Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ iNTERNET,ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ..ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΟΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ....

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε διάταξη που απαγορεύει τους περιορισμούς στη πρόσβαση των πολιτών στο Internet χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών. Aπέφυγαν, ωστόσο, να λάβουν οριστική απόφαση σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τη διαδικτυακή ζωή των Ευρωπαίων χρηστών του ίντερνετ, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μεταθέτοντας την ευθύνη στους συναδέλφους τους στα εθνικά κοινοβούλια.

Με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε εκ νέου τροπολογία υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνέτ.

Σύμφωνα με ψηφισθέν κείμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ «δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες τα προς λήψη μέτρα θα είναι αντίστοιχα». Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι δεν θα τεθούν περιορισμοί στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών, χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης εκτός αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια».

«Κάθε περιορισμός που επιβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών στην πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών, εφαρμογών και συσκευών, καθορίζεται από το εθνικό δίκαιο» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν «κάποιους περιορισμούς που θα είναι αναγκαίοι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση μιας υπηρεσίας». Αρκετοί διακρίνουν πίσω από αυτή την γραφειοκρατική διατύπωση τη δυνατότητα χρήσης τεχνικών που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως αυτές για την ανταλλαγή αρχείων.

Παράλληλα, και με βάση όσα έχουν αποφασιστεί ως τώρα, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η ελληνική ΕΕΤΤ, θα πρέπει να συνεργάζονται τόσο με την υπό δημιουργία Πανευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμιστικών αρχών (BEREC) όσο και με την Κομισιόν πριν από την έκδοση απόφασης.

Η διάταξη ήταν μέρος ενός αμφιλεγόμενου πακέτου που αφορά τις τηλεπικοινωνίες και καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα υποδομών, διαχείρισης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και προστασίας της ιδιωτικότητας (εκθέσεις Harbour, Trautmann και del Castillo).

Μετά την κινητοποίηση οργανώσεων και πολιτών για το διαφαινόμενο κίνδυνο καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων, οι ευρωβουλευτές έφτασαν σε συμβιβασμό με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφώνησαν στην τροποποίηση. Με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και θα ανασταλεί η δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, η τελική απόφαση για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες μετά τη συγκρότηση του νέου σώματος.

TVXS.GR

ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: