Σάββατο, Μαρτίου 28, 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΙΣ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ...

Ειδική στα... μαγειρέματα των αριθμών αποδεικνύεται η κυβέρνηση, καθώς με μια άκρως δημιουργική λογιστική η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατόρθωσε να εμφανίσει «εξοικονόμηση» 150 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες στο ΕΣΥ.

Μόνο που δεν πρόκειται για «νοικοκύρεμα», όπως υποστήριξε ο Δ. Αβραμόπουλος, ούτε για περικοπή της σπατάλης, αλλά απλώς για περιορισμό των αγορών και των υπηρεσιών στα νοσοκομεία, που όμως έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Αλλωστε, οι υπερτιμολογήσεις των υλικών που είναι το βασικό πρόβλημα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που έχει κληθεί να εγκρίνει τα αιτήματα για αγορές από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στοιβάζονται περί τις 1.000 αιτήσεις διοικητών για προμήθεια απαραίτητων υλικών, πολλές από τις οποίες είναι από την περασμένη χρονιά. Και δεν πρόκειται, απλώς, για παραγγελίες 1.000 προϊόντων, καθώς κάθε αίτηση περιλαμβάνει εκατοντάδες μικρότερα αιτήματα που πρέπει να εξετασθούν ξεχωριστά. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ Αν. Ανόπουλος υποστηρίζει ότι είναι λιγότερα τα αιτήματα που δεν έχουν εξετασθεί από πέρυσι: «Πράγματι, υπάρχουν περίπου 70 αιτήματα από το 2008 που για διάφορους λόγους εκκρεμούν».

Η Επιτροπή, που διαθέτει μόλις 25 άτομα προσωπικό, δεν μπορεί ακόμη να ελέγξει περισσότερα από 25 αιτήματα την ημέρα από τα περίπου 45 που φθάνουν απ' όλη τη χώρα. Ετσι, ο μέσος όρος αναμονής ξεπερνά τους δύο μήνες.

Το σύστημα των προμηθειών -παρότι ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι εφαρμόζεται κανονικά- δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του χρόνου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ούτε οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ και οι φορείς (ΙΦΕΤ και ΔΕΠΑΝΟΜ) που θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς δεν είναι έτοιμοι.

«Σε περίπου ένα εξάμηνο θα είμαστε πλήρεις. Θα έχουμε συγκεντρώσει όλες τις ανάγκες και το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών των νοσοκομείων», αναγνωρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ.

Ομως, το βασικότερο πρόβλημα είναι τα χρήματα. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά των κονδυλίων από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά στην Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών, κάτι όμως που λογιστικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Συνολικά όλα τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται ετησίως περί τα 2 δισ. ευρώ για υπηρεσίες και υλικά. Για την ίδια τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών απαιτούνται περίπου 6 εκατ. ευρώ. Για φέτος, όμως, στην ΕΠΥ θα δοθούν μόλις 700.000 ευρώ, αφού αυτό το κονδύλι έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ηδη το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού έχει καταναλωθεί σε μισθούς υπαλλήλων που είχαν να πληρωθούν από πέρυσι. Στα ταμεία της Επιτροπής μένουν μέχρι να εγκριθεί νέο κονδύλι μόλις 10.000 ευρώ (!) για λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΥ Ευ. Αραμπατζής.

Σύμφωνα με το νόμο, η ΕΠΥ πρέπει να έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και να υποβάλλει αίτημα προϋπολογισμού απ' ευθείας στο υπουργείο Οικονομίας. Ως εκ θαύματος, όμως, οι κωδικοί χρηματοδότησης της Επιτροπής ενσωματώθηκαν στους κωδικούς του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να απαιτείται η υπογραφή υπουργού για την αποδέσμευση χρημάτων. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ευ. Αραμπατζή...

Χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας κατόρθωσε μετά βίας να πληρώσει τους μισθούς ορισμένων υπαλλήλων της ΕΠΥ μόλις πριν από περίπου ένα μήνα. Μεταξύ αυτών και των μελών του δ.σ., που είχαν να πληρωθούν από πέρυσι.

Με το «τρικ» της καθυστέρησης της τροφοδοσίας των νοσοκομείων εμφανίζονται μειώσεις κονδυλίων και αγορών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και σε 32 νοσηλευτικά ιδρύματα της Δ. Ελλάδος.

Για τα νοσοκομεία που εντάσσονται στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια, την περσινή χρονιά το ποσό περιορίστηκε κατά 21 εκατ. ευρώ. Στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας (6η ΥΠΕ) το ποσό μειώθηκε κατά 98 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι οι προμήθειες δεν ελαττώθηκαν καθόλου στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό: Ο Ευαγγελισμός τόσο το 2007 όσο και το 2008 δαπάνησε περίπου 46 εκατ. ευρώ ετησίως και το Λαϊκό 41,3 εκατ. ευρώ το 2007 και 42,9 το 2008.

Περίπου 6 εκατ. ευρώ λιγότερα δαπάνησε το 2008 το «Γ. Γεννηματάς», ενώ τα κονδύλια μειώθηκαν στον πολύπαθο «Αγιο Σάββα»
κατά 13 εκατ. ευρώ.


Συνολικά στο υπουργείο Υγείας υπολογίζουν ότι το 2008 έκλεισε με προμήθειες για το ΕΣΥ κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ και εκτιμούν ότι το 2009 το ποσό θα μειωθεί περαιτέρω και θα φθάσει στο 1,7 δισ.

ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ;;;ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: