Σάββατο, Μαρτίου 21, 2009

ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ...ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ...

ΑΦΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ...ΓΙΑΤΙ ΠΑΤΕ ΣΕ MULTIPLEX;;;

Το κουδούνι αυτή τη φορά χτυπάει για το «Αστρον», το ιστορικό σινεμά των Αμπελοκήπων. Το σφράγισμά του, το χειμώνα του 2008, διαδέχονται τα σενάρια για πώληση, ακόμα και κατεδάφιση. «Εχουν ήδη ξηλώσει τον εξοπλισμό του», λέει ένας κάτοικος. «Προσπαθούν να το πουλήσουν πριν κηρυχθεί διατηρητέο», μεταφέρουν κινηματογραφικοί κύκλοι. Το Κοινό Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Ασφάλειας Χρηματιστηριακών Συναλλαγών, ιδιοκτήτης του «Αστρον» από το 1972, θα αποφασίσει για την τύχη του μέχρι το καλοκαίρι. «Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για να επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα λύση», επιβεβαιώνει εκ μέρους του ταμείου ο Νικόλαος Παντελάκης. Στην ερώτηση αν η πώληση ή η κατεδάφιση περιλαμβάνονται σε αυτά ο κ. Παντελάκης απαντά πως «όλα είναι ανοιχτά».

Η τοπική κοινωνία, άνθρωποι που κάποτε στήθηκαν στις ουρές του «Αστρον» και που για χάρη του διεκδίκησαν το δικαίωμα της πρώτης εξόδου, αντιδρούν. «Ο κινηματογράφος πρέπει να σωθεί. Εχουμε χορτάσει από τσιμέντο από σινεμά που έγιναν πολυκατοικίες και σούπερ μάρκετ. Η πρότασή μας στους αρμόδιους υπουργούς θα είναι να κηρυχθεί διατηρητέο και να φιλοξενήσει την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης», τονίζει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, Στέλιος Δημητριάδης. Πρόταση που τέθηκε προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας από τον Μανώλη Δανδουλάκη, δημοτικό σύμβουλο της «Συμπαράταξης», χωρίς, ωστόσο, να βρει ανταπόκριση από το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο αποδεκατισμός του κινηματογραφικού μετώπου της Κηφισίας πρόκειται να επεκταθεί και στο θερινό «Ελληνίς», που σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο-εποφθαλμιά γνωστή κατασκευαστική εταιρία. «Αισθάνομαι πως ορφανεύει η πόλη κάθε φορά που χάνεται ένας κινηματογράφος. Είναι κομμάτι της προσωπικότητάς της, όπως ένα πάρκο», σχολιάζει ο κάτοικος του κέντρου Μάνος Γαϊτάνος.

Το «Αλεξ» στα Ιλίσια και το «Αρμονία» στη Λένορμαν που έγιναν σούπερ μάρκετ, το σημερινό γιαπί του «Πλάζα» που θα καταλήξει επίσης εμπορικό κατάστημα, το «Art Studio» που από ναός των σινεφίλ έγινε εκκλησία, το «Αλμα» της Πιπίνου και το «Αντζελα» της Πατησίων που ρημάζουν είναι χαμένα κομμάτια του ίδιου παζλ: της αποψίλωσης της πόλης από ζωηρές εστίες, από σινεμά που στην εποχή της ακμής τους ενέταξαν πλούτο εικόνων στα προάστιά της. «Δεν κάνω μνημόσυνο για κάθε αίθουσα που κλείνει. Εγώ είμαι ο ενοικιαστής. Δεν μπορώ να επέμβω στο πώς οι ιδιοκτήτες θα αξιοποιήσουν την περιουσία τους ούτε να παραμείνω ρομαντικός με την τσέπη τρίτων. Ας είμαστε προσγειωμένοι», διαφωνεί ο Γιώργος Στεργιάκης, ιδιοκτήτης του «Αστυ» και διαχειριστής έξι ιστορικών αιθουσών του κέντρου που αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ο συνοικιακός κινηματογράφος που κάποτε ήταν η γιορτή της γειτονιάς, έχοντας διεισδύσει στη βάση της, αποδυναμώνεται στη μητροπολιτική Αθήνα μαζί με την ίδια την έννοια της γειτονιάς. «Το σινεμά ήταν ανθρώπινη επαφή. Αυτό χάθηκε. Τώρα ζούμε στην εποχή της συρρίκνωσης του κοινωνικού χώρου», διαπιστώνει ο σκηνοθέτης και ερευνητής για τα παλιά σινεμά, Νίκος Θεοδοσίου.

Συνεπώς, το ρέκβιεμ για τα συνοικιακά σινεμά δεν αφορά μόνο το κτίριο που αλλοιώνεται ή υποκύπτει κάτω από το κομπρεσέρ αλλά και τις χαμένες πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες που αντιπροσωπεύει. «Είναι οι χρήσεις που κάνουν τα περισσότερα σινεμά πολύ σημαντικά, ειδικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα διατηρητέα θερινά δεν κηρύχθηκαν ως τέτοια για την ομορφιά του κτίσματος ή το αγιόκλημα αλλά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που προσφέρουν στην πόλη. Οι ουρές στην είσοδο κάνουν ένα κτίριο πιο όμορφο», παρατηρεί ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Το απειλούμενο -όπως και κάθε απειλούμενο- «Αστρον» είναι μια αστική εμπειρία λιγότερη, «συνεισφορά που το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προστατεύσει», υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Αιθουσαρχών Αλέξανδρος Λάμπρου. Εκτός κι αν όλοι παραδεχτούμε ότι τα αδηφάγα mall μπορούν να την υποκαταστήσουν.

ΠΡΕΖΑ TV:Οι παλιοι κινηματογραφοι του Κεντρου της Αθηνας...καλα κανουν και κλεινουν.Ο κοσμος τους γυρισε σταδιακα την πλατη...επειδη πολυ απλα δεν σεβαστικαν τους πελατες τους...Δεν γινετε κυριε αιθουσαρχη,να ανεβαζες συνεχως την τιμη στο εισιτηριο σου,οπως κανουν και τα υπολοιπα νεα σινεμα...χωρις να κανεις το παραμικρο ωστε να βελτιωσεις τα συστηματα ηχου,εικονας και καθισματων που εχεις...
Γιατι να σκασω λοιπον σε εσενα 7 ή 9euro...κα να μην δωσω τα ιδια σε καποιο multiplex το οποιο μου παρεχει τεχνικη αρτιοτητα;;;Συνεπως ή μειωσε την τιμη του εισιτηριου σου...ή αυξησε την,με την προϋποθεση οτι πριν θα εχεις κανει ριζικη ανακαινιση ακομη και σκουπακι της τουαλετας.

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: