες που ξεκίνησε το Νοέμβρη, όπως τα προηγούμενα χρόνια τα αύξανε απαιτώντας απ' τους εργάτες να δουλεύουν 12ωρα και διπλοβάρδιες.
Στην «ΑΛΟΥΜΙΝΚΟ», πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε επιβληθεί η 4ήμερη απασχόληση, με ανάλογη, προφανώς, μείωση των αποδοχών. Το ίδιο καθεστώς ισχύει πλέον και στο φινιριστήριο της «ΕΛΦΙΚΟ», κάτω από το βάρος απειλών για απολύσεις.
Στη «ΒΙΝΤΕΡ» (βγάζει αδαμαντοφόρα εργαλεία), από - αρχικά - μία βδομάδα, οι διαθεσιμότητες πλέον διαρκούν δύο.

Η εργοδοσία αναζητά τρόπους να αυξήσει την παραγωγικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερο «κόστος». Οπως συμβαίνει στη βιομηχανία ειδών συσκευασίας «ΜΟΡΝΟΣ», όπου τα τελευταία χρόνια αυξάνονται αυτοί που προσλαμβάνονται με συμβάσεις έξι, δέκα, έντεκα μηνών. Οι συμβασιούχοι σήμερα προσεγγίζουν τους 100. Μάλιστα, η εργοδοσία συνεργάζεται με ειδική εταιρεία, που μελετά και αξιολογεί την απόδοση των μηχανημάτων με όσο το δυνατόν φτηνότερους τρόπους (π.χ., λιγότερα εργατικά χέρια). Τα εργατικά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. «Γυναίκες 45 χρόνων που δουλεύουν εκεί χρόνια υποφέρουν από τενοντίτιδες... Κι έχεις την εργοδοσία να σου λέει κι από πάνω "είμαστε άνθρωποι πάνω απ' όλα. Είδες; Τις αφήνουμε εδώ να πάρουν και σύνταξη"...», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Και τα χειροτερα ερχονται...

ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2009

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρεζα, δημοσιευσε και αυτην την καταγγελία:

"Όσοι είναι από Θεσσαλονίκη, και είναι πάνω από 25 χρονών, γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί Κανάκης. Σταματήστε έναν τυχαίο στο δρόμο και θα σας πει. Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι μιλάει για τη γενιά των 700 ευρώ και στους υπαλλήλους του δίνει 800 ευρώ αφού δεν τους κάνει πρόσληψη ΙΚΑ, τους έχει με ΤΕΒΕ που δεν το πληρώνει + οτι πληρώνει βάσει επεισοδίων που...
σημαίνει ότι καλοκαίρι και αργίες δεν πληρώνονται. Ξέρω πολύ καλά άτομα από την "Αρβύλα", το ραδιόφωνο αλλά και στα μαγαζιά που έχει, τι καθεστώς τρομοκρατίας επικρατεί και τι μισθοί. Και μας το παιζει επαναστάτης και αιώνιος έφηβος. Ρε συ, βγαζε λεφτά, παίξε το όπως θες αλλά δώσε κάνα ψίχουλο και στα παιδιά που σου βγάζουν τη δουλειά και σου γράφουν τις ατάκες. Ενώ εσύ τους βρίζεις. Από εποχή "ΑΜΑΝ". Και ψάξτε γιατί κανείς δε μένει μαζί τους πάνω από χρόνο.
Και όσο γιατι έσπασε με τον Καλυβάτση, το ξέρουν και οι πέτρες. Άσε δε τι γίνεται με τις δικές του καταχρήσεις.
Για να σε δούμε, αν τα βάλεις με τον Κυριακού..."

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

1)Οι περισσοτερες τηλεοπτικες εκπομες πληρωνουν με το επεισοδιο ή με τον μηνα,ναλογα με την συμβαση εργασιας που θα υπογραψεις απο την αρχη.Το να σε εχει καποιος στο ΤΕΒΕ δεν ειναι παρανομο,οποτε δεν υπαρχει κατι το μεμπτο.
2)Την καταγγελια την κανεις εσυ ή την βρηκες σε καποιο blog;;;

Ανώνυμος είπε...

Την βρηκα εδω: http://troktiko.blogspot.com/2009/02/blog-post_6861.html

Ανώνυμος είπε...

Σε βρίσκω λιγάκι ελαστικό όμως. Θα μου πεις βεβαια, φιλαράκια είναι τι να κάνουμε...

Ανώνυμος είπε...

Και τι μεμπτό υπάρχει δηλαδή στις παραπάνω εταιρίες που αναφέρεις? Παντα οι εταιρίες απέλυαν και θ' απολύουν εργαζόμενους