Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ,ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ

Σαφή θέση υπέρ της χρήσης όπλων εναντίον όσων κρατουμένων επιχειρούν να αποδράσουν παίρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δείχνοντας ότι αγνοεί και αδιαφορεί για τις εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις και δικαστικές αποφάσεις που τονίζουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.
Μετά τη δικαστική απόφαση που απάλλαξε όλους τους φρουρούς και εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν το όπλο τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στα ΜΜΕ το νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με τη δυνατότητα οπλοφορίας και οπλοχρησίας των εξωτερικών φρουρών των φυλακών, χωρίς σχολιασμούς, αλλά με υπογραμμίσεις διατάξεων που θεωρεί προφανώς ότι «λύνουν τα χέρια» των φρουρών για να πυροβολήσουν.

Το ισχύον πλαίσιο, για το οποίο επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητά του, προβλέπει ότι οι εξωτερικοί φρουροί μπορούν να πυροβολήσουν χωρίς να ευθύνονται για τις συνέπειες, όταν ένας κρατούμενος δραπετεύει και δεν σταματά στην προειδοποίηση «αλτ» ή «πυροβολώ».

Ακόμα μπορεί να πυροβολήσει όταν γίνεται επίθεση κατά του προσωπικού με όπλα ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να επιφέρουν σε αυτό σοβαρή σωματική βλάβη.

Ομως σε όλες τις εισαγγελικές εγκυκλίους και δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται ότι η χρήση όπλων, εν όψει της συνταγματικής επιταγής για προστασία της ανθρώπινης ζωής, μπορεί να γίνεται μόνο σε περίπτωση άμυνας ή σε κατάσταση ανάγκης.

Με δεδομένο ότι η πολιτεία τιμωρεί την απόδραση μόλις με 1 έτος φυλάκισης, θα ήταν παράλογο να μπορεί ο φρουρός να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά τον υποψήφιο δραπέτη, που για το αδίκημα που έχει διαπράξει έχει τιμωρηθεί με κάποια χρόνια φυλακή.

Αλλωστε με φρουρούς που πυροβολούν δοκιμαστικά ανά 4ετία θα ήταν εξαιρετικά παράτολμο να επιχειρήσει κάποιος να σημαδέψει τον υποψήφιο δραπέτη π.χ. στο πόδι για να τον ακινητοποιήσει, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Ετσι η νομοθετική πρόβλεψη ότι οι φρουροί δεν έχουν συνέπειες είναι εντελώς αόριστη και επικίνδυνη, γιατί θα μπορούσε να νομιμοποιήσει ακόμα και μια εν ψυχρώ δολοφονία.

Οπως μπορειτε να συμπερανετε,πλεον η Ελληνικη Κυβερνηση,δινει το δικαιωμα στους μπατσους να εκτελουν εν ψυχρω,οποιον προσπαθει να αποδρασει ή κινησει τις υποψιες για αποδραση,πηγαινοντας ετσι οχι μονο κοντρα στο ιδιο μας το Συνταγμα,αλλα και σε διεθνεις συμβασεις αναφορικα με την ανθρωπινη ζωη.
Με αλλα λογια για ακομη μια φορα η Κυβερνηση,νομιμοποιει τις κρατικες δολοφονιες των "οργανων της ταξης".
Τα σχολια,δικα σας.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2009

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πρεζα, εχω την εντυπωση πως τα φασιστακια αποτελουν τη βαση των σχολιαστων σου.

Ανώνυμος είπε...

Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΤΕ, εαν δοκιμάσεις να αποδράσεις Πρέζα, ξέρεις τί σε περιμένει....

Ανώνυμος είπε...

Νηφάλιο, τεκμηριωμένο άρθρο χωρίς μπινελίκια; Χάλασε και ο Πρέζας... Πέρα από την πλάκα, το θέμα είναι τραγικό, μέρα με τη μέρα βαδίζουμε προς ένα όλο και πιο αστυνομικό και ανελύθερο κράτος. Η βία των αστυνομικών οργάνων από τη συγκάλυψη περνάει στην ενθάρυνση.