Κυριακή, Ιουνίου 14, 2009

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ--ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ--

Ο συνδυασμός ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών, η εφαρμογή του ορίου εφημεριών γιατρών από την 1η Ιουλίου και οι θερινές έκτακτες απαιτήσεις οδηγούν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στο «κόκκινο», με τις μονάδες τουριστικών περιοχών να αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα. Οι προσλήψεις 2.000 γιατρών για τις οποίες είχε δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο, και στην περίπτωση που τα νοσοκομεία δεν ενισχυθούν άμεσα με επικουρικούς γιατρούς, το υπάρχον προσωπικό θα κληθεί να περάσει στην κυριολεξία όλο το καλοκαίρι μέσα στα τμήματα.

Η ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται στις καταγραφές του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Οπως τόνισε ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προσλήψεων του υπ. Υγείας και της Ομοσπονδίας, αναπληρωτής διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα καθώς και σε ειδικές μονάδες. Ειδικότερα:

- Σε οριακή κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή οι μονάδες Εντατικής των νοσοκομείων Κοζάνης (μόλις ένας γιατρός για να καλύψει τη μονάδα!), Κατερίνης, Καβάλας, Κορίνθου, Λαμίας, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Τρικάλων, Σάμου, Χανίων, και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ρίου.

- Στη Ρόδο με δυσκολία υλοποιούνται τα προγράμματα εφημεριών και σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στο καρδιολογικό τμήμα, το παθολογικό, το χειρουργικό, το αναισθησιολογικό, το ορθοπεδικό, το γυναικολογικό και το νεφρολογικό.

- Στην Κέρκυρα, ο παθολογικός τομέας, το παιδιατρικό τμήμα, το χειρουργικό, το ακτινολογικό, το βιοπαθολογικό, το γυναικολογικό και το πνευμονολογικό έχουν ελλείψεις.

- Στην Κω σχεδόν όλες οι κλινικές είναι σε οριακή λειτουργία.

- Στη Σύρο άμεση ενίσχυση χρειάζονται το καρδιολογικό, το παθολογικό, το χειρουργικό, το παιδιατρικό, το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό, το νεφρολογικό και η αιμοδοσία.

- Αντίστοιχα προβλήματα σε μονάδες υγείας υπάρχουν σε: Λήμνο, Λευκάδα, Σάμο, Χίο, Λέρο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Χανιά.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ
ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...


«Ιπποκράτειο»: υπάρχει έλλειψη γιατρών στο παιδοογκολογικό, το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό. Τρεις από τις δέκα κλίνες της Μ.Ε.Θ. δεν λειτουργούν, στις παθολογικές κλινικές μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς, στο τεχνητό νεφρό δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια ενώ δυο χειρουργικές αίθουσες έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα τακτικά χειρουργεία, λέει η χειρουργός -εντατικολόγος κ. Μαρίλη Πασακιώτου.

«Αγιος Παύλος»: Τριάντα επιπλέον θέσεις γιατρών (20%) ζήτησε το νοσοκομείο, ωστόσο «για την εναρμόνισή μας με την Ευρώπη θα χρειαστούμε περισσότερους από 60 γιατρούς», αναφέρει ο γιατρός κ. Στρατής Πλωμαρίτης.

«Γεννηματάς»: Ανεφάρμοστος δείχνει ο στόχος εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τις εφημερίες, με βάση το υπάρχον ιατρικό δυναμικό αφού όπως διευκρινίζει η ακτινολόγος κ. Δάφνη Κατσίμπα, η Μ.Ε.Θ, οι παθολογικές και η καρδιολογική κλινική, χρειάζονται συνολικά τουλάχιστον 20 επιμελητές και ειδικευόμενους για την ομαλή λειτουργία τους.

«Θεαγένειο»: Ενενήντα επιπλέον γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους ζητεί το «Θεαγένειο» για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, μολονότι το νοσοκομείο δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα γενικής εφημερίας παρά μόνον για ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα. Σήμερα λειτουργεί με 220-230 γιατρούς -ειδικευόμενους και ειδικούς- με τους οποίους όπως εκτιμά ο καρδιολόγος, διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας κ. Θόδωρος Μπισινιώτης «οι ανάγκες των τμημάτων δεν καλύπτονται χειρότερα από τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα που σημαίνει ότι δεν είμαστε επικίνδυνοι στην ιατρική πράξη»...

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 2009,ΧΩΡΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ,ΠΑΙΔΙΑ ΚΤΛ...

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΤΟΣΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ,ΜΟΝΟ
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ...


ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2009


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ...