Κυριακή, Μαΐου 31, 2009

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ...ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

Σε ένα μήνα από σήμερα, στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης η εικόνα που θα αντικρίζει κανείς θα είναι ανάλογη των ρετιρέ μιας πολυκατοικίας, που οι ένοικοί της έχουν φύγει για διακοπές. Είναι από τις λίγες φορές από τη μεταπολίτευση, που φέτος έχουμε τόσες και μαζικές αποχωρήσεις δικαστικών λειτουργών από κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, καθώς αποχωρούν πολλοί ανώτατοι δικαστικοί που συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμά μας.

Σε μια χρονική συγκυρία, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση έχει τη θεσμική ευχέρεια να επιλέξει ποιοι δικαστικοί και εισαγγελείς θα πάρουν τη σκυτάλη από τους αποχωρούντες και θα στελεχώσουν για τα επόμενα χρόνια την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μια ευχέρεια με πολλαπλή θεσμική και πολιτική σημασία καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί τα τελευταία χρόνια, άλλοτε εκόντες και άλλοτε άκοντες, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι μαζικές αποχωρήσεις ανώτατων δικαστικών κυρίως από Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα επιφέρουν μεταβολές στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης που μπορεί να σηματοδοτήσουν και αλλαγές στο εσωτερικό της.

Αλλα πριν αναφερθούμε στα ονόματα των δικαστικών που ήδη έχουν «πέσει στο τραπέζι» από κυβερνητικά στελέχη και κουβεντιάζονται έντονα και μέσα στο δικαστικό σώμα, ας δούμε ποιοι κορυφαίοι δικαστικοί από Αρειο Πάγο και ΣτΕ ολοκληρώνουν την καριέρα τους, στις 30 Ιουνίου και αποχωρούν οριστικά από την ενεργό δράση έπειτα από 35 ή και 40 χρόνια.

Κι ας ξεκινήσουμε από τον Αρειο Πάγο, από όπου αποχωρούν και ο εισαγγελέας κ. Γ. Σανιδάς και ο πρόεδρος κ. Βασ. Νικόπουλος, αλλά και πολλοί αντεισαγγελείς και αντιπρόεδροι. Αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρεί ο πρόεδρος ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος και πολλοί αντιπρόεδροι.
Και οι τρεις κορυφαίοι παράγοντες της Δικαιοσύνης που είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με πολύχρονη παρουσία στα δικαστικά έδρανα αφήνουν ο καθένας από την πλευρά του, το στίγμα τους.

Ο κ. Γ. Σανιδάς από τους πλέον αποφασιστικούς εισαγγελείς στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στον κυκλώνα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και επικρίθηκε για τη διαχείριση υποθέσεων από πολλούς, αφήνει έργο σημαντικό. Και στη διοίκηση της Εισαγγελίας και στην οργάνωσή της και στις προτεραιότητες που έθεσε, για την πάταξη της διαφθοράς, πρωτοστάτησε στις έρευνες για την αυτοκάθαρση της δικαιοσύνης, αλλά και για την αταλάντευτη στάση του στη δίωξη καταπατητών δημοσίων εκτάσεων.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Νικόπουλος που διατήρησε χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές των σκανδάλων, αποκατέστησε την ομαλότητα στη Δικαιοσύνη μετά τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι έρευνες για τα παραδικαστικά κυκλώματα και αφήνει έργο σημαντικό με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Οσο για τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιωτόπουλο η αποδοχή –ομόθυμη– των μελών του Δικαστηρίου αποτελεί απόδειξη για μια συνετή θητεία σε ένα δικαστήριο όπου όλοι παραμένουν στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο πόστο για χρόνια. Ο αποχωρών πρόεδρος του ΣτΕ διακρίθηκε για τη νηφαλιότητά του και την αταλάντευτη συνέχιση της ρότας που χρόνια το ΣτΕ έχει χαράξει σε μια σειρά κρiσιμων θεμάτων όπως είναι εκείνα για την προστασία του περιβάλλοντος, θέματα που αφορούν τους πολίτες, αλλά και την άψογη επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων.

Κι ενώ οι ευρωεκλογές –και είναι φυσικό– μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, ήδη έχουν αρχίσει διεργασίες για τις επικείμενες επιλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης –ο κ. Νικ. Δένδιας θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο– πέφτουν στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα και ανταλλάσσονται απόψεις στην κατεύθυνση «οι επιλογές να είναι αξιοκρατικές και να συμβάλουν στην ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης». Κινητικότητα έντονη παρατηρείται και ανάμεσα στους υποψήφιους στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ενώ σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν «απέξω κι ανακατωτά» τη δικαστική επετηρίδα έχουν διαμορφώσει σε γενικές γραμμές άποψη και θέση.

Συμβούλιο της Επικρατείας. Σκληρή μάχη θα δοθεί για την προεδρία του ΣτΕ όπου οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, αναμένεται να είναι οι αντιπρόεδροι κ. Σωτ. Ρίζος και Παν. Πικραμμένος. Ανώτατοι δικαστικοί κύρους και οι δύο, διαθέτουν ισχυρή στήριξη μέσα στην κυβέρνηση και θα δώσουν πραγματικά μάχη για την προεδρία μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρώτος, αν επιλεγεί θα μείνει στην προεδρία τέσσερα χρόνια, ενώ ο κ. Πικραμμένος μέχρι το 2012.

Αρειος Πάγος. Για την προεδρία του Αρείου Πάγου, ο σημερινός αντιπρόεδρος κ. Γ. Καλαμίδας που είναι και πρώτος στη δικαστική επετηρίδα φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες προϋποθέσεις επιλογής. Με τη δυνατότητα παραμονής για δύο χρόνια στο τιμόνι του Αρείου Πάγου, «βρίσκεται» ψηλά στις επικείμενες επιλογές, δίχως ωστόσο να αποκλείονται και οι άλλοι αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου, όπως ο κ. Εμμ. Καλούδης, με τρία ακόμα χρόνια – ο κ. Δημ. Κανελλόπουλος με δύο χρόνια και βέβαια ο κ. Ιω. Παπανικολάου ο οποίος μπορεί να αποχωρεί του χρόνου, αλλά συγκεντρώνει την εκτίμηση της πλειοψηφίας των κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Νικόπουλος διατήρησε χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το όνομα του αντιπροέδρου κ. Ιω. Παπανικολάου είναι μεταξύ αυτών που συζητώνται για την προεδρία.
Ο εισαγγελέας Α.Π. κ. Γ. Σανιδάς βρέθηκε στον κυκλώνα των πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενώ συνέδεσε το όνομά του με την αυτοκάθαρση της Δικαιοσύνης. Υποψήφιος για τη θέση είναι και ο αρεοπαγίτης κ. Ιω. Τέντες.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε την ομόθυμη αποδοχή όλων των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Π. Πικραμένος περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση.

Εκεί, όμως, που το τοπίο είναι ακόμα θολό είναι ποιος θα είναι ο διάδοχος του κ. Γ. Σανιδά. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα: Θα είναι εισαγγελέας, ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ή θα προέρχεται από το δικαστικό σώμα, δηλαδή από τον Αρειο Πάγο;
Υποστηρικτές υπάρχουν και για τη μια επιλογή και για την άλλη. Και μέσα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ασφαλώς, μέσα στη δικαιοσύνη.

Με δεδομένο πως η θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το πλέον νευραλγικό πόστο, όχι μόνον για τη δικαιοσύνη, επικρατέστεροι, αν η επιλογή γίνει από τον Αρειο Πάγο, είναι: ο αρεοπαγίτης κ. Ιω. Τέντες, δίχως να αποκλείεται και η επιλογή κάποιων από τους σημερινούς αντιπροέδρους, αν δεν επιλεγούν για την προεδρία, όπως και ο κ. Βασ. Φούκας, αρεοπαγίτης, το όνομα του οποίου, επίσης, συζητείται από ορισμένους μέσα στην κυβέρνηση.

Αν, όμως, η «ζυγαριά» γείρει στο να επιλεγεί από τους εισαγγελείς ο διάδοχος του κ. Γ. Σανιδά, τότε μπορεί –σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση– να έχουμε εκπλήξεις. Να επιλεγεί είτε ένας από τους σημερινούς αντεισαγγελείς, όπως για παράδειγμα ο κ. Φ. Μακρής, Στ. Γκρόζος, που είναι επικεφαλής σήμερα της Επιτροπής για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», ο κ. Τάσος Κανελλόπουλος ή και μία κυρία. Και, μάλιστα, για πρώτη φορά στα δικαστικά μας χρονικά. Το όνομα της κ. Ευτέρπης Γκοτζαμάνη έχει συζητηθεί και όσο περνάει ο καιρός κερδίζει «πόντους».

Σε ό,τι αφορά τις αντιπροεδρίες των ανωτάτων δικαστηρίων, αυτά πραγματικά αδειάζουν. Από το ΣτΕ αποχωρούν οι Φ. Στεργιόπουλος, Θ. Χατζηπαύλου και Αθανασία Τσαμπάση. Ως υποψήφιοι φέρονται οι Γ. Παπαμετζελόπουλος, Φ. Αρναούτογλου, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ευδοξία Γαλανού. Από τον Αρειο Πάγο αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Σπ. Κολυβάς, Γρ. Μάμαλης, Γ. Πετράκης και ως επικρατέστεροι φέρονται οι Ιω. Τέντες, αν δεν επιλεγεί ως εισαγγελέας, Βασ. Φούκας, Μ. Γραμματικούδης και η Θεοδώρα Γκίνη. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τέλος, αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Κ. Κανδρής και Ελένη Φώτη και επικρατέστεροι φέρονται οι Δ. Λασκαράτος και Ηλ. Αλεξανδρόπουλος.

ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΜΕΡΌΛΗΠΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΥΦΛΗ KAI ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2009


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: