Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ,ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ,ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΑ ΚΑΝΤΙΛΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ...

Ιδιωτικές εταιρείες ετοιμάζονται να αναλάβουν επισήμως καθαρισμό, φύλαξη και άλλες επικερδείς δραστηριότητες στα τρία νεκροταφεία του Δήμου Αθηναίων με πρόσχημα την αύξηση των δημοτικών εσόδων.

Οι εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τεράστιο τζίρο του πένθους, αφού προηγουμένως ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Κοιμητηρίων που είναι ήδη έτοιμος και προβλέπει παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες:

Στον καθαρισμό των τάφων.
Στο άναμμα των καντηλιών.
Στη φύλαξη των χώρων όπου, σημειωτέον,
εκτίθενται και σημαντικά έργα τέχνης (Α' Νεκροταφείο).

Στη διοργάνωση ξεναγήσεων.

Οι εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι (μία από αυτές μπορεί να είναι και εκείνη στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα...δηλαδη η ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε) θα κονταροχτυπηθούν με εκείνες που ήδη δραστηριοποιούνται στους χώρους «ένθα απέδρα οδύνη» ως γραφεία τελετών, αφού προηγουμένως ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τη δημοτική αρχή.

Εισηγητής του νέου κανονισμού είναι ο αντιδήμαρχος Θανάσης Καφέζας (αρμόδιος και για τον ΑΘΗΝΑ 984), που θεωρεί την είσοδο των ιδιωτών μοναδική λύση...

Γιατί όμως ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να οργανώσει τις υπηρεσίες του ώστε να έχει έσοδα κινούμενος σε μια μονοπωλιακή αγορά με... εξασφαλισμένη πελατεία; Ας δούμε τι συμβαίνει με μία από τις υπηρεσίες που παρέχονται: το άναμμα των καντηλιών.

Για να το εξασφαλίσει αυτό ο πολίτης, μπορεί να πληρώνει στον δήμο 11 ή 22 ευρώ τον μήνα αναλόγως με το αν θέλει άναμμα μία ή δύο φορές την ημέρα. Με περισσότερους από 50.000 τάφους στα τρία νεκροταφεία, ο δήμος θα μπορούσε να έχει έσοδα έως και πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Ομως τα υπαρκτά έσοδα αντιστοιχούν στη φροντίδα περίπου 2.000-3.000 τάφων... Το κόλπο είναι απλό. Κάποιοι φροντίζουν να μένουν τα καντήλια σβηστά και οι τάφοι να μην είναι περιποιημένοι. Ο πολίτης που αισθάνεται ευθύνη για τον τάφο και τον νεκρό αναζητεί μέσα στον πόνο του λύση. Τότε, κάποιος τον πλησιάζει και του λέει ότι με 40-50 ευρώ μπορεί να το αναλάβει. Εάν αυτό γίνεται για 10.000 τάφους σημαίνει «μαύρο» τζίρο 6 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο! Μόνον από τα καντηλάκια...

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά όσα συμβαίνουν μέσα στα κοιμητήρια περιγράφουν μια χαώδη κατάσταση. Στο Τρίτο Νεκροταφείο (Νίκαια) των 650 στρεμμάτων υπάρχουν δύο φύλακες. Κάποτε είχε αποφασιστεί να μένει κλειστή η πόρτα για τα οχήματα. Διαπιστώθηκε όμως ότι κάποιοι φύλακες άνοιγαν την πόρτα εκατοντάδες φορές την ημέρα έναντι μικρού χαρτζιλικιού.

Συνεργεία εργολάβων μπαινοβγαίνουν συνεχώς, τάφοι «χωροθετούνται» προχείρως, κάποιος αρμόδιος αντιδρά. Τις προάλλες ένας επιστάτης πιάστηκε στα χέρια με εργάτες και κατέβηκαν πολλά... καντήλια ανάμεσα στους μαρμάρινους σταυρούς.

Φόβοι εκφράζονται όμως και στην περίπτωση που θα αναλάβουν ιδιώτες. Τι θα κάνει ο δήμος εάν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη κάνει σαμποτάζ στους τάφους που έχει αναλάβει να συντηρεί άλλη εταιρεία; Ισως πρέπει μία εταιρεία να αναλάβει και τα δύο έργα για να αποφευχθούν προβοκάτσιες, λένε άνθρωποι στον δήμο συμπληρώνοντας με νόημα: Ο κόσμος της νύχτας ωχριά μπροστά σε εκείνον των νεκροταφείων...

ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΝ ΡΕ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: