Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΜΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Η ΔΕΛΤΑ-VIVARTIA ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην αγορά του γάλακτος μετά την απόφαση της Vivartia ΑΕ- της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της χώρας- να αποχωρήσει από τη ζώνη γάλακτος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόταν ως τώρα και τους ειδοποιεί ότι πλέον δεν θα αγοράζει το γάλα τους.

Κατά τις πληροφορίες το «περίσσευμα» γάλακτος που έχει η Vivartia λόγω της κρίσης που την πλήττει είναι 100-120 τόνοι ημερησίως. Η πρώτη ορατή συνέπεια αυτής της απόφασης στην περιοχή- όπου παρεμπιπτόντως δραστηριοποιούνται άλλες δύο γαλακτοβιομηχανίες: η Ροδόπη των αδελφών Σαράντη και η Εβροφάρμα- θα είναι η κατάρρευση της τιμής παραγωγού. Σήμερα η τιμή παραγωγού στην περιοχή κυμαίνεται από 32 ως και 39 λεπτά το κιλό και η μέση τιμή είναι περίπου στα 37 λεπτά. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι τιμές αυτές είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές και οι κτηνοτρόφοι είναι στην πλειονότητά τους χρεωμένοι στις τράπεζες, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται.

Πηγή της αγοράς έλεγε χαρακτηριστικά ότι «οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ταλαιπωρούνται από τις χαμηλές τιμές». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται και άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία να ακολουθήσει τη Vivartia σε αυτή την επιλογή.Τελος συμφωνα με γνωμες ειδικων η μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι να «ανοίξει» από τον Σεπτέμβριο η αγορά της Κίνας, όπου μπορεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες η Γερμανία. Η αύξηση της ζήτησης θα ανεβάσει τις τιμές παραγωγού και το «ντόμινο» θα φτάσει και στην ελληνική αγορά. Είναι η μόνη ελπίδα γιατί «διαφορετικά θα ζήσουμε άσχημες ημέρες».

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...
ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΜΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2009


πηγη:Χαροντακης

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ.
ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΥΡΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ.
ΝΑ ΞΑΝΑΦΑΜΕ ΤΟ ΤΥΡΙ ΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΡΙ ΑΛΛΑ ....ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ H ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΜΕΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ.
ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓAΜΗΘΕΙ Η ΦΑΓΕ ΚΑΙ Η ΝΕΣΤΛΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΛΟΜΟΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

se genkes grammes symfono me ton 3.35 alla tha prepei kai na provleftei Pou tha paei olos aftos o ergazomenos kosmos dioti paradosiaka galaktokomika proionta eine kala na xanaginoun alla tha eine opos to rito pou leei TI NA TA KANEIS TA FEFTA AMA DEN EXEIS MIA

Ανώνυμος είπε...

Να πάει να γαμηθεί και Η ΟΛΥΜΠΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, που μας το παίζει και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ εταιρεια.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρεπει να γινει αποκέντρωση της παραγωγικής διαδικασίας και τα προιόντα να προωθούνται στο κοινό μεσω συμβάσεων μεταξύ συνεταιρισμών και αγοράς. Έτσι και ο κατναλωτής και ο παραγωγός ειναι κερδισμένος.
Οι εταιρίες ας πάρουν πούλο σιγά σιγά