Σάββατο, Μαρτίου 07, 2009

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ...

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (13%) εργαζομένων στα όρια της φτώχειας στην Ε.Ε. και από τα υψηλότερα στην παιδική φτώχεια (23%), σύμφωνα με την έκθεση για την κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση, που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν το 2007, το 13% των εργαζόμενων Ελλήνων άνω των 18 ετών ζουν στο όριο της φτώχειας, ενώ στην Ευρώπη των «27» το ποσοστό δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 8%. Δεύτεροι φτωχότεροι είναι οι Πολωνοί (10%), ενώ Τσέχοι, Δανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Φινλανδοί, Ιρλανδοί, Σλοβάκοι, Σλοβένοι και Μαλτέζοι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά (4%). Η Επιτροπή αποδίδει το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών στους πολύ χαμηλούς μισθούς, στο μεγάλο αριθμό ανειδίκευτων και στην αναγκαστική «διέξοδο» της μερικής απασχόλησης.

Η παιδική φτώχεια στη χώρα μας (23%) εμφανίζει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. (20%) με τις πρώτες θέσεις να κατέχουν η Ιταλία και η Ρουμανία (25%).

Επίσης, στο όριο της φτώχειας, ζουν το 28% των Ελλήνων ηλικίας 65-74 ετών και το 35% άνω των 74 ετών, με μέσο όρο για τους άνω των 65 ετών στην Ε.Ε. το 19%. Το ποσοστό κυμαίνεται από 5% στην Τσεχία, 30% στη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι 33% σε Εσθονία, Λετονία και 51% στην... Κύπρο).

Ομως ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι οι κοινωνικές παροχές εκτός των συντάξεων (επιδόματα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα) στη χώρα μας μειώνουν το ποσοστό φτώχειας μόνο κατά 17% στο σύνολο του πληθυσμού, έναντι 36%(!) του κοινοτικού μέσου όρου και με υψηλότερα ποσοστά (άνω του 50%) των Τσεχίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Σουηδίας, Δανίας, Φινλανδίας.

Στο σύνολο του πληθυσμού, το 20% των Ελλήνων ζουν στο όριο της φτώχειας (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά το 21% της Λετονίας, ενώ το ίδιο ποσοστό με την Ελλάδα (20%) έχουν Ιταλία και Ισπανία με μέσο κοινοτικό όρο 16%.Τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν Τσεχία και Ολλανδία (10%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο μέσος μηνιαίος μισθός μιας τετραμελούς οικογένειας (2 ενήλικες και 2 παιδιά) στην Ελλάδα για να μη βρεθεί στα όρια της φτώχειας πρέπει να φτάνει τα 1.184 ευρώ. Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά...

Τι να σχολιασουμε;;;
Οταν θα μας κοψει ολους η πεινα θα ειναι αργα...
Προς το παρον καθομαστε αναπαυμενοι στα λιγα και καλα που εχουμε στην διαθεση μας,χωρις να κοιταμε ουτε κατα διανοια τα οσα μας εχουν ετοιμασει να μας φερουν...

πρεζα tv
7-3-2009


κειμενο:Κωστας Μοσχονας

Δεν υπάρχουν σχόλια: