Παρασκευή, Μαΐου 29, 2009

ΤΟ 30% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΕΞΟΔΑ...ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ....

Το 30% των Ελλήνων είναι οικονομικά τόσο στριμωγμένο, ώστε δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτα έξοδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το ίδιο ποσοστό παρατηρείται και γενικά στην Ευρώπη των 27. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν το 2007, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση και την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη.

Ενας στους 3 Ελληνες λοιπόν (Ε.Ε.: 34% ) ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα. Στην Ευρώπη των 27, η κατάσταση είναι χειρότερη στα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004. Στην Ουγγαρία και στη Λετονία, δύσκολα τα βγάζει πέρα από οικονομικής πλευράς το 63% του πληθυσμού και στην Πολωνία το 54%. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν 4 πολίτες στους 10 στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στη Λιθουανία.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στην παλαιά Ευρώπη των 15. Αν και, όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το 36% των Γερμανών αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε απρόβλεπτα έξοδα, όπως και το 33% των Γάλλων, το 39% των Ιρλανδών, το 32% των Ιταλών, το 30% των Φινλανδών και το 29% των Ισπανών και των Αυστριακών. Τα ποσοστά πέφτουν αισθητά στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο (21%), στη Δανία (19%) καθώς και στη Σουηδία (18%).

Το 7% των Ελλήνων (υψηλότερο ποσοστό Ε.Ε.: 3%) αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους ή το δάνειο. Ακολουθούν οι Γάλλοι (6%) και οι Φινλανδοί, Ιταλοί, Τσέχοι (4%).
Επίσης, το 7% των μέσων Ευρωπαίων δυσκολεύονται και καθυστερούν να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς του σπιτιού τους (νερό, ηλεκτρικό). Τις περισσότερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Ελληνες (16%), οι Πολωνοί (17%) και οι Ούγγροι (18%).

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ένας Ευρωπαίος στους 10 (9% των πολιτών της Ευρώπης των 27) δεν έχει τα οικονομικά μέσα για την αγορά ενός αυτοκινήτου, μπορεί να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Πάντως και εδώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη Ρουμανία δεν μπορεί να αποκτήσει αυτοκίνητο το 56% του πληθυσμού, στη Λετονία το 30% και στη Σλοβακία το 24%.

Στην Ελλάδα, το 80% διαθέτει αυτοκίνητο και το 9% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα. Μάλιστα, στα ελληνικά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά, το 91% έχει αυτοκίνητο (Ε.Ε.: 86%).

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ....

ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2009


enet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Gia ta kainourgia krati eine apolita fysiologiko na ypoferoune dioti i eisagogi tous stin Europaiki Enosi egine me kataharos politika kritiria kai oxi me ta apaitoumena oikonomiko-politiko kai koinonika opos gia ta palia meli
oso gia tin BOURDELLAS emeis eimaste ektos synagonismou stin bourdelopoiisi ton thesmon-tis koinonias kai tis politis entimotitas s afton ton topo

anasthod είπε...

Πολύ ωραία έρευνα preza. Ίδρωσες από τη μελέτη μέχρις ότου καταλήξεις στα στατιστικά στοιχεία.. σκληρή η δουλειά του ρεπορτάζ. Οι Έλληνες διαπιστώνω διεκδικούν τη σεξουαλική τους ζωή, υψηλά τα ποσοστά. Και βιτσιόζες οι Ελληνίδες, διαλέγουν άντρα και προτιμούν μες στο αυτοκίνητο. Εύγε πρέζα.