Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009

Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ..ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟYΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

«Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι δυνατόν τα επίσημα κρατικά αρχεία -η θεσμική δηλαδή αποτύπωση της συλλογικής εθνικής μνήμης- να υπαχθούν στον έλεγχο ενός ανθρώπου που ταυτίστηκε με την πιο σκοτεινή κι ανελεύθερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της χώρας; Στις μέρες της καραμανλικής «επανίδρυσης του κράτους», συνέβη ακόμη κι αυτό.
Στις 22 Νοεμβρίου 2007, ο (νεοδιορισμένος τότε) υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης προχώρησε, ως είθισται, στο διορισμό της νέας Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), του επίσημου φορέα που είναι αρμόδιος για τη διαφύλαξη, ταξινόμηση και διάθεση στο ερευνητικό κοινό των κάθε λογής κρατικών αρχείων. Ως πρόεδρο του οργάνου, που σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 είναι αρμόδιο για «τον καθορισμό των βασικών αξόνων της πολιτικής των ΓΑΚ» και τη χορήγηση αδειών για τη «μελέτη, μεταγραφή, φωτογράφηση κ.λπ.» του αρχειακού υλικού, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διόρισε τον επίτιμο καθηγητή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μανάφη.
Ως βυζαντινολόγος, ο νέος πρόεδρος έχει μάλλον περιορισμένη επαγγελματική σχέση με τις πηγές της νεότερης Ιστορίας. Όχι όμως και με τη νεότερη Ιστορία αυτή καθεαυτή, αφού συνέβαλε με τον τρόπο του στο γράψιμο μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της: την άνοιξη του 1974 είχε διοριστεί από τη δικτατορία Ιωαννίδη πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας – Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ), του κεντρικού δηλαδή προπαγανδιστικού μηχανισμού της χούντας!Δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1974/Β/461 της 2.5.1974, η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του «πρωθυπουργού» Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου. Αντιπρόεδρος διορίστηκε με την ίδια απόφαση κάποιος συνταξιούχος γυμνασιάρχης».
«Η περίπτωσή του εξετάστηκε από Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου 1975 με πρόεδρο τον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Γ. Μαραγκόπουλο και μέλη 8 ανώτατους δικαστικούς ή πανεπιστημιακούς. Μεταξύ των τελευταίων διακρίνουμε και το όνομα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου.
Το συμβούλιο αποφάνθηκε πως «η θέσις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΡΤ είναι θέσις καιρία από απόψεως πολιτικής», ιδίως «υπό καθεστώς ανελεύθερον, το οποίον προσεπάθει διά των μέσων μαζικής επικοινωνίας να παραποιή την αλήθειαν και να αποπροσανατολίζη τον λαόν». Η επιλογή του Μανάφη σ’ αυτό το πόστο, όπως και η εκ μέρους του αποδοχή του διορισμού, διαβάζουμε στο κείμενο της απόφασης, «αποδεικνύει την μεταξύ αυτού και παραγόντων της δικτατορίας ύπαρξιν αμοιβαίων δεσμών εμπιστοσύνης». Κρίθηκε έτσι ότι «η υπό του εγκαλουμένου αποδοχή της ρηθείσης θέσεως, ής τα καθήκοντα εξήρχοντο, ως εκ του αντικειμένου των, του κύκλου των συνήθων και κατά κοινήν πείραν νομίμων, εκτός του πανεπιστημίου, καθηκόντων του, στοιχειοθετεί το κατά το άρθρον 10 παρ. 2 της συντακτικής πράξεως της 3.9.74 πειθαρχικόν παράπτωμα της συνεργασίας μετά του δικτατορικού καθεστώτος» (ΦΕΚ 1975/ Παράρτημα, σ. 1.131)».

Διαβαστε εδω την συνεχεια....

Οπως βλεπεται η ιστορια επαναλαμβανεται με τους ιδιους πρωταγωνιστες,σε διαφορετικες ομως θεσεις κλειδια...

ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2009


πηγη:piazzadelpopolo

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτελους λειτουργει το κρατος ενάντια στην εαμοβουλγαρικη κυριαρχία στο δημόσιο.

Ανώνυμος είπε...

5-6 τέτοιους αρχιδάτους να είχαμε και θα πηγαίναμε μπροστά.

ΟΞΩ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΚΥΛΙΑ

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=258302&ct=1

΄Οπως βλέπετε οι μηχανισμοί ελέγχου της αλήθειας είναι σε πλήρη εξέλιξη!!

Ολο και πιο συχνά δημόσια πρόσωπα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη θιγμένα από δημοσιεύματα των blogs

Τα ιστολόγια στον δρόμο για το εδώλιο
ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Κυριακή 8 Μαρτίου 2009



Τα blogs πάνε... δικαστήριο. Ολο και συχνότερα έρχονται πλέον τα blogs αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, αφού η εξάπλωση και η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της μπλογκόσφαιρας ανοίγουν ένα ακόμη «παράθυρο» στον δημόσιο διάλογο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσχάτως, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά ιστολογίων, με κλασική πια κατηγορία τη συκοφαντική δυσφήμιση και την προσβολή της προσωπικότητάς τους, αφού νιώθουν θιγμένοι από δημοσιεύματα, συχνότατα ανυπόγραφα, που αφορούν το πρόσωπό τους. Πριν από δύο εβδομάδες, στις Σέρρες, αποκαλύφθηκε ότι τόσο η νομαρχία όσο και τηλεοπτικός σταθμός του νομού είχαν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά δύο ιστολογίων. Τα συγκεκριμένα blogs, τα οποία «ξεκοκάλιζαν» την τοπική επικαιρότητα εμφανώς υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, έκλεισαν εν μια νυκτί, όταν η οσμή του εισαγγελέα και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν κοντά τους. Η υπόθεση μονοπώλησε για αρκετές ημέρες την τοπική μπλογκόσφαιρα και απέδειξε ότι ακόμη και ένας αγροτικός νομός μπορεί να συζητά για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης... α λα ηλεκτρονικά.

Το περιστατικό στον Νομό Σερρών δεν ήταν το πρώτο για το 2009. Λίγες ημέρες πριν είχε δημιουργηθεί θόρυβος στο Ιnternet όταν ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ.Μίχας κατέθεσε αγωγή για δυσφήμιση κατά του διαχειριστή του blog edo-peireas. Παρ΄ όλο που σίγουρα δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, υπάρχει μια στοιχειώδης διαφορά: ο συντάκτης του εν λόγω blog δεν κρύβεται πίσω από κάποιο ψευδώνυμο, όπως συνηθίζεται, αλλά υπογράφει τα κείμενά του με το κανονικό του ονοματεπώνυμο. Ο κ. Μιχ. Αγγελόπουλος, πρώην υπάλληλος της Νομαρχίας Πειραιά, κατηγορούσε τον κ. Μίχα για παραβιάσεις της νομοθεσίας και υποσχόταν ότι θα προχωρούσε σε αποκαλύψεις προσεχώς. Φαίνεται όμως ότι η συνέχεια θα δοθεί όχι μόνο στις οθόνες των υπολογιστών, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

▅ Κλήθηκε για απολογία στη ΓΑΔΑ
Οι διαμαρτυρίες για διαδικτυακές δημοσιεύσεις δεν περιορίζονται μόνο στα blogs, αλλά επεκτείνονται και σε συλλογικές ιστοσελίδες. Τo indy.gr, ένα εναλλακτικό σάιτ που χρησιμοποιείται εκτενώς και από τα λεγόμενα «κινήματα πόλης» αντιμετώπισε πρόσφατα τέτοια προβλήματα. Οπως ανακοινώθηκε « στα μέσα του Γενάρη του 2009, κλήθηκε στη ΓΑΔΑ ένα μέλος του για να απολογηθεί σχετικά με μαρτυρία κατοίκου της Καισαριανής που είχε δημοσιευτεί στο εν λόγω μέσο » και η καταγγελία αφορούσε σε « ρεπορτάζ σχετικά με τη διακοπή εργασιών της αναστύλωσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο πρώην Σκοπευτήριο Καισαριανής ». Στο indy.gr δημοσιεύουν κείμενα περίπου 1.300 πολίτες και ο διαχειριστής του σάιτ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μήνυση που κατέθεσε ο θιγόμενος. Η περίπτωση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας εμπίπτει στο αλήστου μνήμης νομοσχέδιο για τα blogs περί « του κατά τον νόμο υπευθύνου », που απεσύρθη γρήγορα από την κυβερνητική ατζέντα. Στα τέλη του Αυγούστου, ένας 40χρονος «ιστολόγος» συνελήφθη, καθώς προέτρεπε τους αναγνώστες από το blogνα εκτελέσουν « τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο και τον γιο του » και μάλιστα προέτρεπε να του φέρουν « τα κεφάλια τους ». Ο διευθυντής Ειδήσεων του Μega κατέθεσε μήνυση κατ΄ αγνώστου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και, καθ΄ ότι η προτροπή σε δολοφονία συνιστά κακούργημα, ο εισαγγελέας διέταξε την άρση απορρήτου και έτσι ο μπλόγκερ συνελήφθη ταχύτατα στο σπίτι του, στα Κάτω Πατήσια. Ο 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος δήλωσε μετανιωμένος και παραδέχτηκε ότι έκανε και... « κάποιες υπερβασούλες ».

Παρόμοιες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη έχουν αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν blogsπου ασχολούνται με την επικαιρότητα, όπως το press.gr και το troktiko. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι γνωστός εκδότης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του troktiko για απειλή και εξύβριση κατά δικαστικών λειτουργών και μάρτυρος, καθώς και για απόπειρα εκβίασης δικαστικού λειτουργού. Τις ίδιες ημέρες του καυτού Ιουλίου του 2008, στο Αγρίνιο κατεγράφη και η πρώτη καταδικαστική απόφαση για μπλόγκερ στα ελληνικά χρονικά. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου καταδίκασε τον 25χρονο εκδότη της εφημερίδας «Παρόν Αιτωλοακαρνανίας» και μπλόγκερ κ. Ν.Μουρτζιάπη σε 10 μήνες με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Η μήνυση κατετέθη από τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Γιαννακά , καθώς είχε θεωρήσει ότι συγκεκριμένες αναρτήσεις του κ. Μουρτζιάπη στο προσωπικό του blog έθιγαν την τιμή και την υπόληψή της.

▅ Μηνύσεις και αποζημιώσεις
Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσέφυγε το 2007 και η κυρία Εύη Μπότσαρη, (η οποία ελέγχεται από εισαγγελείς για παρανομίες και από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την παράνομη εκλογή της στην Ασπαιτε / Σελετε και άλλες ατασθαλίες κατόπιν αναφοράς του βουλευτή του Πασοκ κ. Καρχιμάκη Μιχάλη) τότε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σύμβουλος της πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Η ακαδημαϊκός Ευανθία Μακρή Μπότσαρη (που καταγγέλεται ότι παράνομα εκλέχτηκε καθηγήτρια) κατέθεσε μήνυση κατά του indymedia της Αθήνας για διασυρμό της προσωπικότητάς της (αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει "τα προσόντα της" στην δικαιοσύνη για να λάμψει η αλήθεια, αλλά "απειλεί με αγωγές" όποιον τολμάει να "αποκαλύπτει" τις παρανομίες)!!.

Την ίδια χρονιά κινήθηκε νομικά κατά δύο ιστολογίων της Κομοτηνής και ο στενός συνεργάτης του σημερινού υπουργού Μεταφορών κ. Ευ.Στυλιανίδη, δημοσιογράφος κ. Γ. Καρανίκας. Ο καβαλιώτης δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή κατά των τοπικών blogs piazza del popolo και vavatsiklis, ζητώντας χρηματική αποζημίωση.

Επίσης, εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει ο γνωστός από τις αμφιλεγόμενες τηλεοπτικές του εκπομπές κ. Δ. Λιακόπουλος κατά του blogme.gr, το οποίο όμως δεν ήταν blog, αλλά συναθροιστής, δηλαδή ευρετήριο. Σε ένα από τα ταξινομημένα μπλογκ εφιλοξενείτο, κατά τον κ. Λιακόπουλο, « άσεμνο και σατιρικό περιεχόμενο » που τον έθιγε προσωπικά. Ετσι, έκανε την αγωγή, όχι όμως κατά του συγγραφέα του κειμένου- που ήταν μάλλον απίθανο να βρεθεί- αλλά κατά του διαχειριστή του Βlogme κ. Α. Τσιπρόπουλου , ο οποίος πλήρωσε την ευθιξία του να έχει αναρτημένα τα στοιχεία επικοινωνίας του. Μάλιστα, η υπόθεση Τσιπρόπουλου πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε να μνημονεύεται ακόμη και στην πρόσφατη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εγκαλείται η χώρα μας για εμπόδια στην ελευθερία του λόγου.

Σκοτεινή πλευρά σε φόντο κίτρινο
ΤΑ ΒLΟGS,όπως κάθε τεχνολογική εξέλιξη, κρύβουν συχνά και μια σκοτεινή πλευρά. Εσχάτως, το όνομα κορυφαίου υπουργού έφτασε να διασύρεται με «αριστουργηματικό» τρόπο από blog σε blog, όχι όμως για κάποιο πολιτικό ατόπημα, αλλά για υποτιθέμενες πράξεις της προσωπικής του ζωής- κάτι που προφανώς δεν πρέπει να αφορά την κοινωνία. Τότε, πολιτικοί κύκλοι, οι οποίοι ενδεχομένως να «έπαιξαν» με την πλέον «γκρίζα» και «κίτρινη» πλευρά της μπλογκόσφαιρας, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μάλλον άφησαν να εκτραφεί ένα τέρας που τώρα απειλεί να τους φάει. Ο κίνδυνος πλέον να διασυρθεί αμετάκλητα μια προσωπικότητα από αγνώστους σε χρόνο μηδέν είναι όχι απλώς ορατός, αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΣΗΕΑ σημείωνε ότι « αόρατες οργανώσεις,αόρατοι μπλόγκερ,ορατοί αρθρογράφοι » απειλούν και στοχοποιούν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. « Αν ο λόγος κάθε πολίτη,συνεπώς και ο δημοσιογραφικός λόγος,δεν είναι τεκμηριωμένος,απλώς δεν πρέπει να εκφέρεται δημοσίως ». Ετσι είχε αποφανθεί το 2007 το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Στο ιστολόγιο elawyer, που έχει εντρυφήσει όσο λίγα στο νομικό στάτους που διέπει την μπλογκόσφαιρα, υπάρχουν σαφείς απαντήσεις γύρω από τα ερωτήματα που σταδιακά δημιουργούνται.

« Το Ιnternet αποτελεί ένα μέσο στο οποίο προωθείται η αρχή της διαφάνειας.Διαφάνεια σημαίνει σαφήνεια,ευθύτητα,απόδειξη και αντικειμενικότητα,ακόμη κι όταν δεν υπάρχει “υπογραφή” » αναφέρει ο elawyer. « Οι ύβρεις,η λάσπη,τα θολά κίνητρα, η υποκειμενικότητα, η συκοφαντική δυσφήμιση,η προσβολή της προσωπικότητας είναι φαινόμενα κατακριτέα,τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου. Φαινόμενα κατακριτέα όχι μόνο νομικά και ηθικά,αλλά και αισθητικά,καθώς και στο πλαίσιο των στοιχειωδών κανόνων της διαλεκτικής: όλοι συμφωνούμε ότι με κραυγές δεν γίνεται διάλογος » συμπληρώνει.